Αυτές τις μέρες, όπως όλοι μας, έτσι και εγώ, κάνω τις καθημερινές μου αγορές διαδικτυακά και με ασφάλεια από το σπίτι. Μπαίνοντας,  λοιπόν στο ΑΒ Εshop για να αγοράσω τα ψώνια της ημέρας, την προσοχή μου τράβηξε η σελίδα-αφιέρωμα στις Γεύσεις Ελλάδας, που αυτή τη φορά φιλοξενεί γεύσεις από την Ήπειρο.

Στο πάνω μέρος με μεγάλα γράμματα με ρωτάει: “Ακόμα αναπολείς εκείνη τη χειμωνιάτικη εκδρομή στο Μέτσοβο, τότε που δοκίμασες τα πεντανόστιμα ψητά λουκάνικα της περιοχής αλλά και εκείνες τις φοβερές χυλοπίτες με κοκκινιστό κοτόπουλο και κεφαλοτύρι στο πήλινο;“. Η απάντηση μου δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από ένα μεγάλο και ηχηρό ΝΑΙ!

Έχοντας καταγωγή από το Μέτσοβο αλλά κατοικώντας στην Αθήνα από παιδί, η ερώτηση αυτή μου έφερε στο μυαλό αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια όταν επισκεπτόμασταν τους παππούδες μου στο χωριό. Και η ανάμνηση που υπερισχύει; Το τραπέζι που με τόση αγάπη ετοίμαζε η γιαγιά μου, γεμάτο Μετσοβίτικες γεύσεις και αρώματα.

Συνεπώς, δεν έχασα την ευκαιρία και γέμισα το καλάθι μου με όλα εκείνα τα υλικά για τα πιάτα που μας ετοίμαζε η γιαγιά μου, για να μπορέσω να γευτώ ξανά τις νοστιμιές που θυμόμουν, αναπολώντας τα παιδικά μου και συνάμα τόσο όμορφα χρόνια. Αρχικά επέλεξα τις πεντανόστιμες φαρδιές χυλοπίτες «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη», τις οποίες θα μαγείρευα με στήθος κοτόπουλο «ΑΒ Επιλογή», το οποίο ήμουν σίγουρος ότι θα έδενε τέλεια με αυτές και φυσικά ήξερα ότι το πιάτο θα απογειωνόταν με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι Μετσόβου από πάνω. Δεν θα μπορούσα, όμως, να μην πάρω και το αγαπημένο μου λουκάνικο, το μετσοβίτικο Καρνάτο με φρέσκο χοιρινό κρέας που μαρινάρεται με πράσο και κρασί Κατώγι, αλλά και να δοκιμάσω τον ερυθρό ποικιλιακό οίνο από το ιστορικό Κατώγι Αβέρωφ που θυμάμαι τον μπαμπά μου να πίνει σε κάθε οικογενειακό τραπέζι.

Περιττό να αναφέρω ότι το σπίτι γέμισε μυρωδιές Ηπείρου και εγώ ένιωσα σαν να βρισκόμουν στο Μέτσοβο, μικρό παιδί απολαμβάνοντας τα αγαπημένα φαγητά των παιδικών μου χρόνων. Η τεράστια ποικιλία τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών γεύσεων της Ηπείρου που μπορεί να ανακαλύψει κανείς στο site της ΑΒ, είναι πραγματικά απίστευτη και συνάμα συγκινητική.

Εγώ πάντως… αυτόν το μήνα… έχω σκοπό να “επιστρέψω ξανά” μέχρι τη μαγευτική, ορεινή Ήπειρο με τη βοήθεια της ΑΒ Βασιλόπουλος και να γευτώ τα καλούδια της γαστρονομικής μαστοριάς της.

Το ταξίδι ξεκίνησε. Μπείτε λοιπόν στο site της ΑΒ μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου για να ανακαλύψετε και να δοκιμάσετε μοναδικές γεύσεις από την Ήπειρο.