Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν τα ξημερώματα της Δευτέρας (5/4) οι πυροσβέστες τη φωτιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Ρέματα Άνδρου.

«Στο νησί υπάρχει μόνο ένα μικρό μέτωπο ωστόσο επειδή βρέχει αυτή την ώρα η κατάσβεσή του είναι θέμα χρόνου» δήλωσε στην ΕΡΤ η σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Ιωάννα Σαραβάνου.

«Η κατάσταση έχει ηρεμήσει αλλά τώρα περιμένουμε πως η φωτιά θα σβήσει γιατί έχει αρχίσει ένα ψιλόβροχο» δήλωσε και ευχαρίστησε τον Νίκο Χαρδαλιά που «έστειλε αμέσως βοήθεια».

«Είναι πολύ να μιλήσουμε για τα αίτια» είπε και εξήγησε πως έχει ξεκινήσει η έρευνα από τους ειδικούς.

Στο νησί σημειώνεται πως έχει μεταβεί κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής για να ερευνήσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Λόγω της έκτασης που πήρε η πυρκαγιά απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των μικρών οικισμών Ρέματα και Ατένι, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν οι αρχές για προληπτική εκκένωση και άλλων οικισμών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί για να μπορέσουν να θέσουν σε έλεγχο τη φωτιά ενισχύθηκαν με εναέρια μέσα και πεζοπόρα τμήματα.

Πρόεδρος κοινότητας Μακροταντάλου: Ζητώ συγγνώμη, ήμουν παρορμητικός

Συγγνώμη για τη δήλωσή του που προκάλεσε σάλο αντιδράσεων ζήτησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της κοινότητας Μακροταντάλου, Ανδρέας Τριδήμας ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου είπε ότι θα βάλει φωτιά στην ιδιοκτησία που έχει από τον παππού του, 80 στρεμμάτων, για να αποδείξει ότι το καλλιεργούσε ο παππούς του.

«Εγώ έχω να πω σαν αγρότης στο επάγγελμα, ότι από δω και μπρος να έχετε στα υπόψη σας ότι θα έχουμε μεγάλες φωτιές στην Άνδρο. Πυρκαγιές! Για το λόγο τον οποίο ότι εγώ έχω μια ιδιοκτησία από τον παππού μου, ογδόντα στρέμματα και την έχουν χαρακτηρίσει δασική. Θα βάλω αναγκαστικά φωτιά για να τους αποδείξω ότι αυτό το καλλιεργούσε ο παππούς μου! Οπότε σαν πρόεδρος έχω να πω ότι να αναμένετε μεγάλες φωτιές, μετά από αυτούς τους χάρτες που είδαμε! Όλοι οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί και λένε “θα τους δείξουμε εμείς τι είναι δασικοί χάρτες”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Κοινότητας Μακροταντάλου, Ανδρέας Τριδημας στις 8 Μαρτίου όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ.

«Ήμουν παρορμητικός και δεν έπρεπε να μιλήσω κατ’ αυτόν τον τρόπο» τόνισε και εξήγησε «στην Άνδρο υπάρχουν χορτολιβαδικές εκτάσεις, οι οποίες όμως εντάσσονται στους δασικούς χάρτες που εκδόθηκαν για το νησί, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να χάνουν τη γη τους».

«Ο κάθε ιδιοκτήτης θα μπει στη διαδικασία να καθαρίσει το χωράφι του για να δείξει (ότι του ανήκει) και όχι να βάλει φωτιά για να κάψει όλο το βουνό, αυτό κανείς δεν το θέλει» επεσήμανε.

Επανέλαβε πως «κανείς δεν θέλει κάτι τέτοιο» και σημείωσε πως όποιος αποφασίσει να καθαρίσει το χωράφι του, «θα κάνει ζώνη για να τη βάλει» και «δεν θα τη βάλει με 7-8 μποφόρ».

«Είναι άλλα τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε το νησί» υπογράμμισε εκτιμώντας πως «μπήκε εσκεμμένα η φωτιά», ενώ τη χαρακτήρισε «ανεξήγητη».