Σε κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπεγράφη σήμερα από τους αρμόδιους φορείς μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας και των Επιμελητηρίων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

Στόχος της συνεργασίας είναι η ενίσχυση και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, μέσα από την καταγραφή των τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη της διατροφικής τους αξίας.

Απώτερο σκοπό, αποτελεί η τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, η προβολή της ελληνικής βιοποικιλότητας των προϊόντων, η παρουσίαση εναλλακτικών μορφών τουρισμού βασισμένων στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα κουζίνας όπως και η προώθηση-σύνδεση της ελληνικής διατροφής και του ελληνικού τρόπου ζωής ως αναπόσπαστου στοιχείου του Ελληνικού Πολιτισμού.

Το μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, εκ μέρους του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας ο πρόεδρος, Ιωάννης Τσαμίχας, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αχαΐας ο πρόεδρος, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ηλείας ο πρόεδρος, Κωνσταντίνος Νικολούτσος και εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ο πρόεδρος Παναγιώτης Τσιχριτζής.

Η δικτύωση των φορέων προβλέπει τη συνεργασία με σημαντικούς ιταλικούς θεσμικούς φορείς προκειμένου να προσδιοριστούν και να δρομολογηθούν κοινές δράσεις προώθησης των τοπικών γαστρονομικών προϊόντων.