Καθόλου καλά δεν ξεκίνησε ο Φεβρουάριος, αφού χθες καταγράφηκαν 1.261 κρούσματα κορονοϊού, τα οποία χτυπούν καμπανάκι κινδύνου σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Το επόμενο 48ωρο κρίνεται κρίσιμο, καθώς η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων καλείται να επεξεργαστεί τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, με το ενδεχόμενο για ένα σκληρότερο lockdown να παραμένει ανοιχτό.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Θάνος Δημόπουλος πρύτανης ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» κατά της πανδημίας, με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, τα εγκεκριμένα εμβόλια αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη προφυλάσσουν από τις μεταλλάξεις και μάλιστα δημιουργούν αντισώματα «υψηλότερων τίτλων» από αυτά που δημιουργεί ο οργανισμός μετά από φυσική νόσηση.

Για τις σκέψεις που υπάρχουν για αυστηρό lockdown ο κ. Δημόπουλος είπε ότι «είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή αφού συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες».

Όπως επισήμανε αντίδοτο στην καραντίνα αποτελούν οι εμβολιασμοί, η αύξηση των διαγνωστικών τεστ και φυσικά η τήρηση των μέτρων προστασίας όπως οι αποστάσεις και η χρήση μασκών. «Είναι σημαντικό να υπάρχει ευαισθητοποίηση του κόσμου» πρόσθεσε.

Προσπάθεια να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά

Τα επιπλέον μέτρα που ενδέχεται να εφαρμοστούν προκαλούν ανησυχία για τη λειτουργία των σχολείων.

«Η προσπάθεια όλων είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, με την έννοια ότι η συμβολή τους στις διακυμάνσεις της πανδημίας δεν είναι σημαντική» είπε ο κ. Δημόπουλος.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Τα μέτρα που βρίσκονται υπό επεξεργασία είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 -αντί για τις 21.00- μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, κάτι που δεν απέκλεισε σε δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Το μέτρο αυτό βέβαια, με δυσκολία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, λόγω του μεγέθους του πληθυσμού της Αττικής.

Επιπλέον υπάρχουν σκέψεις για αύξηση της τηλεργασίας, παύση του click in shop και πιθανώς και του click away, καθώς και εκ νέου κλείσιμο των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης.

Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για άνοιγμα και κλείσιμο της αγοράς το επόμενο διάστημα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ενδεικτικές για τη δυσμενή κατάσταση με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η αγορά.

Έσχατη λύση τα σχολεία

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά τουλάχιστον τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Γι’ αυτό και κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι τα δια ζώσης μαθήματα δεν αντικαθίστανται.

«Προτεραιότητά μας είναι η δημόσια υγεία. Αυτό έχουμε ως προτεραιότητα λαμβάνοντας υπόψη και τα θέματα της οικονομίας και τα θέματα της εκπαίδευσης. Η δικιά μας επιθυμία είναι να ανοίγουν αν έχουμε λιγότερα κρούσματα όσο περισσότερες δραστηριότητες, είτε στην εκπαίδευση είτε στην οικονομία, κι αν έχουμε κάποια πιο δυσμενή αποτελέσματα να εισηγείται η Επιτροπή κι εμείς να αποφασίζουμε ανάλογα» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.