Με μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας πως θα υπάρξει σύντομα ξεπέρασμα της κρίσης που πλήττει την ελληνική κοινωνία, γιορτάστηκε από την ομογένεια της Βιέννης, η κοπή της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, που διοργάνωσε σε χώρο του δημαρχείου της αυστριακής πρωτεύουσας, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας (ΟΕΣΑ).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών και φορέων στη Βιέννη, με επικεφαλής τους πρεσβευτές της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αυστρία, Θεμιστοκλή Δημίδη και Κώστα Παπαδήμα, αλλά και τον αρχηγό της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρέσβη Ανδρέα Παπαδάκη.

Παρόντες ήταν επίσης ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Νικολίτσης, εκπροσωπώντας το Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής της τοπικής Βουλής του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Χάνες-Φόλκμαρ Χάρβανεκ, πλήθος μελών της ιστορικής ομογένειας και πολλοί Αυστριακοί φίλοι της Ελλάδας.

Στις προτεραιότητες και στη σημασία της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2014, αλλά και στην επιτυχία των τεσσάρων προηγούμενων προεδριών της, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Έλληνας πρεσβευτής στην Αυστρία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σχετική βελτίωση των στοιχείων που μπορεί να οδηγήσουν σε ξεπέρασμα της κρίσης η οποία πλήττει σήμερα τον ελληνικό λαό.

Την αισιοδοξία και την ελπίδα του για τη νέα χρονιά, εξέφρασε στο χαιρετισμό του ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Νικολίτσης, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης των χαρακτηριστικών που συνθέτουν τον ελληνικό λαό, πρωτίστως ανθρωπιά και αγάπη, ενώ επαίνεσε την αγαστή συνεργασία Εκκλησίας και ΟΑΣΕ.

Στην ομιλία-χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, Κώστας Φίζογλου, υπογράμμισε πως ο ελληνισμός θα πρέπει να επιδιώξει την αλληλεγγύη και την ενότητα, διαβεβαιώνοντας πως η ελληνική διασπορά θα συνεχίσει να ενισχύει την πατρίδα. Αναφέρθηκε στη συνέχεια αναλυτικά στις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας, οι οποίες γίνονται με τη συμπαράσταση των Ελλήνων της Αυστρίας και αυστριακών φορέων και των οποίων στόχος είναι η στήριξη προσώπων και φορέων στην Ελλάδα που χρήζουν βοήθειας.