Ανοικτή επιστολή προς τους «Έλληνες φίλους» με τους οποίους εργάστηκε για την προώθηση της ελληνο-ισραηλινής φιλίας, απευθύνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Ελλάδας- Ισραήλ, βουλευτής Νταβίντ Τσουρ, με σκοπό, όπως λέει, την αποφυγή των διαστρεβλώσεων, που παρατήρησε σε ορισμένες δηλώσεις, ως προς τη σύγκρουση στη Γάζα.

«Το Ισραήλ δεν επιδίωξε τη σύγκρουση, αλλά αναγκάστηκε να δράσει προκειμένου να υπερασπίσει τους πολίτες του από τις καθημερινές επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες», αναφέρει ο Ισραηλινός βουλευτής, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ «τις τελευταίες εβδομάδες έχει δεχθεί 1.850 ρουκέτες, ενώ η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στοχεύουν εναντίον του Ισραήλ με 18.000 ρουκέτες».

Ο ίδιος, ο οποίος ανήκει στο κόμμα της Τζίπι Λίβνι, υπουργού Δικαιοσύνης και υπεύθυνης για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, κάνει τον διαχωρισμό ανάμεσα στην ειρηνευτική διαδικασία και τη Χαμάς, η οποία «έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και ορκίζεται την ολική καταστροφή του Ισραήλ».

Αναφέρεται στο χρονικό της σύγκρουσης, τονίζοντας ότι προηγήθηκαν η απαγωγή και δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων, καθώς και η εντατικοποίηση της ρίψης ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, το οποίο ξεκίνησε τη χερσαία επίθεση μόνο μετά την απόρριψη της πρότασης εκεχειρίας, την οποία στήριξαν η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο ΟΗΕ.

Επικρίνει επίσης τη Χαμάς ότι «χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα», σημειώνοντας ότι «στις 16 Ιουλίου, ο ΟΗΕ με απόφασή του καταδίκασε τη Χαμάς για την τακτική αυτή, επειδή έκρυψε πυραύλους σε ένα σχολείο».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Ντανίντ Τσουρ αναφέρεται επίσης σε ένα τεράστιο δίκτυο από σήραγγες που έχει κατασκευάσει η Χαμάς, οι οποίες φτάνουν ως το Ισραήλ και χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο για επιθέσεις εναντίον του.

Το Ισραήλ επενδύει σε μια άκρως αποτελεσματική αντιαεροπορική άμυνα κι αυτός είναι ο μόνος λόγος που δεν έχει θρηνήσει εκατοντάδες θύματα. Αντίθετα, η Χαμάς επενδύει εκατομμύρια στις σήραγγες της τρομοκρατίας και στις ρουκέτες και δεν φροντίζει τους πολίτες της, δηλώνει ο Ισραηλινός βουλευτής.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι η Χαμάς «δεν ενδιαφέρεται για καμιά πολιτική λύση αλλά μόνο για την καταστροφή του Ισραήλ. Έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ έχει αρνηθεί επανειλημμένως να αναγνωρίσει τις εκκλήσεις του Διεθνούς Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) να αποκηρύξει την τρομοκρατία και να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, καθώς και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί μόνον εχθρό του Ισραήλ αλλά και του ίδιου του παλαιστινιακού λαού».