Οι περισσότεροι, τη θυμάστε από τη συμμετοχή της στην «Πολυκατοικία». Όμως, η γνωστή ηθοποιός έχει πολλές επιτυχημένες παραγωγές στο βιογραφικό της. Ωστόσο, πλέον, έχει επικεντρωθεί στο θέατρο αφού οι τηλεοπτικές παραγωγές είναι περιορισμένες…

Της αρέσει, όπως λένε εκείνοι που την ξέρουν, να ζει για εκείνη και όχι για τους άλλους. Και εκείνη πάλι, όταν θέλει να πει κάτι, θα το πει χωρίς περιορισμούς…

Αυτή την περίοδο η Γιολάντα Μπαλαούρα συμμετέχει στο «Ραφτάδικο» που έχει τιμηθεί με μεγάλα θεατρικά βραβεία, έχοντας το ρόλο της Ζιζέλ.

Πρόκειται, όπως αναφέρει, για μία από τις πέντε γυναίκες που εργάζονται στο Ραφτάδικο, ένας άνθρωπος όπως όλοι εκείνοι που δουλεύουν σε μια μικρή βιοτεχνία στο Παρίσι του 1945 αμέσως μετά τη λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου. «Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από τα δικά του μέτρα και σταθμά και σύμφωνα με τον χαρακτήρα που έχει», συμπληρώνει. Και προσθέτει ότι η Ζιζέλ είναι αυτή που εκπροσωπεί την κοινή γνώμη. Την κοινή γνώμη που είναι ενημερωμένη, αλλά είναι παραπληροφορημένη.

Θεωρεί ότι το έργο στο οποίο μετέχει είναι αρκετά επίκαιρο επειδή σήμερα οι πολίτες καλούνται να επιβιώσουν μέσα από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι: «για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε πρέπει να ξεχάσουμε το εγώ γιατί περάσαμε αρκετές δεκαετίες που επενδύσαμε στο εγώ και στον ατομισμό και πρέπει να πάμε στο εμείς που το εμείς εμπεριέχει αλληλεγγύη, συνέργεια, αγάπη για τον συνάνθρωπο. Πρέπει να πάμε στο συν. Πρέπει να φύγουμε από το εγώ και να πάμε στο εμείς. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε», λέει χαρακτηριστικά. Διαφορετικά τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Η Γιολάντα Μπαλαούρα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, συμμετέχοντας στις παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Πάντως, συνεχίζει: «Νομίζω πως είμαστε σε μια εποχή που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα και τα πάντα είναι ανοιχτά. Σήμερα είσαι στη Θεσσαλονίκη, αύριο μπορεί να είσαι κάπου εκτός Ελλάδας, μπορεί να είσαι στην Αθήνα ή κάπου αλλού. Αυτό που ξέρω να πω με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι τη Θεσσαλονίκη την αγαπώ».

Η ηθοποιός προσπαθεί να είναι αισιόδοξη για να είναι και καλύτερα. Να μην την πάρει από κάτω, λέει. Όμως, είναι αισιόδοξη από επιλογή αλλά και σαν άνθρωπος. Η δυσκολία την προκαλεί και δεν την απογοητεύει γι’ αυτό και ποτέ δε θέλει να μένει άπραγη…

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».