«Ετοιμάζουν την ελληνική εκδοχή του Γκουαντανάμο»

Αναβρασμός στους κρατούμενους για τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό


ΕΛΛΑΔΑ
20:29
24/03/2014
«Ετοιμάζουν την ελληνική εκδοχή του Γκουαντανάμο»
3
loading

«Την Ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο» θεωρούν οι κρατούμενοι ότι ετοιμάζουν οι ελληνικές αρχές στο Δομοκό κάνοντας λόγο για «εκδικητική τιμωρία» ενώ διακινούν στα Καταστήματα Κράτησης, έγγραφο που φέρει τη σφραγίδα δικηγορικού γραφείου της Αθήνας το οποίο, μάλιστα, προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Στο επίμαχο κείμενο, αναφέρονται τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζεται «φασιστικό» ενώ καλούνται σε δυναμικές κινητοποιήσεις οι κρατούμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό. Και αυτό γιατί όπως υπογραμμίζεται «το σύστημα δημιουργεί ανθρώπους δίχως ελπίδα. Έτσι οι φυλακές γίνονται εργοστάσιο αναπαραγωγής του εγκλήματος καθώς ο κρατούμενος δεν έχει τίποτε να χάσει γιατί τα έχει χάσει όλα».

« Όλοι οι κρατούμενοι οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε και θα κινητοποιηθούμε ενάντια σε αυτούς που κάνουν τις φυλακές τόπους διαρκούς τιμωρίας και στέρησης της ελπίδας.

Καλούμε τον Υπουργό και τον κάθε αρμόδιο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να ανοιχτεί ένας δημόσιος διάλογος για τις φυλακές και τα πραγματικά τους προβλήματα.
Σε κάθε διαφορετική περίπτωση είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά, όλοι μαζί ενωμένοι, ενάντια στην αδικία και την στέρηση των δικαιωμάτων μας», καταλήγει το έγγραφο.

Η εισαγγελική έρευνα που στόχο έχει να διαπιστώσει αν το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, με έγγραφο που έφτασε με δυο φαξ στις φυλακές της Κέρκυρας καλούσε σε εξέγερση τους κρατούμενους, είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, δικηγορικές πηγές ανέφεραν πως το συγκεκριμένο κείμενο «συντάχθηκε από κρατούμενους και εστάλη στο δικηγορικό γραφείο με σκοπό να δοθεί η γνώμη του δικηγόρου ώστε να είναι ευθυγραμμισμένο με τη νομιμότητα και ουσιαστικά καλεί σε διαβούλευση. Όπως έλεγε η ίδια πηγή, «το έγγραφο λειτουργεί εκτονωτικά, ενημερωτικά ώστε να ξέρουν οι κρατούμενοι τι λέει ο νεός νόμος, και όχι εξεγερτικά, άλλωστε τι νόημα θα είχε να λειτουργεί εκτός νομιμότητας όταν εστάλη από το φαξ ενός δικηγορικού γραφείο στο επίσημο φαξ της γραμματείας των φυλακών; Δεν εδόθη σε κλειστό φάκελο. Πρόκειται για ενημέρωση μεταξύ κρατουμένων και κείμενο που καλεί σε δυναμική αντίδραση με την έννοια της αφύπνισης. Καλεί σε διαβούλευση και λειτουργεί αποσυμπιεστικά» .

Διαβάστε αναλυτικά το επίμαχο κείμενο:

Αυτές τις μέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας και το κόψιμο των αδειών.
Ήδη έχουν δοθεί στην δημοσιότητα τα πρώτα νέα μέτρα του νομοσχεδίου.
1) Ειδική κατηγοριοποίηση των κρατουμένων σε 3 τύπους (Α,Β,Γ). Στην ειδική κατηγορία τύπου Γ θα ανήκουν όλοι οι φυλακισμένοι που κατηγορούνται για ληστεία ή εκβίαση, στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης, οι πολιτικοί κρατούμενοι,όσοι χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι και έχουν καταδικαστεί από 10 χρόνια κάθειρξη μέχρι και ισόβια και όσοι στασιάζουν στις φυλακές.
2) Οι κρατούμενοι τύπου Γ στερούνται το δικαίωμα για άδεια και περιορίζονται τα επισκεπτήρια και η τηλεφωνική επικοινωνία τους με τα συγγενικά τους πρόσωπα.
3) Θα διαμορφωθούν ειδικά κελιά τύπου Γ (όχι μόνο στο Δομοκό αλλά και σε άλλες φυλακές) με σκοπό την απομόνωση των κρατουμένων.
4) Η αστυνομία αποκτά μόνιμη θέση μέσα στις φυλακές (έλεγχος κελιών, μεταφορά κρατουμένων στο εσωτερικό της φυλακής κ.α) με απόρρητες αρμοδιότητες και εξουσίες που δεν αναγράφονται ούτε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει την Ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο. Σε ένα δικαστικό σύστημα που η αρχή της αναλογικότητας έχει κουρελιαστεί και επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές, η Ελλάδα διεκδικεί ήδη την πρωτιά στις πολυετείς καθείρξεις και τα ισόβια.
Οι άδειες και οι αναστολές είναι το μοναδικό μέτρο που προσπαθεί να ισορροπήσει αυτήν την νομική εξόντωση. Τώρα με κόψιμο των αδειών στην πλειοψηφία των κρατουμένων (καθώς ο καθένας μας μπορεί να θεωρηθεί "επικίνδυνος" και να ονομαστεί κρατούμενος τύπου Γ) το σύστημα δημιουργεί ανθρώπους δίχως ελπίδα. Έτσι οι φυλακές γίνονται εργοστάσιο αναπαραγωγής του εγκλήματος καθώς ο κρατούμενος δεν έχει τίποτε να χάσει γιατί τα έχει χάσει όλα. Ο κατ' επίφαση σωφρονισμός τους γίνεται μια εκδικητική τιμωρία. Παράλληλα, με τις συνεχείς εφόδους των ΕΚΑΜ, οι φυλακές γίνονται πεδίο εξάσκησης της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Επίσης γίνεται πλέον απόλυτη η εξουσία του εκάστοτε Εισαγγελέα της φυλακής που ούτε καν γνωρίζει τους κρατούμενους, οι οποίοι γι' αυτόν δεν είναι τίποτε άλλο παρά αριθμημένος φάκελος ξεχασμένος στο συρτάρι του γραφείου του.
Οι κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές ενώνουμε την φωνή μας και διεκδικούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας.
Απαιτούμε να αποσυρθεί το νέο φασιστικό νομοσχέδιο για την λειτουργία μιας φυλακής μέσα στη φυλακή. Ένα νομοσχέδιο "εν θερμώ" που γίνεται κατά παραγγελία του Υπουργού της Αστυνομίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Να σταματήσει η κατηγοριοποίηση των κρατουμένων. Όλοι οι κρατούμενοι έχουμε ίσα δικαιώματα. Να διαφυλαχθεί το δικαίωμα στην άδεια που στην Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας ( μόνο το 2-3% των κρατουμένων δεν επιστρέφουν). Τα κονδύλια για την κατασκευή - μετατροπή των φυλακών υψίστης ασφαλείας να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση συνθηκών κράτησης ( ελλείψεις συσσιτίου, θέρμανση, νερού, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης).
Όλοι οι κρατούμενοι οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε και θα κινητοποιηθούμε ενάντια σε αυτούς που κάνουν τις φυλακές τόπους διαρκούς τιμωρίας και στέρησης της ελπίδας.
Καλούμε τον Υπουργό και τον κάθε αρμόδιο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να ανοιχτεί ένας δημόσιος διάλογος για τις φυλακές και τα πραγματικά τους προβλήματα.
Σε κάθε διαφορετική περίπτωση είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά, όλοι μαζί ενωμένοι, ενάντια στην αδικία και την στέρηση των δικαιωμάτων μας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar JB

  Μύλος επικρατεί τις τελευταίες ημέρες με τις κινητοποιήσεις σε φυλακές της χώρας ως μορφή διαμαρτυρίας για την δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό, καθώς, το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά ότι αυτές σχετίζονται με έγγραφο που εστάλη υπό τη μορφή φαξ από το γραφείο του Φραγκίσκου Ραγκούση. Τα φαξ εστάλησαν στις φυλακές της Κέρκυρας από το γραφείο του γνωστού δικηγόρου και, όπως, εκτιμά το υπουργείο προτρέπουν τους κρατούμενους σε παράνομες ενέργειες. Ο κ. Ραγκούσης από την πλευρά του τονίζει ότι το κείμενο εστάλη για «αποσυμπίεση» και όχι για να προκαλέσει σε εξέγερση, ωστόσο, θα κληθεί σύντομα να δώσει εξηγήσεις.

 2. avatar nikos xasapis

  Και τα @&@&@ οι δημοσιογράφοι.συνεχίζουν να προβάλουν θέματα που αφορούν τα(δικαιώματα) των εγκληματιών...
  Το δικαίωμα στην άδεια Kai τα φρύδια σας,@[email protected][email protected]&@ ε @&$&@&@.

 3. avatar Aimilios

  Οταν αποκτησαμε αμερικανικη μαφια, δεν σας πειραξε, αδερφια του συριζα ειναι αλλωστε
  Οταν αποκτησαμε αμρικανους μεταναστες δολοφονους, δεν σας πειραξε
  Οταν αποκτησαμε αμερικανικη εγκληματικοτητα του 95% παλι δεν σας πειραξε, καθε ισλαμιστης ειναι αδερφος της αριστερας
  Τωρα που εχουμε αμερικανικη φυλακη, ΤΩΡΑ σας πειραξε απλυτοι;
  (ναι για εσας λεω, το ξερω απο τωρα οτι ειστε υπερ των αλλοδαπων κρατουμενων δολοφονων ελληνων και θα κανετε πορεια με μολοτοφ κοκ)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει