Τον Ακάθιστο Ύμνο έψαλαν ιερείς και πιστοί την Πέμπτη το βράδυ στην Τήνο ενόψει της σημερινής «φιέστας» που ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο λιμάνι και ακολούθησε την περιφορά της εικόνας της Παναγίας.

Από την εξέδρα της πλατείας Παντανάσσης, ο Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου Δωρόθεος αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι «θα αντέξει και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

«Η Αγιά Σοφιά θα είναι πάντοτε μέσα στην καρδιά μας και κανείς δεν μπορεί να τον απαξιώσει» είπε ο Μητροπολίτης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση των Ευρωπαίων: «Οι Ευρωπαίοι σιωπούν και θα πρέπει να ντρέπονται που σιωπούν απέναντι στο ανοσιούργημα που συντελείται στην Κωνσταντινούπολη».

«Στρέφουμε τις σκέψεις μας στην Αγιά Σοφιά» κατέληξε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος.

Όταν η εικόνα έφτασε στην πλατεία Παντανάσσης και μετά το κήρυγμα του Μητροπολίτη, ακούστηκε το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» από τους ιερείς αλλά και από τα στόματα των πιστών.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής Πολιτείας και της Εκκλησίας.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων, στη Μητρόπολη Αθηνών θα ακουστεί στις 8 το βράδυ σήμερα ο Ακάθιστος Ύμνος.

«Αύριο, Παρασκευή 24 Ιουλίου ε.ε. και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα προστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη.

Φωτογραφίες από tinostoday.gr