Την απόφαση της κυβέρνησης να συνδράμει ουσιαστικά στη συνέχιση λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός βρέθηκε στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώθηκε για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας του Megaron Plus και την παρουσίαση του προγράμματος του α’ εξαμήνου.

«Να κρατήσουμε το Μέγαρο όρθιο, με όλους τους θεσμούς του και όλες τις λειτουργίες του. Να μην αφήσουμε το Μέγαρο να κλείσει, να μην το αφήσουμε να καταρρεύσει. Αυτή είναι απόφαση και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και η δική μου», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τις φήμες περί λουκέτου στο πολιτιστικό συγκρότημα της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον οργανισμό (η εξυπηρέτηση των δύο δανείων που σύναψε προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων), ο υπουργός δήλωσε: «Το Μέγαρο θα συνεχίσει να υπάρχει. Και προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απόφαση ειλημμένη της κυβέρνησης να ζητήσουμε τη συναίνεση όλων των πλευρών του κοινοβουλίου για να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα αυτά τα ζητήματα, να άρουμε τα αδιέξοδα που προδιαγράφονται και να φτάσουμε σε σωστές λύσεις. Στόχος μας είναι το Μέγαρο να αποτελέσει όχι σημείο αντιπαλότητας ή συγκρουσιακό πεδίο, αλλά σημείο συναίνεσης και συμφωνίας ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων».

O διάσημος αρχιτέκτονας Ρεμ Κόλχαας, τον Ιανουάριο του 2005, ήταν ο πρώτος καλεσμένος του Megaron Plus, της νέας σειράς που εγκαινίασε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επί θητείας Χρήστου Λαμπράκη. Από τότε πάνω από 350.000 άτομα και κυρίως νέοι παρακολούθησαν, με ελεύθερη είσοδο, τις εκδηλώσεις του.

«Το Μέγαρο Μουσικής είναι ανοιχτό και πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Ανήκει σε όλους, στις ευρύτερες κοινωνικές τάξεις, ανήκει στον κόσμο, ανήκει στους νέους. Γι’ αυτό η οριστική λύση των χρονιζόντων ζητημάτων του οργανισμού που προδιαγράφεται για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, δεν μπορεί παρά να πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις. Ίσως, γιατί έλαχε στο Μέγαρο η μοίρα, να είναι και ένα μήνυμα ότι ο πολιτισμός ενώνει», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ Ιωάννης Μάνος. Και τότε, όπως είπε ο κ. Μάνος, θα μπορεί να αξιοποιηθεί η σχετική μελέτη που εδώ και έξι μήνες εκπονείται, ώστε στους επόμενους τρεις μήνες να οργανωθεί λειτουργικά από μηδενική βάση το Μέγαρο, προκειμένου να είναι βιώσιμο και αποτελεσματικό.

Στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Megaron Plus παρέστησαν, επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιωάννης Ανδριανός, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου, ξένων αντιπροσωπειών, ελληνικών και ξένων Ιδρυμάτων, μορφωτικοί ακόλουθοι πρεσβειών κ.ά.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων α’ εξαμήνου 2014

«Στόχος του οργανισμού είναι σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος να αποκτήσει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα», ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος του Megaron Plus Κώστας Κωστής, ανακοινώνοντας και ορισμένες αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης των εκδηλώσεων, οι οποίες «κρίθηκαν σκόπιμες, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες αλλαγές που ζούμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας».

Σε αυτές περιλαμβάνεται η συγκρότηση μίας συμβουλευτικής επιτροπής, που θα αποτελείται από διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και από δημοσιογράφους και η οποία αναλαμβάνει να προτείνει, να οργανώνει και να συντονίζει τις εκδηλώσεις. Η συγκρότηση του προγράμματος -σύμφωνα με τον κ. Κωστή- θα στηρίζεται σε θεματικούς κύκλους, οι οποίοι θα επιδιώκουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενημέρωσης του κοινού.

Στο πρόγραμμα κυριαρχούν οι σχετικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Έτσι υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών θα διοργανωθεί ο θεματικός κύκλος «Ευρώπη: οικονομία και ανάπτυξη». Στο πλαίσιο του κύκλου αυτού διακεκριμένες προσωπικότητες θα μιλήσουν για το παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έτσι, σε λίγες μέρες ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet θα συνομιλήσει με το γάλλο δημοσιογράφο Jean-Marie Colombani για ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Λίγο αργότερα δύο ημερίδες, οι οποίες διοργανώνονται με την επιστημονική ευθύνη του Λουκά Παπαδήμου και στις οποίες θα λάβουν μέρος πολύ σημαντικά ονόματα οικονομολόγων και κεντρικών τραπεζιτών από όλο τον κόσμο, θα ασχοληθούν με καίρια ζητήματα της ευρωπαϊκής οικονομικής πραγματικότητας. Η πρώτη θα έχει θέμα «Ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη» και η δεύτερη «Τραπεζική Ένωση και νομισματική πολιτική». Ακόμη, τρεις σημαντικοί οικονομολόγοι (Philippe Aghion, Martin Hellwig και Luigi Zingales) θα μιλήσουν για θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Επίσης, στα τέλη Φεβρουαρίου το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας συνέδριο με τίτλο «Χρηματοδοτώντας τη δημιουργία».

Σε συνεργασία με το College de France, το Megaron Plus θα φιλοξενήσει και αυτή τη χρονιά σημαντικούς διανοητές και επιστήμονες, με επικεφαλής το Serge Haroche, διευθυντή του θεσμού και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ.

Οι διεθνείς συνεργασίες, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Ο κ. Κωστής ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας με την έδρα Ελευθέριος Βενιζέλος και το London School of Economics για μία σειρά διαλέξεων που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2014.

Κοντά σε αυτές τις εκδηλώσεις και άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του θεσμού.

Σε λίγες μέρες το Megaron Plus θα φιλοξενήσει τη Συνάντηση της Αθήνας, που διοργανώνεται από το περιοδικό Nouvel Observateur, με θέμα «Τολμήστε για τη Δημοκρατία».

Ακόμη, το Σωματείο Διάζωμα θα συνεχίσει να οργανώνει εκδηλώσεις για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ενώ θα συνεχιστούν οι ενότητες «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους» (συντονισμός Γιάννης Μπασκόζος), «Η επιστήμη στη ζωή μας» (συντονισμός Ηλίας Κούβελας), όπως και η σειρά δημοσίων συζητήσεων «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές».

Τέλος, θα υπάρξουν και επιμέρους εκδηλώσεις, όπως οι «Μεταμορφώσεις», το παιδικό εργαστήρι σε συνεργασία με το Κέντρο Πομπιντού και η συζήτηση με θέμα «Ο συγγραφέας σήμερα σε περιβάλλον κρίσης», που θα διοργανωθεί σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων.