Σε ρυθμούς lockdown κινείται πλέον η Αττική με στόχο να περιοριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χθες Κυριακή 8 Νοεμβρίου έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό 35 άνθρωποι, ενώ τα κρούσματα που καταγράφηκαν ανήλθαν σε 1.914, εκ των οποίων τα 396 στην Αττική και τα 483 στη Θεσσαλονίκη.

Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου παραμένουν κλειστά τα καταστήματα εστίασης -επιτρέπεται take away και delivery- και το λιανεμπόριο (το Σάββατοκύριακο παρέμειναν ανοιχτά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής).

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν είναι:

καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) με το κανονικό τους ωράριο, e-shop, καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, καθαριστήρια, περίπτερα (24ώρο), φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, υπηρεσίες υγείας και κτηνιατρικής, και pet shops, τα καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.

Λειτουργεί κανονικά ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας.

Δεν γίνονται εμποροπανηγύρεις και κυριακάτικες αγορές, κλειστοί παραμένουν οι παιδότοποι, οι παιδικές χαρές, οι σχολές εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών και των Δημόσιων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων.

Τα SMS και τα έντυπα μετακίνησης

Από το πρωί του περασμένου Σαββάτου (7/11) και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, για τις αναγκαίες εξόδους μας από το σπίτι, στέλνουμε SMS με τον κατάλληλο κωδικό μετακίνησης μαζί με το ονοματεπώνυμό μας και τη διεύθυνση κατοικίας μας.

Εκτός από τα μηνύματα, εναλλακτικά μπορούμε να έχουμε μαζί μας το έντυπο μετακίνησης ή μία χειρόγραφη βεβαίωση.

Σε κάθε μετακίνηση είναι απαραίτητο να έχουμε πάνω μας την αστυνομική μας ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουμε σε περίπτωση ελέγχου.

Τι πρέπει να κάνουμε για να βγούμε από το σπίτι

1. Αποστολή SMS

Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν να στέλνουν από το κινητό τους, SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαίρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Όνομα/Επίθετο
  2. Διεύθυνση Κατοικίας
  3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Τι ισχύει για να πάμε στη δουλειά μας

Για μετάβαση προς και από την εργασία η βεβαίωση γίνεται είτε μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ή συμπληρώνοντας το έντυπο «Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου» το οποίο υπογράφεται από τον εργοδότη.

  • Χειρόγραφη Βεβαίωση τύπου Α΄ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr/ ), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος
  • Βεβαίωση Άδειας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: στο https://eservices.yeka.gr/

Για τα μέλη οργάνων διοίκησης και τους αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, για λόγους διασταύρωσης, για τη μετακίνησή τους μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο οι βεβαιώσεις άδειας κυκλοφορίας που εκδίδονται από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Με τις βεβαιώσεις άδειας κυκλοφορίας που εξάγονται από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», καλύπτονται και οι εκτός των ορίων περιφερειακής ενότητας μετακινήσεις για λόγους εργασίας.

Διευκρινίζεται ότι οι ήδη εκδοθείσες από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» βεβαιώσεις άδειας κυκλοφορίας, ισχύουν μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους.

Η βεβαίωση από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έχει ισχύ 14 ημέρες ενώ το έντυπο «Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου» έχει πάγια ισχύ.

Οι βεβαιώσεις τύπου Α και τύπου Β από το forma.gov.gr

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Mετακινήσεις μαθητών/τριών

Για μεμονωμένες μετακινήσεις μαθητών/τριών απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Ανοιχτά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία – Τηλεκπαίδευση για Γυμνάσια και Λύκεια

Με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και κάλυψη νέας διδακτικής ύλης λειτουργούν από σήμερα, Δευτέρα, και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα γυμνάσια και τα λύκεια στην Ελλάδα.

Η έναρξη των μαθημάτων μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει οριστεί στις 8:00 για τα λύκεια και στις 8:30 για τα γυμνάσια και κάθε διδακτική ώρα διαρκεί 40 λεπτά. Έτσι, το πρόγραμμα των λυκείων θα ολοκληρώνεται στις 13:40 και των γυμνασίων στις 14:10, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σε αντίθεση με τις δομές τις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Πρωτοβάθμια -στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δηλαδή- συνεχίζεται κανονικά η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Δια ζώσης συνεχίζουν τη λειτουργία τους και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Μέσω τηλεκπαίδευσης θα λειτουργούν επίσης τα ΙΕΚ, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα Κολέγια και τα Πανεπιστήμια.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα παρέχεται και από τα Φροντιστήρια.

