Χτυπάει κόκκινο η αγωνία στη Θεσσαλονίκη για τις πραγματικές αντοχές του ΕΣΥ καθώς και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, με την πόλη να αποδεικνύεται «πρωταθλήτρια» με 777 νέα κρούσματα, αποτυπώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε λόγω της κατάστασης στα νοσοκομεία δεν απέχουμε από το να δούμε εικόνες όπως εκείνες στην Ιταλία.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε αρχικά για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης: «Η κατάσταση είναι κρισιμότατη. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη να μη μετακινούνται παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο. Να μη βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, πρόσθεσε: «Κάνω επίσης έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ανάγκη για γιατρούς στα νοσοκομεία μας.

Οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή εξαντλούνται και πρέπει όλοι να τους βοηθήσουμε. Ζητάμε γιατρούς από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε».

Σε ερώτηση για το αν είναι πιθανό να δούμε εικόνες όπως στην Ιταλία, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε: «Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας».

Έκκληση Κικίλια σε γιατρούς – 50 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο κ. Κικίλιας βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

«Χρειαζόμαστε παθολόγους, λοιμωξιολόγους, αναισθησιολόγους, ιατρούς ΜΕΘ και γενικούς ιατρούς και τις συναφείς ειδικότητες των παθολόγων. Κάνω έκκληση για ακόμη μία φορά στους γιατρούς της Β. Ελλάδας σε αυτές τις ειδικότητες -4.221 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης- να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Η κατάσταση στη συμπρωτεύουσα πιέζει έντονα το ΕΣΥ, με το υπουργείο Υγείας να επιστρατεύει διαρκώς εφεδρείες για να αντεπεξέλθει.

Άλλες 50 ΜΕΘ πρόκειται να ανοίγουν στην Βόρεια Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε από την Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

  • 6 στο ΑΧΕΠΑ
  • 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης
  • 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
  • 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών
  • 15 στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης
  • 6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών
  • 6 στο «Γ. Γεννηματάς

Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη είναι ότι χθες, Τρίτη, στη διάρκεια της εφημερίας του ΑΧΕΠΑ διασωληνώθηκαν 25 ασθενείς και έγιναν 86 εισαγωγές ασθενών Covid-19.

Σημειώνεται ότι ήδη το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» έχει μετατραπεί σε αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό.