Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από προχθές στις Κεχριές Κορινθίας, η οποία έφτασε να μαίνεται σε μέτωπο τριάντα χιλιομέτρων και έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Το μέτωπο στις Κεχριές είναι πλέον σε ύφεση και οι διάσπαρτες εστίες περιορίζονται σταδιακά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Χιλιομόδι.

Το Σοφικό, για το οποίο υπήρξε μεγάλη ανησυχία, δεν εκκενώθηκε τελικά. «Το Σοφικό κέρδισε το στοίχημα, η εθελοντική ομάδα έδωσε μεγάλη μάχη, κατά 99% έχουμε σώσει προς το παρόν το δάσος» δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της κοινότητας Σοφικού Γρηγόρης Ρωτίδης. «Είμαστε σε καλό δρόμο».

«Η εικόνα είναι πολύ καλή» δήλωσε τη νύχτα στο ΑΜΠΕ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. «Είναι σημαντικό το γεγονός», προσθέτει, «ότι η φωτιά είναι πλέον στάσιμη. Είναι επίτευγμα που σε μια τέτοια μεγάλη και «δύσκολη» πυρκαγιά δεν έπαθε κανείς άνθρωπος το παραμικρό».

«Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε δύσβατες περιοχές, ενώ έφτασαν σε συμπαγή δάση σε λόφους, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο πρόσβασης. Σημειώστε, ότι στα πιο δύσβατα σημεία επιχειρούν δυνάμεις της ΕΜΑΚ».

Στην περιοχή επιχειρούν από το πρωί 367 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 15 πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος συντρέχουν 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται αυτή την ώρα κυρίως στις περιοχές Γαλατάκι και Ντράσα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.