Καταργούνται ατομικές ερασιτεχνικές άδειες αλιείας

Αναμένεται η αποδέσμευση 850 λιμενικών


ΕΛΛΑΔΑ
10:40
15/03/2014
Καταργούνται ατομικές ερασιτεχνικές άδειες αλιείας
4
loading

Στην κατάργηση των ατομικών ερασιτεχνικών αδειών αλιείας αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώ περίπου 850 λιμενικοί αναμένεται να αποδεσμευθούν από τη συγκεκριμένη διαδικασία από τα λιμεναρχεία όλης της χώρας, προκειμένου να απασχοληθούν σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και σε άλλες μάχιμες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του νέου νομοσχεδίου «Τουριστικά Πλοία και Άλλες Διατάξεις» που έχει κατατεθεί στη Βουλή και την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί «καταργείται η ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας καθώς και η υποχρέωση εφοδιασμού των σκαφών ή των επιβαινόντων σε αυτό με την αντίστοιχη ερασιτεχνική αλιείας».

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι στόχος από την εν λόγο ρύθμιση είναι ότι οι υπηρεσίες θαλάσσιου και αλιευτικού τουρισμού θα πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές και ανταγωνιστικές στη χώρα μας, ενώ η κατάργηση της έκδοσης και θεώρησης των ερασιτεχνικών αδειών θαλάσσιας αλιείας, αναμένεται να οδηγήσει στην εξοικονόμηση σημαντικού αριθμού εργατοωρών και προσωπικού για τις Λιμενικές Αρχές, που θα διευκολύνει και θα βελτιώσει το ελεγκτικό τους έργο, ιδίως ως προς τη διέλευση των συνόρων και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Τονίζεται επιπλέον «ότι η κατάργηση της άδειας σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται εξαίρεση από την εφαρμογή των υπόλοιπων προβλέψεων της νομοθεσίας σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία, όπως ενδεικτικά: ώρες της ημέρας, εποχές του έτους και περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η αλιεία, επιτρεπόμενα εργαλεία, είδη και ποσότητες αλιευμάτων, απαγόρευση πώλησης και γενικά εμπορίας των αλιευμάτων».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κατά την πρόσφατη παρουσίαση του νομοσχεδίου, τόνισε με την κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, ενώ παράλληλα θα υπάρξει μείωση της γραφειοκρατίας στα λιμεναρχεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας περίπου 85.000 άνθρωποι ετησίως πρέπει να περάσουν από ένα λιμεναρχείο να πληρώσουν ένα παράβολο, να ανανεώσουν την ερασιτεχνική άδεια αλιείας τους και κάθε φορά που πηγαίνουν σε μια άλλη περιοχή να πρέπει να ξαναπάνε στο λιμεναρχείο, να θεωρήσουν την άδεια τους και να τους επιτραπεί να κάνουν ερασιτεχνική αλιεία στη ζώνη την οποία επιβλέπει το συγκεκριμένο λιμεναρχείο. Αλλιώς υπόκειται στις συνέπειες του νόμου και έχει σημαντικά πρόστιμα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΡΕ ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ !! ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΔΡΟΜΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ !!

 2. avatar PM

  Θα κάνετε κανένα σωστό ρεπορτάζ???
  Δεν θα ισχύει για 7 + μέτρα!!!
  Μη γράφετε ό,τι θέλετε, επιτέλους!!!
  «Η διενέργεια θαλάσσιας ερασιτεχνικής αλιείας από τους επιβαίνοντες των πλοίων αναψυχής επιτρέπεται χωρίς να απαιτείται ο εφοδιασμός του πλοίου ή των επιβαινόντων με αντίστοιχες άδειες ερασιτεχνικής αλιείας. Οι διατάξεις του άρθρου 6 του π.δ. 373/1985 (Α” 131) δεν εφαρμόζονται στα πλοία αναψυχής για τα οποία δεν απαιτείται εφεξής ο εφοδιασμός με ερασιτεχνική άδεια αλιείας. Οι επιβάτες των πλοίων αναψυχής μπορούν να πραγματοποιούν ερασιτεχνικές καταδύσεις αναψυχής, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας»….
  Σημειώνεται ότι στο άρθρο 1 του ίδιου νομοσχεδίου ως πλοίο αναψυχής θεωρείται «κάθε σκάφος ολικού μήκους άνω των επτά (7) μέτρων ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο, το οποίο έχει τη δυνατότητα από τη γενική κατασκευή του να χρησιμοποιείται για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής»

  1. avatar PM

   Απολογούμαι!
   Αναφέρεστε στην ΑΤΟΜΙΚΗ άσεια αλιείας...
   Παρανόησα... Νόμιζα ότι μιλούσατε για άδεια αλιείας σκάφους...
   Η ΑΤΟΜΙΚΗ άδεια αλιείας όντως καταργείται...
   Ζητώ συγγνώμη!

 3. avatar OrestisPap

  Επιτελους κατι λογικο... Χρονια τωρα κυνηγουσαν τους ερασιτεχνες (οι οποιοι κατα μεσο ορο ψαρευαν καλοκαιρι μονο) λες και ηταν οι πιο καταζητουμενοι τρομοκρατες. Με προστηματα και κατασχεσεις εξοπλησμου γιατι εκανα το εγκλημα να πιασουν κανα ψαρι. Ενω αφηνουν τις μηχανοτρατες να αλλωνιζουν και να οργονουν το βυθο, καταστρεφοντας ολους τους υφαλους και σημεια αναπαραγωγης, και πιανοντας απο καβουρακι, χταποδακια και οτι αλλο γονο εχει την ατυχια να βρεθει στο διαβα τους. Και παντα αυτα νεκρα καταληγουν τροφη στα ψαροπουλια. Ελεος... Εχετε δει τον βυθο μετα απο περασμα μηχανοτρατας;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει