Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γιορτάσει η κοινότητα φέτος τα Χριστούγεννα έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Τρίτης από το Υπουργείο Υγείας.

«Βρισκόμαστε μερικές μέρες πριν από τα Χριστούγεννα» ανέφερε στην αρχική ο κ. Χαρδαλιάς και υπενθύμισε ποια περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ ως μέτρο για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού και έδωσε διευκρινίσεις.

«Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μη βρεθούμε μετά με έξαρση» τόνισε και προειδοποίησε πως θα υπάρχουν σαρωτικοί έλεγχοι της αστυνομίας και των ελεγκτικών οργανισμών ενώ ξεκαθάρισε πως τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα.

«Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα έτσι και τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά» ανέφερε και διευκρίνισε πως στο γιορτινό τραπέζι επιτρέπεται μια ακόμα οικογένεια ενώ τα άτομα συνολικά θα πρέπει να ανέρχονται το πολύ μέχρι 9.

Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 22.00-05.00 θα ισχύει κανονικά και δεν θα υπάρχει κάποια εξαίρεση λόγω των γιορτών. «Μοναδική εξαίρεση που θα υπάρξει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι στο εύρος των ελέγχων. Η αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού».

Ξεκάθαρος ήταν ο κ. Χαρδαλιάς και σε ότι αφορά τα κάλαντα. «Είναι ξεκάθαρο ότι τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα» ανέφερε ο υφυπουργός.

Σε ότι αφορά την τέλεση λειτουργιών ανέφερε ότι επιτρέπονται με μέγιστο αριθμό 25 ατόμων εντός των εκκλησιών, ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά και με απόσταση μεταξύ τους. Σε ότι αφορά τους μητροπολιτικούς ναούς, ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα.

Δίνοντας την επιδημιολογική εικόνα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και της Δυτικής Αττικής, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως:

  • Στην Κοζάνη σήμερα υπάρχουν 367 ενεργά κρούσματα και σε καραντίνα είναι 477 στενές επαφές
  • Δυτική Αττική: Στην Ελευσίνα υπάρχουν 78 ενεργά κρούσματα, στον Ασπρόπυργο 179 και στη Μάνδρα 25