Τα αποτελέσματα της επέλασης της «Μήδειας» πριν από δύο εβδομάδες, ακόμη φαίνονται σε πολλούς Δήμους της Αττικής. Στον Δήμο Πεντέλης απομακρύνθηκε όγκος πεσμένων δέντρων και κλαδιών που αντιστοιχεί σε ενός εξαμήνου, στον Δήμο Χαλανδρίου έφτασε τους 255 τόνους και στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού η ποσότητα ξεπέρασε το 10% της συνολικής ποσότητας που συγκεντρώνεται ετησίως!

Ο όγκος των πράσινων υπολειμμάτων είναι πρωτοφανής, ενώ οι εργασίες αποκομιδής κλαδιών και φροντίδας του αστικού και περιαστικού πρασίνου της πόλης συνεχίζονται ακόμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να απομακρυνθούν δέντρα και κλαδιά που εγκυμονούν κινδύνους και σε δεύτερο χρόνο να συλλέξουν τα υπολείμματα κλαδεμάτων.

Το σύνολο των εργασιών και η διαχείριση των συλλεγόμενων υπολειμμάτων πρασίνου εκτελείται βάσει των οδηγιών και της σύμφωνης γνώμης του Δασονομείου Αγίας Παρασκευής. Στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού προτεραιότητα δόθηκε στις περιπτώσεις που εγκυμονούσαν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, με συνεχείς παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, πάρκα, αλσύλλια κ.α.). Όλο αυτό το διάστημα, συνεχώς συλλέγονται και υπολείμματα πρασίνου που προέρχονται και από εργασίες που εκτελούν οι ίδιοι οι δημότες στους κήπους και τις αυλές τους. Οι υπηρεσίες έχουν ενισχυθεί τόσο από συμβαλλόμενα ιδιωτικά συνεργεία όσο και από την Περιφέρεια Αττικής.

Οι ποσότητες που συλλέγονται μεταφορτώνονται στο Σταθμό Μεταφόρτωσης του Δήμου και στη συνέχεια οδηγούνται προς κομποστοποίηση στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 16/2 έως και τις 28/2 οδηγήθηκαν προς κομποστοποίηση 201.860 κιλά πράσινων υπολειμμάτων, με 19 δρομολόγια του τράκτορα που διαθέτει ο Δήμος. Δηλαδή στο μικρό αυτό διάστημα, συλλέχθηκε και μεταφέρθηκε ποσότητα λίγο μεγαλύτερη του 10% της συνολικής ποσότητας πράσινων υπολειμμάτων που αποθέτει ο Δήμος ετησίως στο ΕΜΑΚ κι ενώ η συλλογή δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.