Σε σταθεροποίηση βρίσκεται η χώρα μας καθώς δεν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, όπως είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Επισήμανε όμως ότι έχουμε πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4 και ότι υπάρχει φόβος για την διασπορά, ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση.

Όπως τόνισε αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή και ανέφερε πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ιός και ότι δεν αποκλείεται νέο 3ο κύμα.

«Το πιο λογικό να ανοίξουν τα σχολεία την 1η Φεβρουαρίου»

Σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων-λυκείων, που πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων σήμερα, υπογράμμισε πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

Αναφορικά με το άνοιγμα εστίασης είπε ότι θα ανοίξει μεν αλλά όχι πρώτη, ότι δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες γιατί δυστυχώς είναι αιτία υπερμετάδοσης. Υπογράμμισε ότι υπάρχει η ατομική ευθύνη αλλά ότι δεν πρέπει να επιφυλασσόμαστε.

Ο κ. Σύψας είπε ότι όσο παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα τόσο το καλύτερο.

Ο καθηγητής σημείωσε πως για να έχουμε καλό καλοκαίρι δεν πρέπει να έχουμε ατύχημα.

«Αν έχουμε ατύχημα στη Αττική τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά. Εξήγησε πως αν αυξηθούν απότομα οι εισαγωγές στις εντατικές τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά και ότι αν αυτό γίνει θα γίνει ξαφνικά όπως έγινε και στον Μπέργκαμο.

«Είμαστε κοντά στο να κόψουμε το νήμα νικητές, ας κάνουμε υπομονή» υπογράμμισε ο κ. Σύψας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν είναι δεδομένος ο εμβολιασμός με εμβόλια, ενώ σχετικά με την διαδικασία στην Ελλάδα είπε πως δεδομένου των συνθηκών είμαστε πάρα πολύ καλά.

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε πως θα επιβληθεί από την ίδια την ζωή καθώς πολλές δραστηριότητες θα το χρειαστούν.