Αλλαγή ώρας 2020: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω

Τι ισχύει με την κατάργηση του μέτρου από το 2021


ΕΛΛΑΔΑ
16:51
19/10/2020
Αλλαγή ώρας 2020: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω
4
loading

Μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα που τα ρολόγια μας θα δείχνουν την θερινή ώρα. Τα ξημερώματα της Κυριακής (25 Οκτωβρίου) στις 04:00 θα γίνει η αλλαγή, γυρίζοντας τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω.

Η αλλαγή της ώρας είναι ένα θέμα που συζητείται πολύ τελευταία εξαιτίας της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο από το 2021.

Πάντως η ψήφος δεν είναι η τελευταία λέξη στο ζήτημα αυτό, αλλά θα αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών με τις χώρες της ΕΕ για να προκύψει η τελική νομοθεσία.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή. Το πράσινο φως δίνεται οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς κατά τους μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν τη θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021.

Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

Η ολομέλεια υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της εποχιακής αλλαγής ώρας, αλλά ψήφισε την αναβολή της ημερομηνίας ισχύος του τερματισμού από το 2019 στο 2021.

Τα μέλη του ΕΚ επιθυμούν επίσης οι χώρες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσουν τις αποφάσεις τους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι η μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας από κάποιες χώρες και της χειμερινής από άλλες δεν θα διαταράξει την εσωτερική αγορά.

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά και μόνιμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, μπορεί να υποβάλει πρόταση αναβολής της ημερομηνίας εφαρμογής της οδηγίας κατά 12 μήνες κατ' ανώτατο όριο, αναφέρει το εγκριθέν κείμενο.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε αποτελεί τη θέση του ΕΚ για τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της ΕΕ για την τελική διατύπωση των κανόνων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Ενδιάμεση ώρα

  Μισή ώρα αλλαγή και τέλος τα διλήμματα! Για όλες τις χώρες της ΕΕ! Νομίζω είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει!

 2. avatar Papa-ratsas

  Εκείνο να βράδυ θέλει προσοχή γιατί πρέπει να βάλουμε μια ώρα . . . . πίσω . . !
  Μην πάθουμε και κανένα , , , κάταγμα . . !

 3. avatar Ψωμί ελια

  Ψωμί ελια και θερινή ώρα για πάντα.Αυτη ταιριάζει στην Ελλάδα.Με τη χειμερινή ώρα νυχτώνει από τις 5 το απόγευμα.Αυτο δεν αντέχεται.

  1. avatar Και λίγη πρωτεϊνη πού και πού, κάνει καλό στον εγκέφαλο

   Με την ανώμαλη θερινή ώρα, στις 9 το πρωί είναι ακόμη ξημερώματα. Αυτό είναι που δεν αντέχεται. Εκτός κι αν καταντήσουμε η χώρα των χαραμοφάηδων, να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι το μεσημέρι (δεν απέχουμε και πολύ από αυτόν τον τίτλο εδώ που τα λέμε). Οπότε μια χαρά! Πάμε και δέκα ώρες μπροστά άμα λάχει, επειδή είμαστε Ελληνάρες και λαρτζ, ας ξημερώνει στις 6 το απόγευμα...αρκεί να μη νυχτώνει τη νύχτα. Ε?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει