Μετά την παρουσίασή της στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η παράσταση της Νατάσσας Τριανταφύλλη «Αντιγόνη», που αξιοποίησε πέρυσι ιδανικά το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, ζει άλλη μια σημαντική στιγμή. Η ανάγνωσή της πάνω στην τραγωδία του Σοφοκλή, σε μετάφραση Νίκου Παναγιωτόπουλου, θα είναι το πανηγυρικό κλείσιμο των εκδηλώσεων της ελληνικής Προεδρίας, στις 12 Ιουνίου στο Παρίσι.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ύστερα από πρωτοβουλία της πρέσβειρας της Ελλάδας στην Unesco Κατερίνας Δασκαλάκη, η παραγωγή θα παρουσιαστεί για μια βραδιά στην αίθουσα συνεδριάσεων των κεντρικών εγκαταστάσεων της Unesco στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τη σκηνοθέτιδα, η «Αντιγόνη» θα παρουσιαστεί πάνω στους ίδιους άξονες που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, με προσαρμογές που διατηρούν, όμως, τη βασική δομή της παράστασης. Στον ομώνυμο ρόλο θα εμφανιστεί η Λένα Παπαληγούρα, ενώ τον ρόλο του Κρέοντα θα ερμηνεύσει ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος. Μαζί τους συμπράττουν επί σκηνής οι Λυδία Φωτοπούλου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ορφέας Αυγουστίδης και Χρήστος Σαπουντζής.

Στην πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα, η Νατάσα Τριανταφύλλη επιλέγει να καταπιαστεί με το αρχαίο δράμα, δίνοντας μια πιο φρέσκια και νεανική ματιά στο όλο εγχείρημα. «Ο σχεδιασμός της παράστασης, βασίζεται στην έννοια της προοικονομίας των πραγμάτων και των δράσεων των ηρώων, καθώς και στο σκοτάδι της πλάνης, στην αίσθηση δηλαδή ότι οι ήρωες νομίζουν ότι πράττουν σωστά, ενώ έχουν παραπλανηθεί από τη Θεά Άτη… Ένας προβληματισμός ανάμεσα στα όρια του ιδιωτικού κόσμου και της δημόσιας ζωής, έτσι όπως θα μπορούσαν να οριστούν οι κόσμοι του Κρέοντα και της Αντιγόνης. Ένας προβληματισμός, πάνω στην ερμηνεία των καταστάσεων και των βιωμάτων, όταν αυτά εκτίθενται στον δημόσιο λόγο» σημειώνει η 34χρονη σκηνοθέτις, η οποία στο παρελθόν έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Μπομπ Γουίλσον, Λευτέρη Βογιατζή, Γιάννη Χουβαρδά, Γιώργο Κιμούλη και Νικαίτη Κοντούρη.

Η παράσταση θα παιχτεί στα ελληνικά με γαλλικούς υπέρτιτλους. Την πρωτότυπη μουσική επιμελείται η Monika, τους φωτισμούς ο Σκοτ Μπόλμαν (φωτιστής του Μπομπ Ουίλσον) και τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη.