Η επιλογή μπαταρίας μπάνιου δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη, αν και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές επιλογές και πολλά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Σίγουρα, θέλετε ένα στυλ που ταιριάζει στο ύφος του σπιτιού, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε και τη διαμόρφωση του νιπτήρα, τον τύπο του φινιρίσματος και τη χρήση που πρόκειται να κάνετε στη βρύση. Φυσικά, ρόλο παίζει και το budget που έχετε, οπότε το ζητούμενο είναι να γίνει η ιδανική εξισορρόπηση μεταξύ όλων των παραπάνω αναγκών.

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μπαταρίες μπάνιου, ώστε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή.

Οι μπαταρίες μπάνιου βγαίνουν σε μια μεγάλη ποικιλία στυλ, αλλά πέρα ​​από την καθαρά αισθητική πλευρά υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε. Τα τέσσερα κύρια χαρακτηριστικά μιας μπαταρίας είναι η διαμόρφωση, ο τύπος κατασκευής και βαλβίδας, το φινίρισμα και το στυλ.

Διαμόρφωση

Η διαμόρφωση της μπαταρίας αναφέρεται στην ευρύτερη κατηγορία, στην οποία ανήκει. Η διαμόρφωση περιλαμβάνει τον τρόπο τοποθέτησής της (στον τοίχο ή στον νιπτήρα), εάν διαθέτει μία ή δύο λαβές και πόσες οπές απαιτεί στο νεροχύτη σας. Γενικά, αν ο νιπτήρας σας έχει τρεις οπές, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βάλετε μπαταρία μίας λαβής, όμως θα πρέπει να καλύψετε τις δύο οπές δεξιά και αριστερά της μπαταρίας με ειδικές πλάκες. Από την άλλη, αν ο νεροχύτης έχει μία οπή, προφανώς μπορείτε να βάλετε μπαταρία με μία λαβή, η οποία τοποθετείται πάνω από το στόμιο.

Κατασκευή και τύποι μηχανισμών

Το πώς είναι κατασκευασμένη μια μπαταρία και ο τύπος του μηχανισμού της είναι σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή της. Η υψηλή ποιότητα μηχανισμού σημαίνει ότι θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε για χρόνια τη μπαταρία χωρίς προβλήματα.

Ο ορείχαλκος είναι ένα κοινό υλικό που χρησιμοποιείται για το κυρίως σώμα και το στόμιο της μπαταρίας, αν και ορισμένα φθηνά μοντέλα χρησιμοποιούν πλαστικό. Ο ορείχαλκος είναι συνήθως επικαλυμμένος με επιχρωμίωση ή φινίρισμα PVD, διότι χωρίς αυτό θα διαβρωνόταν.

Ο μηχανισμός είναι αυτός που ελέγχει τη ροή του νερού και ο σχεδιασμός του επηρεάζει το πόσο καλά αποδίδει. Η αξιοπιστία του μηχανισμού σχετίζεται με το πόσο καιρό λειτουργεί η βρύση, πριν αρχίσει να στάζει και να χρειάζεται επισκευή.

Οι σφαιρικοί μηχανισμοί χρησιμοποιούνται σε βρύσες με μία λαβή. Ο σφαιρικός μηχανισμός έχει σχισμές που ελέγχουν το μείγμα και την ποσότητα ζεστού και κρύου νερού, οπότε έχουν περισσότερα εξαρτήματα που τις καθιστούν πιο περίπλοκες και άρα πιο ακριβές.

Οι κεραμικοί μηχανισμοί χρησιμοποιούν δύο κεραμικούς δίσκους που κινούνται ελέγχοντας τη ροή του νερού. Είναι ο πιο ακριβός τύπος μηχανισμού, όμως ταυτόχρονα και ο πιο ανθεκτικός, παρουσιάζοντας μηδενικές βλάβες για πολλά χρόνια.

Φινίρισμα

Το φινίρισμα της μπαταρίας μπάνιου είναι η εξωτερική επιφάνεια που εφαρμόζεται σε όλα τα μέρη. Εκτός από την προστασία που προσφέρει το βασικό υλικό, το φινίρισμα δίνει επίσης στη βρύση το χρώμα και το στυλ της.

Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία φινιρισμάτων, για να διαλέξετε ανάλογα με τα γούστα σας. Εκτός από τα βασικά, όπως χρώμιο, ορείχαλκος και νικέλιο, υπάρχουν και πιο εκλεπτυσμένα, όπως χαλκός, μαύρο ματ και χρυσό.

Ένα από τα πιο ανθεκτικά φινιρίσματα στις μπαταρίες μπάνιου είναι το PVD. Τα αρχικά προκύπτουν από τις λέξεις Physical Vapor Deposition (φυσική εναπόθεση ατμών) που περιγράφουν τη διαδικασία που ακολουθείται στην επίστρωση. Οι μπαταρίες μπάνιου με φινίρισμα PVD βγαίνουν σε πολλά χρώματα, όπως ανοξείδωτο ατσάλι, ορείχαλκος και νικέλιο, και είναι οι πιο ανθεκτικές στις γρατζουνιές και στη θαμπάδα.

Μια άλλη εξαιρετική επεξεργασία της επιφάνειας είναι η επένδυση χρωμίου που εφαρμόζεται συνήθως σε μπαταρίες από ορείχαλκο, για να παρέχει στο υλικό προστασία από τη διάβρωση και τη στίλβωση.

Στυλ

Το στυλ αναφέρεται τόσο στον αισθητικό όσο και στον λειτουργικό σχεδιασμό της μπαταρίας. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το στυλ είναι το σχήμα και η εμβέλεια του στομίου. Τα υψηλότερα στόμια προσφέρουν περισσότερο χώρο για διάφορες εργασίες, όμως δεν ταιριάζουν σε όλα τα μπάνια, ενώ βέβαια ρόλο παίζει και το είδος της λαβής. 

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα του στυλ είναι αρκετά υποκειμενικό. Σίγουρα, πρέπει να προσέξετε το ύφος της διακόσμησης του μπάνιου. Για παράδειγμα, μπαταρίες με δύο λαβές ταιριάζουν περισσότερο σε κλασικά μπάνια, ενώ το χρώμα του χαλκού στο φινίρισμα είναι πιο ταιριαστό σε μπάνια με industrial design.

Τι άλλο πρέπει να προσέξω;

Εκτός από τα παραπάνω βασικά στοιχεία, κατά την επιλογή μπαταρίας μπάνιου καλό είναι να συνυπολογίσετε και τα ακόλουθα: 

  • Επιλέξτε μπαταρία και νιπτήρα μαζί. Παρόλο που λειτουργούν ανεξάρτητα, το να διαλέξετε αυτά τα δύο μαζί σας δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων (π.χ. να επιλέξετε μπαταρία για  νιπτήρα με τρεις οπές).
  • Σκεφθείτε τον τρόπο ζωής σας. Πώς θα χρησιμοποιηθεί το μπάνιο σας; Τα προϊόντα που απευθύνονται σε μικρά παιδιά πρέπει να είναι εύχρηστα και ανθεκτικά, αλλά και να καθαρίζονται εύκολα.
  • Επιλέξτε το σωστό μέγεθος. Οι μπαταρίες με μικρό στόμιο λειτουργούν καλά σε στενούς και ρηχούς νιπτήρες και μεγιστοποιούν τον ελεύθερο χώρο. Από την άλλη, ο καθαρισμός του στενού χώρου μεταξύ των λαβών και του στομίου σε αυτήν τη διαμόρφωση είναι αρκετά δύσκολος.
  • Κάποιες μπαταρίες έχουν ξεχωριστές λαβές. Αυτό συμβαίνει, ώστε να μπορείτε να συνδυάσετε εσείς τα εξαρτήματα που θέλετε και ενδεχομένως να βάλετε σε μια μπαταρία μια άλλη λαβή από αυτή που θα είχε κανονικά. Αυτό καλό είναι να το θυμάστε, όταν συγκρίνετε τιμές.
  • Οι μπαταρίες σε σκούρο χρώμα εμφανίζουν ευκολότερα λεκέδες. Τα άλατα και τα υπολείμματα σαπουνιού φαίνονται περισσότερο σε μπαταρίες σε σκούρα χρώματα, όπως μπρονζέ ή μαύρο ματ.
  • Ορισμένες μπαταρίες μπάνιου παρουσιάζουν ευκολία εγκατάστασης. Αυτό αναγράφεται στα χαρακτηριστικά τους και σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε υδραυλικό, για να τις εγκαταστήσετε. Πρακτικά, είναι ιδανικές για αγορές από ηλεκτρονικό κατάστημα, οπότε η συσκευασία έρχεται στο σπίτι και η εγκατάσταση γίνεται αμέσως.

Δείτε στο Youbath.gr μπαταρίες μπάνιου άριστης ποιότητας και υψηλής ανθεκτικότητας στην τιμή που θέλετε και στον τύπο που ψάχνετε.