Ο Άλεξ Ρόντος, Έλληνας γεννημένος στην Τανζανία με ξεχωριστές διεθνείς διασυνδέσεις και προσβάσεις, βρέθηκε στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου λίγο μετά την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών και παρέμεινε στο ΥΠΕΞ ως στενός συνεργάτης και άνθρωπος για ειδικές αποστολές μέχρι την αποχώρησή του από το ΥΠΕΞ.

Ο Άλεξ Ρόντος, όπως αναφέρει το Έθνος, διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ανατροπή του Μιλόσεβιτς και για μεγάλο διάστημα διηύθυνε την ΥΔΑΣ, καθώς έχει προηγούμενη εμπειρία από ανθρωπιστικές αποστολές στην Αφρική.

Μετά την κυβερνητική αλλαγή το 2004, ο Άλεξ Ρόντος χρημάτισε σύμβουλος του προέδρου της Γεωργίας και εδώ και δύο χρόνια είναι ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Αρχής της ΕΕ για το Κέρας της Αφρικής.

Ο Άλεξ Ρόντος, μιλώντας στο Έθνος, εξέφρασε την έκπληξή του για την εξέλιξη, καθώς, όπως είπε: «δεν του ζητήθηκε από τις Αρχές να καταθέσει για την υπόθεση» και επανέλαβε ότι στη διάρκεια της θητείας του στην ΥΔΑΣ ακολούθησε πιστά τη διαδικασία που προβλεπόταν από ένα θεσμικό πλαίσιο που, όπως είπε «ήταν προβληματικό και ελλιπές».

Ο κ. Ρόντος που χθες βρισκόταν στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι επανειλημμένα είχε θέσει το θέμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και υιοθέτησης της εμπειρίας άλλων χωρών για την ύπαρξη αποτελεσματικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου της υλοποίησης του έργου των ΜΚΟ, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση.