Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σήμερα σε διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις καταβολής της πρόσθετης ενίσχυσης σκληρού σίτου στους δικαιούχους παραγωγούς.

Ειδικότερα, το υπουργείο επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωση ότι το πρόγραμμα πρόσθετης ενίσχυσης εφαρμόζεται, για πρώτη φορά, στην καλλιέργεια σκληρού σίτου, με την προϋπόθεση παράλληλης τήρησης των απαιτήσεων των προτύπων AGRO 2.1 και 2.2 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Γεωργική παραγωγή».

Επίσης, η πρόβλεψη της υπ’ αριθμ. 40835/13.05.2010 Υ.Α. για χρήση τουλάχιστον 10 κιλών πιστοποιημένου σπόρου ανά στρέμμα καλλιέργειας αποτελεί προσαρμοστική ρύθμιση για το πρώτο έτος εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος.

Μετά τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι η πιστοποίηση της εφαρμογής των προτύπων AGRO 2.1 και 2.2 στην καλλιέργεια σκληρού σίτου θα πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση τήρησης όλων των γενικών απαιτήσεων των προτύπων και ειδικότερα, όσον αφορά τον πολλαπλασιαστικό υλικό, μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2010-2011, θα γίνει αποδεκτή η χρήση τουλάχιστον 10 κιλών πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου ανά στρέμμα, χωρίς άλλες απαιτήσεις για την επιπλέον ποσότητα. Για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, θα ισχύσουν όσα προβλέπονται στην υπ’ αριθμ. 40835/13.05.2010 Υ.Α.

Ειδική διευκρινιστική οδηγία θα αποσταλεί από τον ΟΠΕΓΕΠ-Agrocert στους αναγνωρισμένους ιδιωτικούς φορείς πιστοποίησης, που λειτουργούν, υπό την επίβλεψή του και θα διενεργήσουν τους απαραίτητους ελέγχους και τις πιστοποιήσεις.