Το «μυστικό» χωριό των Τζουμέρκων

Μόλις ανακαλύψετε το Βουργαρέλι, θα ενθουσιαστείτε - Δείτε τις φωτογραφίες


ΕΛΛΑΔΑ
7:09
18/10/2020
Το «μυστικό» χωριό των Τζουμέρκων
4
loading

Στην αγκαλιά των Τζουμέρκων, μέσα στα έλατα και σε υψόμετρο 800 μ., βρίσκεται ένα χωριό που συναρπάζει με την ομορφιά του όσους το επισκέπτονται. Ο λόγος για το Βουργαρέλι, το οποίο απέχει 58 χλμ. από την Άρτα, ενώ βρίσκεται στις παρυφές των Τζουμέρκων.

Το ιστορικό χωριό της Άρτας διατηρεί στο ακέραιο την παράδοση και τη γραφικότητά του. Και σε αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί και το μοναδικής ομορφιάς τοπίο που περιβάλει το Βουργαρέλι. Ωστόσο, το χωριό έχει και πολλά αξιοθέατα που μπορεί κανείς να θαυμάσει από κοντά και να μάθει και την ιστορία, που κουβαλά το καθένα ξεχωριστά.

Η μεγάλη κεντρική πλατεία του χωριού με τα πλατάνια είναι το σήμα κατατεθέν του και από τις ωραιότερες γωνιές του. Τον Ιούλιο του 1905, ανήμερα του Προφήτη Ηλία έγιναν τα εγκαίνια της κι έκτοτε είναι το σημείο αναφοράς του χωριού, αλλά κι εκεί που χτυπά η καρδιά του, ανάμεσα στα μεγάλα και σκιερά πλατάνια του.

Λίγο πιο πάνω από την πλατεία βρίσκονται οι δύο βρύσες του Βουργαρελίου, η Κρυστάλω και η Αρχόντω. Λέγεται, μάλιστα, πως όποιος ξένος πιει νερό από τις πετρόκτιστες ετούτες βρύσες, θα παντρευτεί στο χωριό!

Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού, που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε, είναι το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας υπήρξε πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και εκεί μαζεύτηκαν οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων για να κηρύξουν την επανάσταση στην Άρτα, το 1821. Στο Βουργαρέλι βρίσκεται κι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής η Κόκκινη Εκκλησία που κτίστηκε τον 13ο αιώνα από τη δυναστεία των Κομνηνοδουκάδων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Δωρα

  Μου θύμισε τα νιάτα μου εκεί πήγα στο γυμνάσιο τρία χρόνια περπατώντας από διπλανό χωριο

 2. avatar Αντιτουρκ

  Η τρίτη κατά σειρά φωτογραφία τι δείχνει; Εκκλησία, τζαμί, μουσείο στυλ Αγιά-Σοφιάς ή κάτι άλλο υβριδικό; Η απουσία του Σταυρού, μου θυμίζει αντίστοιχες φωτογραφίες Σαντορίνης κλπ, που λείπουν οι Σταυροί, γιατί προκαλούν... Αν ξέρει κάποιος, ας μου πει.

 3. avatar ΣΟΥΛΑ ΜΠ.

  ΑΡΤΑ ΑΘΑΝΑΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ.

 4. avatar ΣΟΥΛΑ ΜΠ.

  ΑΡΤΑ ΑΘΑΝΑΤΗ.ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει