Άμεσα θα ισχύσει, σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην αύξηση προκειμένου να επανδρωθούν επαρκώς οι ένοπλες δυνάμεις μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μετά και τις συνεχείς απειλές της Τουρκίας.

Άλλωστε η κρίση με την γειτονική χώρα είναι και ο λόγος που επισπεύδεται η αύξηση της θητείας. Πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021, με την θητεία να διαμορφώνεται τελικά στους 12 μήνες για όλα τα όπλα, δηλαδή ανεξάρτητα εάν κάποιος κληρωτός καταταγεί στο Πεζικό, το Πολεμικό Ναυτικό ή την Πολεμική Αεροπορία.

Ναυτικό

Σήμερα η θητεία στο Ναυτικό είναι 9 μήνες για όσους υπηρετούν σε πλοία και 12 για όσους έχουν τοποθετηθεί σε υπηρεσίες στεριάς. Από τις αρχές του επόμενου έτους άπαντες στο Π.Ν. θα υπηρετούν δωδεκάμηνη θητεία ανεξάρτητα εάν βρίσκονται σε πλοίο ή όχι. Άλλωστε το σχέδιο θέλει άπαντες να υπηρετούν και ως πληρώματα σκαφών και ως βοηθητικό προσωπικό στην ξηρά.

Πολεμική Αεροπορία

Όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία η θητεία σήμερα είναι 12μηνη και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.

Στρατός Ξηράς

Όσοι υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς σήμερα είναι εννεάμηνη και με τις νέες αποφάσεις θα αυξηθεί στα τους νέους που θα παρουσιαστούν από την 1η Ιανουαρίου και μετά, στους 12 μήνες.

Εντός των επομένων εβδομάδων θα υπάρξουν επίσημες αποφάσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς έχει υπάρχει συνεννόηση με την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και υπάρχει η συγκατάθεση του Μεγάρου Μαξίμου.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με όσους ήδη υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και προγραμματίζεται να απολυθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Εδώ δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη απάντηση. Αυτό που ακούγεται ωστόσο είναι πως όσοι θα έχουν υπόλοιπο θητείας μεγαλύτερο από έξι μήνες θα υπηρετήσουν κανονικά 12μηνο, ανεξάρτητα από το Σώμα στο οποίο βρίσκονται.