Προσφυγή στο ΣτΕ για τον μηχανισμό Claw back

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τον καταγγέλλουν ως αντισυνταγματικό


ΕΛΛΑΔΑ
20:53
22/06/2014
Προσφυγή στο ΣτΕ για τον μηχανισμό Claw back
1
loading

Με προσφυγή τους, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών καταγγέλλουν ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών δαπανών περίθαλψης (Claw back).

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός που θέσπισε το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών, προβλέπει «αναδρομική μείωση της νόμιμης και συμβατικής αμοιβής των γιατρών και λοιπών παροχών υπηρεσιών υγείας (Ιατρικά Κέντρα, κ.λπ.) για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή, η μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες, κ.λπ. που παρέχονται από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (κλινικές, κ.λπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Ότι ποσό υπερβαίνει αυτό το όριο πρέπει να επιστραφεί από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και το clawback υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση. Αν δεν γίνει αυτό τότε διακόπτεται η σύμβαση.

Οι γιατροί , στις προσφυγές τους, ισχυρίζονται πως καλούνται να επιστρέψουν ποσά τα οποία «δεν έχουν εισπράξει», καθώς όπως είναι γνωστό ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει τις νόμιμες αμοιβές στους γιατρούς μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις.

Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, τιμωρητικού χαρακτήρα το μέτρο ενώ θεωρούν ότι θίγεται το δικαίωμα στην περιουσία και την ιδιοκτησία των γιατρών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar Papalangi

  " θίγεται το δικαίωμα στην περιουσία και την ιδιοκτησία των γιατρών."
  ε βέβαια με τέτοια περιουσία που έχουν κάνει τους κακοφαίνεται.
  Δεν υπάρχουν πιο καλοπληρωμένοι άνθρωποι στον κόσμο..
  Μη μου τσαμπουνάτε ιστορίες οτι σώζουν ζωές και μπούρδες.
  Ας το κάνουν με τα λεφτά που το κάνουν όλοι, αν ειναι τοσο φιλανθρωποι...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει