Με την ενέργεια, τις μεταφορές και την ψηφιακή τεχνολογία στο επίκεντρο, θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, το συνέδριο του Economist για την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, με τίτλο «Sea of Europe: Routing the Map for Economic Growth (Θάλασσα της Ευρώπης: Δρομολογώντας τον χάρτη της οικονομικής ανάπτυξης)», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα παραθέσει ομιλία στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου, ενώ εισήγηση κατά την επίσημη έναρξη θα πραγματοποιήσει ο αντιπρόεδρος και Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σίιμ Κάλας (Siim Kallas).

Εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιήσουν επίσης η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαρία Δαμανάκη και οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Θα μεσολαβήσει η πρόβλεψη του συντάκτη του “The Economist”, Τζον ‘Αντριους (John Andrews), αναφορικά με την πορεία της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.

Οι τοποθετήσεις θα επικεντρωθούν στις προοπτικές μεγέθυνσης μέσα από τη θαλάσσια και ναυτιλιακή πολιτική, τη διαχείριση των λιμένων και τα διευρωπαϊκά μεταφορικά δίκτυα, καθώς επίσης και στις δυνατότητες και τα εμπόδια για την ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο εμπορίου.

Μέρος των εισηγήσεων θα αφορά την ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης με την παράλληλη ανάπτυξη των ενδογενών πηγών της, αλλά και την καινοτομία στην ψηφιακή τεχνολογία και στις τηλεπικοινωνίες.

Επιπλέον, θα τεθούν υπό συζήτηση ζητήματα που άπτονται των επιχειρηματικών προοπτικών σε επιμέρους τομείς, αλλά και των δυνατοτήτων χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.