Η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας έχει αιτίες, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας Στυλιανό Λουκίδη: «Υπάρχουν υπερμεταδότες, οι οποίοι δεν μπορούν εύκολα να απομονωθούν και το δεύτερο είναι ότι όσο ανεβαίνουν τα περιστατικό, είναι πολύ δύσκολο να γίνονται ιχνηλατήσεις».

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και το αν πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο αυστηρά μέτρα στην Ελλάδα, ο καθηγητής σημείωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open πως το μέτρο της μάσκας παντού έπρεπε να εφαρμοστεί νωρίτερα και τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί σωστά το μέτρο.

«Η μάσκα είναι κάτι το οποίο έχει πολύ άμεση εφαρμογή», τόνισε και συμπλήρωσε πως είναι ίσως και διεθνώς το μόνο ιδανικό μέτρο.

Για τη Θεσσαλονίκη και το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων, όπως το κλείσιμο των σχολείων, σημείωσε πως «από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής, ακολουθώντας το στατιστικό κομμάτι και την καθημερινή ανακοίνωση, δεν φαίνεται να είναι πηγή πρόκλησης υπερμετάδοσης και αυξημένων περιστατικών.

Τώρα από εκεί και πέρα όταν μια πόλη αρχίσει και δέχεται πίεση στο σύστημα υγείας είναι λογικό ότι θα υπάρχει μια αυστηροποίηση των μέτρων που πιθανόν να οδηγήσει σε πλήρη αναστολή των λειτουργιών».

«Δεν το αποκλείω γιατί είναι πιεσμένο το σύστημα στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη και για περαιτέρω μέτρα στην πόλη που θα αφορούσαν ενδεχομένως και τα σχολεία.