Γρουσούζικη θεωρούν πολλοί τη σημερινή Τρίτη και 13. Μια ημέρα ακατάλληλη για να ξεκινήσεις κάτι καινούριο, ακατάλληλη να ταξιδέψεις, και για τους ακραία προληπτικούς, ακατάλληλη μέχρι και να βγεις από το σπίτι σου.

Η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται γρουσούζικη από Έλληνες και Ισπανόφωνους , ενώ για τους υπόλοιπους λαούς η γρουσούζικη ημέρα είναι η Παρασκευή και 13.

Η Τρίτη θεωρείται η αποφράδα ημέρα του Ελληνισμού. Ιστορικά, οι Έλληνες «καταράστηκαν» την Τρίτη από τις 29 Μαΐου 1453, την ημέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ενώ η απέχθεια του λαού μας προς τη συγκεκριμένη μέρα πιστεύεται ότι έχει και αστρολογική εξήγηση.

Η Τρίτη κυριαρχείται από την επίδραση του Άρη, του Θεού του πολέμου, γεγονός που αποδεικνύεται και στην ετυμολογία πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών (Mardi στα γαλλικά ή Martes στα ισπανικά).

Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι»).

Η προβληματική του 13

Ο αριθμός 13 κατηγορείται ότι σέρνει πίσω του γκαντεμιά και κακοδαιμονίες γιατί σπάει την αρμονία του «τέλειου» αριθμού 12. Ήτοι, η μέρα χωρίζεται σε δύο 12ωρα, ο χρόνος σε 12 μήνες, ο Χριστός είχε 12 μαθητές, τα Ευαγγέλια είναι 12. Ακόμη και ο Ηρακλής έκανε 12 άθλους…

Όπως γίνεται κατανοητό, το 13, το πρώτο κομμάτι μιας νέας 12άδας χαλάει την αρμονία.

Εν τω μεταξύ, στις κάρτες ταρό, το νούμερο 13 αντιστοιχεί στον θάνατο.

Η φοβία για τον αριθμό 13, ονόματι triakaidekaphobia δεν είναι εντελώς αναιτιολόγητη, αφού σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του «Medical Journal», οι πιθανότητες αυτοκινητικού ατυχήματος αυξάνονται στο διπλάσιο κάθε Παρασκευή και 13!

Τέλος, στις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες το δίδυμο Παρασκευή και 13 θεωρείται ιδιαίτερα γρουσούζικο, αφού πιθανότατα συνδέεται με τη μέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών το 1307.