Πώς λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες

Στο Δημόσιο είναι υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου είναι εφικτό.

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και οι οποίοι παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία
  • Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.
  • Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.
  • Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρουμένης της απόστασης του 1,5 μέτρου και με τη συμμετοχή έως 9 ατόμων.

Όσοι εργαζόμενοι έχουν παιδιά στο γυμνάσιο έχουν δικαίωμα εργασίας εξ αποστάσεως, μειωμένης βάρδιας κατά 25% ή άδειας ειδικού σκοπού. Όσοι φροντίζουν παιδιά με σοβαρά νοσήματα μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως ή να κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού.

Όσα ισχύουν για τις πτήσεις

Τις νέες αεροπορικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθεί το επιβατικό κοινό από τη Δευτέρα για την προστασία του από τον κορονοϊό εν μέσω lockdown ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τη νέα NOTAM για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού θα προβλέπονται τα εξής:

Από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00 το πρωί όσον αφορά στις πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια – domestic flights, commercial and general/business aviation), θα επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Από τη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:

  • Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Hellenic national healthcare system flights).
  • Κρατικές πτήσεις (state flights).
  • Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights).
  • Οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights).
  • Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights).
  • Οι στρατιωτικές πτήσεις (military flights).
  • Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo flights).
  • Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (fire fighting flights).
  • Οι πτήσεις της Frontex (frontex flights).
  • Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών (technical landing where passengers do not disembark).
  • Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights).

Από τη Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00 το πρωί επεκτείνεται η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ και από όλους τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που αναχωρούν από τα Ελληνικά αεροδρόμια, παράλληλα παραμένει η υποχρέωση συμπλήρωσης φόρμας PLF για όσους ταξιδεύουν από το εξωτερικό προς την χώρα μας.

Από τη Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00 το πρωί όλοι οι επιβάτες των πτήσεων που έρχονται από το εξωτερικό (διεθνή δρομολόγια) πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι νέες αεροπορικές οδηγίες θα ισχύουν έως τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 τα μεσάνυχτα.

Τι ισχύει στον αθλητισμό

Στο lockdown eπιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα.

Η υπουργική απόφαση έδωσε «πράσινο φως» για προπονήσεις σε 14 αθλήματα για την περίοδο του lockdown, δίνει κοινή υπουργική απόφαση.

Η απόφαση αφορά τις εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά στην αναστολή λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων έως τις 30 Νοεμβρίου. Αντίθετα, απαγορεύεται η παραμονής πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς χρήση αποδυτηρίων, αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως 3 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω των εξής ατομικών αθλημάτων:

  • στίβος (έως 60 άτομα συνολικά εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης)
  • κολύμβηση (αποκλειστικά σε ανοικτά κολυμβητήρια, έως τρία άτομα ανά διαδρομή)
  • αντισφαίριση,
  • σκοποβολή,
  • τοξοβολία,
  • ιστιοπλοΐα,
  • κωπηλασία,
  • κανόε καγιάκ,
  • θαλάσσιο σκι,
  • ποδηλασία,
  • γκολφ,
  • ιππασία,
  • μηχανοκίνητος αθλητισμός,
  • ορειβασία/αναρρίχηση

Επίσης, επιτρέπεται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν: στη Super League στη Basket League στους ευρωπαϊκούς αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague, BCL, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, Euroleague, FIBA), εθνικών ομάδων, ανδρών ή γυναικών, ομαδικών αθλημάτων που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό γίνεται μόνο εφόσον οι ομάδες ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για τον κορονοϊό με τεστ αντιγόνου, από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Ακόμη, επιτρέπεται η χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων σε όσους αναφέρονται στις ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η ΓΓΑ, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.

Επιπλέον, επιτρέπεται η λειτουργία και η χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΓΓΑ διευκρινίζει ότι άμεσα θα εξεταστεί η δυνατότητα εξαίρεσης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών και για άλλα εγχώρια πρωταθλήματα ή/και διεθνείς διοργανώσεις, των οποίων οι ομάδες θα καταθέσουν και θα εγκριθεί υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Τέλος, θα εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα της προετοιμασίας αθλητών για Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τα οποία πρόκειται να διεξαχθούν έως και τον Απρίλιο του 2021, με ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδίδει η ΓΓΑ, κατόπιν εισήγησης των αντιστοίχων Ομοσπονδιών τους.