Πάνω από 70.000 προϊόντα παραποίησης και απομίμησης κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της Κοινής Τελωνειακής Επιχείρησης με την ονομασία «ΕΡΜΗΣ» που διενεργήθηκε από τις ελληνικές τελωνειακές υπηρεσίες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η επιχείρηση επικεντρώθηκε σε εμπορεύματα που αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου και ταχυμεταφοράς και είχε ως στόχο να εντοπιστούν παραποιημένα προϊόντα που αποστέλλονται με μικρές αποστολές. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης τελωνειακοί εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία.

Όπως διευκρινίζει η Επιτροπή, οι τελωνειακές Αρχές διενήργησαν εντατικούς ελέγχους και αντάλλαξαν πληροφορίες για δέματα που εισήλθαν στην ΕΕ από τρίτες χώρες μέσω ταχυδρομείου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 70.000 προϊόντα παραποίησης ή απομίμησης σε 634 διαφορετικές κατασχέσεις.

Τα προϊόντα ποικίλλουν από κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου και μικρά ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα περισσότερα προϊόντα προέρχονταν από την Άπω Ανατολή και πολλά από αυτά ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για τους ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς συχνά δεν κατασκευάζονται σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια της ΕΕ.

(φωτογραφία αρχείου)