Πριν κάποιους μήνες ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, ταξίδεψε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, για να ενταχθεί στο ρόστερ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Η επιλογή του στο Νο 17 του draft του ΝΒΑ πριν από λίγους μήνες ήταν απλά και μόνο το εισιτήριο για το όνειρό του…

Από τότε, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού έχει «γράψει» αρκετά λεπτά στην κορυφαία μπασκετική Λίγκα του πλανήτη, αλλά και στην G-League. Εκεί, με στοχοπροσήλωση, εργατικότητα και την υπομονή που τον χαρακτηρίζουν, είναι αποφασισμένος να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στον πιο απαιτητικό «ξεχωριστό πλανήτη» του μπάσκετ.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 19χρονος φόργουορντ έδειξε αποφασισμένος να καθιερωθεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, αλλά κυρίως φάνηκε απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς τις ενέργειες που απαιτούνται από τον ίδιο για να είναι μία ημέρα ένας «μόνιμος κάτοικος ΝΒΑ».

«Ανυπομονώ να παίξω αντίπαλος με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο», δήλωσε ο Ποκουσέφσκι, εξηγώντας πως όσα του είχε πει ο back to back MVP, όταν συναντήθηκαν στην Ελλάδα, τον έχουν βοηθήσει πολύ στην προσαρμογή του στις ΗΠΑ.

Όσο για τις διαφορές που έχει εντοπίσει ανάμεσα στo NBA και τη Euroleague… «Το ΝΒΑ έχει περισσότερους παίκτες top επιπέδου. Δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος. Κάθε δεύτερη ημέρα δίνεις παιχνίδι. Είναι τρελό! Είναι πολύ δύσκολο. Και είναι πολύ γρήγορο το παιχνίδι. Γι’ αυτό είναι δύσκολο το ΝΒΑ», απάντησε ο νεαρός φόργουορντ.

Η ζωή στην Ελλάδα… μάλλον του λείπει. «Στην Ελλάδα η ζωή είναι τέλεια», δήλωσε αυθόρμητα ο Πουκουσέσφκι, αλλά σύντομα επανέφερε τον εαυτό του σε… τάξη. Όπως είπε: «Όμως, εδώ εγώ είμαι για το μπάσκετ!».

Το καλοκαίρι, πάντως θα το περάσει στην Ελλάδα. Αυτή θα είναι η ανταμοιβή του για τη σκληρή δουλειά και τον ιδρώτα που χύνει στην πρώτη χρονιά «αγκαλιά» με το όνειρο. «Όταν ολοκληρωθεί η σεζόν θα επιστρέψω στην Ελλάδα για να περάσω τον ελεύθερο χρόνο μου», αποκάλυψε για τις διακοπές τους.

Ο Ποκουσέφσκι δεν ξεχνά τον Ολυμπιακό. «Σίγουρα με βοήθησε πολύ ο Σπανούλης, αλλά ο Πρίντεζης και ο Παπανικολάου που παίζουν περισσότερα χρόνια στον Ολυμπιακό από τους υπόλοιπους παίκτες. Με βοήθησαν πολύ να καταλάβω ότι πρέπει να δουλεύω κάθε ημέρα σκληρά και ότι δεν είναι μόνο τι θα κάνεις στο γήπεδο, αλλά και η ζωή σου εκτός γηπέδου: Να ξεκουράζεσαι, να τρως καλά, να κοιμάσαι καλά. Να κάνεις δηλαδή ό,τι μπορείς, ώστε όταν έρθει η στιγμή να παίξεις ένα παιχνίδι, το σώμα σου να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση», εξήγησε μιλώντας διαδικτυακά σε πλατφόρμα που άνοιξε σε Έλληνες και Σέρβους δημοσιογράφους το ΝΒΑ.

Η διαδρομή από τις Ακαδημίες στο NBA

Από το 2015 στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού, ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι είχε τη σωστή καθοδήγηση και σε συνδυασμό με το ταλέντο του, κατάφερε να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα και στη Euroleague με την ερυθρόλευκη φανέλα, πριν επιλεγεί στο draft του 2020 από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς (Νο17).

Τα δικαιώματα του, τα πήραν άμεσα οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, που αντάλλαξαν τον Ισπανό διεθνή πόιντ γκαρντ Ρίκι Ρούμπιο και δύο picks με τους Μινσεότα Τίμπεργουλβς για να κάνουν δικό τους τον Ποκουσέφσκι. Σε 17 αγώνες με τους Θάντερ στο ΝΒΑ είχε μέσο όρο 3,3 πόντους, 3,5 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ, πριν συνεχίσει στην G-League με τους Οκλαχόμα Σίτι Μπλου.

Πρόσφατα έκανε ρεκόρ καριέρας σε ριμπάουντ με 19, ενώ σε 11 αγώνες στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ έχει 8,1 πόντους, 7,7 ριμπάουντ και 4,5 ασίστ μέσο όρο.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη Ποκουσέφσκι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εδώ.