Τι εύρους καταστροφές μπορεί να προκαλέσει ένας μεσογειακός κυκλώνας όπως ο «Ιανός» ο οποίος πλήττει την Ελλάδα ήδη εξήγησε ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

«Δύο είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα. Το ένα είναι οι άνεμοι, κυρίως στο Ιόνιο όπου αναμένουμε ανέμους ίσως και μέχρι 10 μποφόρ, που είναι πολύ ισχυρές ριπές, καθώς και ο κυματισμός ο οποίος σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει τα 6 με 7 μέτρα. Επομένως οι παράκτιες περιοχές θα δεχθούν αρκετά προβλήματα λόγω των ανέμων» ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι βροχές. Τα μεγάλα ύψη βροχών τα οποία την Παρασκευή θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιας χώρας. Παρ’ όλο που τότε οι άνεμοι θα έχουν πέσει σε ένταση το πρόβλημα θα το έχουμε πλέον στο ύψος της βροχής».

Ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε ότι θα συσσωρευθεί νερό στα ίδια σημεία και δεν αποκλείεται να χρειαστούν εκκενώσεις.«Οι παράκτιες περιοχές θα έχουν αρκετά προβλήματα» είπε και υπενθύμισε τις πλημμύρες που είχε προκαλέσει ο «Ξενοφώντας» πριν από δυο χρόνια.

Αναφορικά με το πότε θα υποχωρήσει ο «Ιανός», ο κ. Λαγουβάρδος είπε ότι θα υποχωρήσει από το Σάββατο βράδυ προς την Κυριακή το πρωί.

Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών εξήγησε ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η πορεία του κυκλώνα για αυτό και είναι σημαντικό να βλέπουμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.