Κανονικά προχωρούν στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί καθώς από την Παρασκευή 19 Μαρτίου άλλη μία κατηγορία πολιτών θα μπορεί να αιτηθεί για ραντεβού.

Συγκεκριμένα, ανοίγουν τα ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για τα άτομα με νοσήματα υψηλού κινδύνου, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών σήμερα Τρίτη (16/3).

«Μετά από τις ομάδες με βασικό κριτήριο ηλικίας και τον εμβολιασμό πρώτων ομάδων ηλικιωμένων με την πάροδο χρόνου φτάνουμε στο σημείο που επίκειται ο εμβολιασμός ατόμων με λίαν αυξημένο κίνδυνο» είπε.

Η πλατφόρμα για το ραντεβού θα ανοίξει την Παρασκευή 19 Μαρτίου.

Η ίδια τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν οι ασθενείς αυτοί, καθώς η διαδικασία γίνεται μέσω της ΗΔΙΚΑ ανάλογα με τα φάρμακα τα οποία τους χορηγούνται.

Τα άτομα με νοσήματα υψηλού κινδύνου είναι:

  • Άτομα με μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  • Άτομα με κυστική ίνωση
  • Καρκίνος υπό αγωγή
  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Σοβαρή καρδιακή νόσος
  • Σοβαρή ηπατική νόσος
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή
  • Σύνδρομο Down και άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος γιατρού

Δείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα με τα νοσήματα υψηλού κινδύνου

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με την Astrazeneca

Κανονικά, εν τω μεταξύ, θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astrazeneca στη χώρα. Αν και η ανησυχία είναι έκδηλη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να ανασταλεί προσωρινά η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην Ελλάδα θα περιμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αύριο Πέμπτη.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δείχνουν καθησυχαστικοί καθώς τονίζουν πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου υπερτερούν και δεν υπάρχει λόγος διακοπής τους, κάτι που επεσήμανε και η κα. Θεοδωρίδου χθες, με αφορμή και την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

«Ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της» είπε, τονίζοντας πως οι εμβολιασμοί με την Astrazeneca συνεχίζονται κανονικά.

Εμβόλιο κορονοϊού: Όχι, δεν θα μπορούμε να διαλέγουμε εταιρεία

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την απάντηση του Μάριου Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών, στην οποία ανέφερε πως ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει ποιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα λάβει τέλος του μήνα, προχώρησαν οι συνεργάτες του.

Η ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν η εξής: «Τι θα κάνετε σε περίπτωση που οι πολίτες αρνηθούν να πάρουν το εμβόλιο της Astra Zeneca; Εάν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί την δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, θα δώσετε την δυνατότητα υποκατάστασης;»

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας απάντησε ως εξής: «Κατ’ αρχήν έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα που θα ενωθούν τα δυο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει.

Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».

Οι συνεργάτες του προχώρησαν σε διευκρινίσεις στις οποίες αναφέρουν πως: «Είναι προφανές ότι η φράση “ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνειδεν αφορά επιλογή εμβολίων αλλά με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί η όχι».


TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.