Τη Λέσβο θα επισκεφθεί στις 25 Μαρτίου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Θεμιστοκλής Βλαχούλης, μαζί με τον μελετητή-γεωμηχανικό, Χάρη Σαρόγλου, έπειτα από απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στο Μόλυβο.

Στόχος είναι να καταλήξουν στις εργασίες που πρέπει να γίνουν, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα εξαιρετικής επικινδυνότητας των βράχων κάτω από το κάστρο της περιοχής.

Αυτό αποφασίστηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Τετάρτης (17/03) με τη συμμετοχή της κ. Μενδώνη. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν πέραν της υπουργού, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Διδασκάλου, ο κ. Βλαχούλης, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Κουφέλος, καθώς και η αντιδήμαρχος Μήθυμνας, Αφροδίτη Βατή.

Ο κ. Βλαχούλης που ενημέρωσε για το ιστορικό του ζητήματος, τόνισε πως έχουν εγκριθεί οι μελέτες αναστήλωσης των βράχων από το 2002 όπως και ο προϋπολογισμός του έργου ύψους 967.000 ευρώ. Όπως εξήγησε και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 2003 προτάθηκε στο ΕΣΠΑ μαζί με άλλα τέσσερα έργα αλλά δεν προχώρησε, και από τότε το υπουργείο το έβαζε στο Πρόγραμμα Δράσης του χωρίς ποτέ να έχει καταφέρει να το προχωρήσει διότι ήταν πολύ μεγάλος ο προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, η μελέτη για την αποκατάσταση του προβλήματος με τους βράχους στο Μόλυβο, χρειάζεται επικαιροποίηση μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης. Δεν χρειάζεται να περάσει ξανά ούτε ΚΑΣ, ούτε να πάρει περαιτέρω εγκρίσεις.

Συνοψίζοντας τα όσα συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, ως σημαντικά θεωρούνται τα εξής:

  • Το Υπουργείο δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα στην επικαιροποίηση της μελέτης μετά την αυτοψία του κ. Βλαχούλη με τον κ. Σαρόγλου που θα γίνει στη Λέσβο στις 25 Μαρτίου. Η επικαιροποίηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαΐου.
  • Η υπουργός πρότεινε να προχωρήσει η Περιφέρεια στην ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας τον Ιούνιο, ώστε μέχρι να γίνει η διαδικασία δημοπράτησης να έχει βγει το ΕΣΠΑ 2021-2027 και να ενταχθεί απευθείας σε αυτό. Έτσι δεν δεσμεύονται πόροι της Περιφέρειας του 2021.
  • Εάν στον έλεγχο-αυτοψία που θα γίνει στις 25 Μαρτίου βρεθεί ότι υπάρχει ανάγκη για άμεσα σωστικά μέτρα, η Υυπουργός ζήτησε να γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου, του Δήμου και της Περιφέρειας ώστε να αντιμετωπιστεί η άμεση ανάγκη επιδιόρθωσης του φράχτη.