Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν είναι η αναμενόμενη και η κόπωση από την πλευρά των πολιτών είναι πλέον ξεκάθαρη, όπως φαίνεται και από την τήρηση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.

«Έχουμε μια δύσκολη νεολαία, συχνά επιθετική, τα παιδιά μαζεύονται στις πλατείες, αντιδρούν στα μέτρα, φλερτάρουν και πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουν τον θάνατο, ότι τον αντιμετωπίζουν προκαλώντας τον», ανέφερε μιλώντας χθες (16.03) στο Πρώτο Πρόγραμμα ο γνωστός ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ.

«Έχουμε από τις πιο δύσκολες νεολαίες στην Ευρώπη. Τα νέα παιδιά τώρα είναι πολύ πιο δύσκολα, υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ένας λόγος είναι ότι οι μητέρες δουλεύουν. Αλλού είναι διαφορετικός ο τρόπος που μεγαλώνουν. Οι Ελληνίδες τα μεγαλώνουν πολύ ελεύθερα, δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τα παιδιά τους, ιδιαίτερα με τα αγόρια. Και το κράτος έχει διαμορφωθεί με έναν τρόπο που δεν υπάρχει επαφή και με τους πατεράδες. Τα παιδιά είναι υπερβολικά ελεύθερα. Δημιουργείται αντίθεση κράτους-γονιών και των νέων παιδιών» υπογράμμισε.

Πανδημία και κρίση στα ζευγάρια

Η πανδημία ανέδειξε στα ζευγάρια προβλήματα που έχουν αναφορές στην παιδική ηλικία, συνέχισε ο κ. Γιωσαφάτ. Όσο πιο ανώριμος είναι κανείς και μεταφέρει την παιδικότητά του στη σχέση του, τόσο περισσότερο υποφέρει και οδηγείται στην κατάθλιψη. Αντιθέτως τα ζευγάρια που είναι πιο ώριμα, κάνουν υπομονή και θεωρούν ότι θα ξεπεράσουν την κρίση, σημείωσε ο γνωστός ψυχίατρος.

Ο κ. Γιωσαφάτ εξήγησε ότι το 50% των ζευγαριών στο τέλος χωρίζουν, ενώ το 80% ανήκει στη σφαίρα της ανωριμότητας , που υποφέρει. Ο γνωστός ψυχίατρος υπογράμμισε ότι το αντίδοτο σε όλα αυτά είναι η αγάπη, όμως και αυτό έχει να κάνει με το πως μεγάλωσε κανείς.

Τέλος ερωτηθείς εάν βλέπει έκρηξη σεξουαλικότητας μετά το τέλος της πανδημίας, ο κ. Γιωσαφάτ απάντησε πως το sex είναι η απάντηση στο φόβο που νιώθουν οι άνθρωποι για τον θάνατο και δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι το διαφορετικό από αυτό που ζούσαμε πριν την κατάσταση της πανδημίας.