Ανοίγει ξανά η έρευνα για το έλλειμμα του 2009

Τι αναφέρει το βούλευμα για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ


ΕΛΛΑΔΑ
18:10
10/07/2014
Ανοίγει ξανά η έρευνα για το έλλειμμα του 2009
2
loading

Ξανανοίγει η έρευνα για την υπόθεση των καταγγελιών για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 ώστε να μπούμε στο μνημόνιο, αφού με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, διαφώνησε με την ανακρίτρια που χειρίστηκε την δικογραφία αλλά και τον αρμόδιο εισαγγελέα οι οποίοι είχαν την άποψη ότι πρέπει να τεθεί στο αρχείο.

Η επίμαχη δικογραφία σχηματίστηκε μετά τις καταγγελίες της πανεπιστημιακού και τότε μέλος της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά .

Το Συμβούλιο Εφετών εξέδωσε βούλευμα με το οποίο κρίνει , σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η υπόθεση θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω, με αφορμή στοιχεία που δεν είχαν αξιολογηθεί στην αρχική φάση της ανάκρισης. Έτσι η δικογραφία θα επιστραφεί και πάλι σε ανακριτή ενώ παραμένει άγνωστο αν θα ανατεθεί στην ίδια δικαστική λειτουργό η οποία είχε διωχθεί πειθαρχικά για χειρισμούς της μετά από καταγγελίες της κας Γεωργαντά.

Υπενθυμίζεται ότι η 5η ειδική ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη έκλεισε την υπόθεση με τυπικές κλήσεις, ωστόσο στη συνέχεια μία σειρά καταγγελιών της βασικής μάρτυρα Γεωργαντά για αντίδικονομικές ενέργειες είχε σαν αποτέλεσμα την πειθαρχική δίωξη της δικαστικής λειτουργού από τον Άρειο Πάγο και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Η υπόθεση είχε πάρει το δρόμο για το αρχείο αφού η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας έκριναν πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τεχνητή διόγκωση σε βάρος του πρόεδρου της Αρχής Ανδρ. Γεωργίου, αλλά και άλλων δύο στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ. Μεταξύ του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου και της εισαγγελικής πρότασης μεσολάβησε η κατάθεση υπομνήματος των δύο πρώην μελών της Αρχής Ζωής Γεωργαντά και Νίκ. Λογοθέτη, σύμφωνα με το οποίο από την επίμαχη δικογραφία έχουν χαθεί κρίσιμες καταθέσεις και δικόγραφα.

Όπως ανέφεραν στο επίμαχο υπόμνημα «υπήρξαν μεθοδεύσεις των δικαστικών Αρχών για να «απαλλαγούν» των ευθυνών τους ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που κατηγορούνται ότι διόγκωσαν τεχνητά το έλλειμμα του 2009 για να οδηγήσουν τη χώρα στο μνημόνιο».

Το δικαστικό συμβούλιο με το υπ΄αριθμον 1212/2014 βούλευμα διατάσσει περαιτέρω κύρια ανάκριση καθώς κρίνει αναγκαίο :

1. Να κληθούν και να εξεταστούν εκ νέου οι μάρτυρες Νικόλαος Στρόμπλος (σσ υπήρξε υπάλληλος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1989 και διευθυντής της από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2010.) και Εμμανουήλ Κοντοπυράκης ( σσ πρώην γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας) οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας που θα τους τεθούν υπόψη και με τις ιδιότητες που προαναφέρθηκαν, να αναφερθούν αναλυτικά, σε συμπλήρωση των ήδη κατατεθέντων από τους ίδιους, σε όλα τα στοιχεία που περιελήφθησαν ώστε να χωρήσει αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 από 13, 6% σε 15, 4 % πί του ΑΕΠ, το δικαιολογημένο ή μη της συμπερίληψης τους στο έλλειμμα και σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ποιο έπρεπε να είναι το πραγματικό έλλειμμα της περιόδου αυτής και τέλος εάν μπορούσε να προκληθεί και ποια στο Δημόσιο ζημιά από την τυχόν τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας

2. Να κληθούν οι κατηγορούμενοι προς απολογία, η οποία αποτελεί κεφαλαιώδη ανακριτή πράξη και εκτός από τον χαρακτήρα της ως υπερασπιστικού μέσου αποτελεί και σημαντικό αποδεικτικό μέσο, να τους απαγγελθεί κατηγορία για τον σκοπό αυτό και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της κύριας ανάκρισης που θα διεξαχθεί από τον οριζόμενο αρμοδίως ανακριτή.

3. να ενεργηθεί οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει σκόπιμη ο ανακριτής.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar kosaitis

    συγχαρητήριαστην 5η ειδική ανακρίτρια,εξετέλεσε το καθήκον της

  2. avatar LuckyLuck

    Να ξαναγίνει εξεταστική! Όπως ακριβώς ζήτησε και ο Γ. Παπανδρέου απο τους βουλευτές της ΝΔ (δηλ. να απαιτήσουν -όχι μόνο να απειλουν- απο τον Σαμαρά να γίνει ξανά εξεταστική για το έλλειμμα).
    Δεν καταλαβαίνουν πως αυτό ουσιαστικά θέλει και ο Γ. Παπανδρέου. Να καταλάβει και ο κόσμος ποιος ουσιαστικά τους κορόιδευε. Και αν συνυπολογίσουμε τις κωλοτουμπες των Σαμαρά- Κουβελη, τότε θα είναι η πλήρης δικαίωση του!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει