Δεν έχουν τέλος τις οι σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη έπειτα από τη μεγάλο «ξύπνημα» του Εγκέλαδου στις 2 Μαΐου, με την τελευταία χρονικά να καταγράφεται το πρωί της Παρασκευής (22/05), με μέγεθος 4,6 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού, 78 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, και το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 2 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, η μετασεισμική αυτή ακολουθία θεωρείται φυσιολογική, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιο Λέκκα.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «περιμέναμε μια τέτοια ακολουθία και να είναι πολλοί οι σεισμοί». Μάλιστα, βάσει της ραδιοφωνικής του τοποθέτησης, χθες (21/05) στον «984radio» τόνισε πως «δεν θα μας εκπλήξει και εάν έχουμε έναν σεισμό της τάξεως των 5,7 και 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να είναι και θεμιτό, καθώς «θα κλείσει αυτή η μετασεισμική ακολουθία. Το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά, δεν μας επηρεάζει στην Κρήτη, γιατί είναι και μακριά, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».