«Καλό είναι να βρισκόμαστε σε επιφυλακή για τη γρίπη των χοίρων αλλά δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε»

Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί γιατί δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας


ΕΛΛΑΔΑ
15:28
03/07/2020
«Καλό είναι να βρισκόμαστε σε επιφυλακή για τη γρίπη των χοίρων αλλά δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε»
2
loading

Την εκτίμηση ότι είναι καλό να βρισκόμαστε σε επιφυλακή για τη γρίπη των χοίρων αλλά δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, διατύπωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σπύρος Κρήτας.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στη γρίπη των χοίρων με αφορμή τις σχετικές επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την κινεζική μελέτη για το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων που ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης ανθρώπινης πανδημίας.

«Ούτως ή άλλως τώρα και με τον κορονοϊό αυτή η εγρήγορση που δημιουργήθηκε στον κόσμο θα μας προετοιμάσει και για μελλοντικές πανδημίες, εφόσον αυτές προκύψουν», αναφέρει.

Ωστόσο, θεωρεί ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στον συγκεκριμένο ιό» και εξηγεί ότι σε κάθε περίπτωση, για να εκδηλωθεί μια πανδημία, πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Η πρώτη είναι η μεταπήδηση ενός στελέχους από το ζώο στον άνθρωπο και το δεύτερο η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Καλά κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή. Και εμείς παρακολουθούμε το θέμα, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», προσθέτει.

Με αφορμή, άλλωστε, την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εκτιμά ότι το γεγονός αυτό δεν αυξάνει τον κίνδυνο από τη γρίπη των χοίρων καθώς, όπως επισημαίνει, «οι γρίπες όπως και ο Covid είναι ιοί που μεταδίδονται με τον αέρα και δεν είναι εύκολο να μεταδοθούν σε ανοιχτό πεδίο».

Δεδομένου ότι τα αγριογούρουνα ζουν στην ύπαιθρο, ο κίνδυνος αυτός είναι μικρός ενώ το ενδιαφέρον των επιστημόνων εστιάζεται περισσότερο στη γρίπη των πτηνών και των χοίρων που εκτρέφονται σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Άννα Παπά αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα της γρίπης των χοίρων εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, οι επιστήμονες περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και δεν υπάρχουν ακόμη σκέψεις για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα ζώα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Γκρι

    Πως να μην ανησυχούμε κύριε καθηγητά;
    Τόσα γουρούνια έχουμε ανάμεσα μας. Να αρρωστήσουν;

  2. avatar SER 30

    ΤΙ ΘΑ. ΓΙΝΕΙ. ΜΑΥΤΟΥΣ. ΤΟΥΣ. ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΣ. ΞΕΚΟΥΔΟΥΝΟΥΣ. ΑΣΗΜΟΥΣ. ΚΑΘΗΓΗΤΆ ΡΑΦΈΣ. ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ. ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ. ΠΡΩΙΝΆΔΙΚΟΊ. ΜΕ. ΑΠΟΨΗ. ΗΣΥΧΑΣΤΕ. ΗΡΕΜΗΣΤΕ. ΑΝΗΣΥΧΕΙΣΤΕ. ΤΑΡΑΧΤΕΙΤΕ. ΜΗΝ. ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ. ΜΗΝ. ΤΑΡΑΖΕΣΤΕ. ΣΕ. ΕΓΡΗΓΘΘΡΣΗ. ΑΡΑΧΤΕ. ΚΛΕΙΔΩΘΕΙΤΕ. ΖΠΙΤΙΑ. ΣΑΣ ΕΝ. ΤΟ. ΜΕΤΑΞΥ. ΑΝΑΘΕΜΑ. ΕΑΝ. ΞΕΡΟΥΝ. ΤΗΝ. ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ. ΟΛΟΙ. ΜΑΖΙ. ΓΙΑ. ΤΙΖ. ΕΠΙΠΤΒΣΕΙΣ. ΤΩΝ. ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ. ΑΠΟΨΕΩΝ. ΕΝΤΟΛΩΝ. ΤΟΥΣ. ΣΤΗΝ. ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΣΤΙΣ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ. ΣΤΙΣ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. ΣΤΙΣ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΣΤΑ. ΕΜΠΟΡΙΑ. ΣΤΑ. ΛΕΦΤΑ. ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ. ΝΑ. ΕΧΟΥΝ. ΤΟΝ. ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟ . ΗΔΗ. ΤΟΥΣ. ΕΧΟΥΜΕ. ΠΛΗΡΩΣΕΙ. ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ. ΑΣΥΔΟΤΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ . ΤΟ. ΠΑΙΖΟΥΝ. ΚΑΙ. ΣΩΤΗΡΕΣ / ΗΡΩΕΣ. ΑΠΟ. ΠΑΝΩ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει