Κρητικός ιερέας: Αν δεν μεταδίδονται ασθένειες με τη Θεία Κοινωνία τότε δεν θα χώριζαν ζευγάρια από θρησκευτικό γάμο

«Μέχρι πριν από έναν αιώνα, είχαμε άγνοια για τη χρησιμότητα του πλυσίματος των χεριών»


ΕΛΛΑΔΑ
17:55
21/05/2020
Κρητικός ιερέας: Αν δεν μεταδίδονται ασθένειες με τη Θεία Κοινωνία τότε δεν θα χώριζαν ζευγάρια από θρησκευτικό γάμο
130
loading

Θέση για τη μετάδοση του κορονοϊού από τη Θεία Κοινωνία παίρνει ένας ιερέας από την Κρήτη με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο πατέρας Χαράλαμπος Κοπανάκης στο κείμενο το οποίο ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «την εποχή που αποφασίστηκε και υιοθετήθηκε η χρήση ίδιου για όλους κουταλιού, το τελευταίο που μπορούσαν να υποθέσουν οι άνθρωποι, ήταν η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών. Σκεφθείτε ότι μέχρι πριν έναν αιώνα, είχαμε άγνοια για τη χρησιμότητα του πλυσίματος των χεριών, ως νούμερο ένα πράξη προστασίας. Συνεπώς η απόφαση για την χρήση ενός κουταλιού με το οποίο θα Κοινωνούν όλοι οι πιστοί, δεν λήφθηκε με υγειονομικά κριτήρια, αλλά καθαρά για πρακτικούς λόγους».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Ευτυχώς πλέον στην εποχή μας, η δυνατότητα να εκφράζει κανείς τη γνώμη του, είναι κατοχυρωμένη και εν πολλοίς σεβαστή.

Είναι σημαντικό λοιπόν να εκφραζόμαστε, αρκεί να το κάνουμε με αίσθημα ευθύνης και επιχειρήματα.

Η γνώμη μου λοιπόν εντελώς ξεκάθαρα, για το θέμα του τρόπου μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας, έχει ως εξής.

Την εποχή που αποφασίστηκε και υιοθετήθηκε η χρήση ίδιου για όλους κουταλιού, το τελευταίο που μπορούσαν να υποθέσουν οι άνθρωποι, ήταν η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών.

Σκεφθείτε ότι μέχρι πριν έναν αιώνα, είχαμε άγνοια για τη χρησιμότητα του πλυσίματος των χεριών, ως νούμερο ένα πράξη προστασίας.

Συνεπώς η απόφαση για την χρήση ενός κουταλιού με το οποίο θα Κοινωνούν όλοι οι πιστοί, δεν λήφθηκε με υγειονομικά κριτήρια, αλλά καθαρά για πρακτικούς λόγους.

Οι άνθρωποι τώρα, διαχρονικά έχουμε την τάση να κολλάμε στους τύπους, χάνοντας την ουσία. Για όσους έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με τα θεολογικά, είναι γνωστό ότι ο Χριστός έδωσε μεγάλη βάση στην διάκριση τύπου και ουσίας.

Συνοψίζοντας, η ουσία για το Χριστιανισμό, είναι να μετέχουν οι πιστοί στη μετάληψη του Άρτου και του Οίνου της κοινής λατρείας. Το επουσιώδες, είναι ο τρόπος που θα γίνεται αυτό.

Στις θρησκείες βέβαια, η σχέση με το παλαιό είναι περίεργη. Σχεδόν σε όλες τις θρησκείες,
όποια πρακτική έρχεται από το παρελθόν, λαμβάνει θέση δόγματος, ακόμα και αν πρόκειται
για πρακτικό θέμα, στο οποίο φυσιολογικά θα έπρεπε να υπάρχει ευελιξία.

Επειδή λοιπόν είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό τον τρόπο προσέγγισης της εκκλησιαστικής πραγματικότητας, ψάχνουμε απεγνωσμένα επιχειρήματα που να κατοχυρώνουν την θαυματουργική παρεμπόδιση μετάδοσης ασθενειών, μέσω του κοινού κουταλιού.

Τα επιχειρήματα όμως αυτά, καθόλου πειστικά δεν είναι, δεδομένου ότι δεν έχουμε
επιστημονικά στοιχεία από παλαιότερες εποχές. Αυτό, θα ήταν εξάλλου αδύνατον, αφού οι εργαστηριακές αναλύσεις και οι στατιστικές μελέτες, είναι νέες πραγματικότητες. Το σίγουρο όμως που γνωρίζουμε, είναι ότι η θνησιμότητα τότε ήταν στα ύψη, λόγω της ανεπαρκούς ανάπτυξης της ιατρικής επιστήμης.

Το κύριο τώρα επιχείρημα ημών των πιστών, ότι δηλαδή μέσω της Θείας Κοινωνίας δεν μεταδίδονται ασθένειες που κολλάνε με το σάλιο, μάλλον είναι και υβριστικό.

Κανείς για παράδειγμα δεν διανοείται να υποστηρίξει ότι ένα ζευγάρι που έκανε
εκκλησιαστικό Γάμο και συνεπώς δέχθηκε τη Θεία Χάρη, είναι αδύνατον ποτέ να χωρίσει.

Κανείς δεν διανοείται να υποστηρίξει ότι οι ασθενείς που ευλογούνται με το λαδάκι του ευχελαίου οπωσδήποτε θεραπεύονται.

Θα ήταν επίσης φαιδρό να πούμε ότι κάποιος που βαπτίζεται, κλειδώνει απαραίτητα η ύπαρξη του στον Εκκλησιαστικό χώρο.

Οι άνθρωποι δε που κάποια στιγμή δεχόμαστε χειροτονία και καθιστάμεθα κληρικοί,
δεν χάνουμε μαγικά τις αδυναμίες μας. Τις κουβαλάμε και μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων τις μεγεθύνουμε στην πορεία.

Αυτά και πολλά άλλα που θα μπορούσαμε να πούμε, καταδεικνύουν ότι η πίστη δεν λειτουργεί με όρους μαγείας και αυτοματοποιημένους μηχανισμούς αναχαίτισης της όποιας φυσικής νομοτέλειας.

Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν πολύ εύκολο να αλλάξουμε τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας, χωρίς να πλήττεται διόλου η ουσίας της πίστης.

Βέβαια δεν τρέφω ουδεμία αυταπάτη ότι αυτό πρόκειται να συμβεί. Το μόνο που διεκδικώ, είναι η ξεκάθαρη κατάθεση της γνώμης μου».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

130
σχόλια
 1. avatar Κωστας Μανος

  Ξυπνηστε θύματα της πλύσης εγκεφάλου που κανουν επιτηδιοι απατεωνες στον κόσμο εδώ και 2000 χρονια
  ολα ειναι ένα παραμυθι που δημιούργησαν οι λεγόμενοι ευαγγελιστες 150 χρονια μετα .Διαβάστε το βιβλίο του Κ. Θεοδωριδη[Η απάτη των ευαγγελίων] εκδοσεις Δίον.Ηταν δυνατό να ελθει ο θεός στον
  κόσμο και να μην τον γραψει η ιστορία΄ ΄

 2. avatar ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ

  Ο ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ.ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΑΔΟΣΗ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ,ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑ!!!

 3. avatar Αλλου γι’αλλου

  ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ(γαμος,κλπ)ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ,ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ....ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΩΝ ΠΩΣ ΥΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ,ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΛΕΕΙ ,ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ,ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΞΕΡΑΜΕ ΗΤΑΝ Η ΥΓΕΙΙΝΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ.(ΔΕΝ ΑΠΕΧΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ)!!!

 4. avatar Κωνσταντίνος Στρατής

  Ο ιερέας που τα λέει αυτά υποθέτω οτι το πιθανότερο είναι ότι δεν καταλύει ο ίδιος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο,τι έχει απομείνει στο Ποτήριο της Θείας Κοινωνίας, αλλά το πετάει στο χωνευτήριο, αφού κατ΄αυτόν υπάρχουν ιοί και μικρόβια μέσα.Το σωστό δεν είναι να τον αφορίσουν, το δίκαιο και το σωστό είναι, για να μην είναι ανακόλουθος, να παραιτηθεί αυτοβούλως της ιερωσύνης του, αφού δεν αποδέχεται την Ιερά Παράδοση της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας η οποία είναι ισόκυρη με την Αγία Γραφή. Μπορεί όμως να γίνει Καθολικός ή Διαμαρτυρόμενος ιερέας, αφού πρώτα παραιτηθεί από την Ορθόδοξη Ιερεωσύνη, εφόσον εκεί η Θεία Κοινωνία γίνεται με διαφορετικό τρόπο και απολύτως ξεχωριστά για τον κάθε πιστό.
  Η ταύτιση που κάνει των τυχόν μικροβίων που μεταδίδονται δήθεν με τη Θεία Κονωνία, με την τυχόν διάλυση του Μυστηρίου του Γάμου, ή με το Μυστήριο του Βαπτίσματος επειδή ο βαπτισθείς μπορεί να μην είναι πιστός Χριστιανός είναι λανθασμένη ως προς την αρχή της. Θα μπορούσα να εξηγήσω δια μακρών, αλλά φειδόμενος του χρόνου σας σταματώ εδώ.

 5. avatar ΙΟΥΓΟΥΡΘΑΣ

  ΤΩΡΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ....ΒΟΥΔΑ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΣ !!!!!

 6. avatar ιωαννης ματθαιος

  Εν έτει 2020 δεν ειναι δυνατόν να λέμε...\'\'πιστεύουμε\'\', Πλεον ΞΕΡΟΥΜΕ!Είναι λυπηρό που ένας ιερέας(:)-(ωραίο κούρεμα κ μουσάκι!)μιλάει για \'\'κουταλάκι μιας χρήσεως\'\'- το οποίο ΦΥΣΙΚΑ θα πάει στα σκουπίδια και στις ακαθαρσίες σκύλων, ενω έχει φέρει το Σώμα και Αίμα Του Θεού πρωτίστως!! (\'\' Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσὶ μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς Ματθ. 7,6), καινοτομίες και νεωτερισμούς (Αλήθεια, ΚΑΤΑΛΥΕΙ ο ίδιος την Θεία Κοινωνία, ΜΕΤΑ το τέλος,ή...την ξεφορτώνεται στα σκουπίδια;;) άτοπη η σύγκριση με τα άλλα Μυστήρια. δεν γνωρίζει ότι στην περίπτωση του γάμου και της βάπτισης εξακολουθεί να υπάρχει η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου και δεν θέλει ο θεός να επέμβει στο δικαίωμα που ο ίδιος έχει δώσει στον άνθρωπο δηλαδή να μπορεί να αλλάζει γνώμη όποτε θέλει, έτσι του δίνει ακόμα και το δικαίωμα να ακολουθήσει και τον σατανά αν το θέλει. Οτι θελει ο καθένας λέει.οτι...κοινωνούμε ψωμάκι και κρασάκι ΑΠΛΟ,και οχι ΣΩΜΑ και ΑΙΜΑ Θεουργό,κάτι που πρέπει να κατηχηθεί ΚΑΙ ο Κοπανάκης,πρωτίστως όμως τα μικρά παιδιά.
  Δογματικά Κενός ο πάτερ. Ο ΙΔΙΟΣ ο Χριστός άλλα έχει πει,μάλλον δεν κατάλαβε τίποτα.
  Ας ανοίξει την Αγία Γραφή να δει οτι Καλή η Επιστήμη,στο να ασχοληθεί με το επιστητό,
  το απτό,οχι το ΥΠΕΡλογο και το Άκτιστο. Εκει έχουμε ειδικούς επιστήμονες,τους οποίους αποκαλούμε ΑΓΙΟΥΣ,αυτοί έχουν Βίωμα Θεού,κι εκει διαφέρει η ΔΙΚΗ μας Πίστη από τον κάθε αλεξιπτωτιστή του

 7. avatar ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΩΜΟΣ

  \"Φθέγξομαι οις θέμις εστί, θύρας δ\'επίθεσθε βέβηλοι.\"Απευθύνομαι σε όσους είναι θεμιτό,οι αμίμητοι φράξτε τις κόγχες\".Ορφέας Ασφαλώς ποτέ δεν μυήθηκες στον Τριαδικό Θεό και ποτέ δεν ένιωσες το μεγαλείο της δύναμης και της δόξας των θεϊκών νόμων.Θα σου υπενθυμίσω ότι φύλλο δεν κουνιέται από το δέντρο αν δεν δοθεί εντολή από τον άγγελο.Ενώχ.Ενώ στο Ευαγγέλιο η ρήση λέει¨\"του περιπατούντος ανθρώπου δεν είναι να κατευθύνει τα διαβήματα αυτού. Έχω στην μνήμη μου ατέλειωτα γεγονότα για την δύναμη και την δόξα του Δημιουργού μας.Αναρωτιέμαι πως μπορεί να ενδύθηκες την ιεροσύνη βεβηλώνοντας την,λέγοντας όλα αυτά.!!!!!!!!!!

 8. avatar Guest01062016

  Αλήθειες είπε, πάντως. Τα Ιερά Μυστήρια ευλογούν τη στιγμή. Το τι θα γίνει μετά από μέρες ή χρόνια, ένας Θεός ξέρει. Μην εθελοτυφλείτε, μην επαναπαύεστε, η αρετή θέλει καθημερινή προσπάθεια.

 9. avatar Χριστός Ανέστη

  Είστε σίγουρα Ιερέας???

 10. avatar Δεν ειναι ιερεας αυτος

  Ειναι ψεματα[...] στο συστημα τιμωρηστε τους παιδια διαλυστε τους οπου τους βρειτε .

 11. avatar Οσοι γραφετε υπερ

  Αυτου του μ [...] του κ ! Ερχεται με φορα ! ΟΣΟ ΓΙΑΥΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ [...] ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ [...]

 12. avatar Athina888

  Λογικά και σωστά τα επιχειρήματα. Συμφωνώ ....Ο Θεός μας βρίσκεται παντού γύρω μας αλλά κυρίως στο μυαλό και στη καρδιά μας. Εκεί που φωλιάζει η αγάπη και όχι η υπερβολή και το μίσος.

 13. avatar Τάκης Λ.

  Ωρε κακομοιρα νοητικά καθυστερημένα χριστιανοταλιμπαν πρόβατα που γράφετε μεν ελληνικά, γνωρίζετε άραγε να διαβάζετε και να ερμηνεύετε αυτά που τάχα διαβάζετε?
  Αν ξαναδιαβασετε με το μυαλό σας και όχι με το θυμικο σας ΙΣΩΣ καταλάβετε τι θέλει πραγματικά να πει ο ιερέας!
  Ως τότε καλό μεσαίωνα ζώα..

  1. avatar Πειραχτήρι

   Τάκης Λούγκρα όπως κι΄αν σε λένε υποδείξεις να κάνεις στον ψυχίατρό που σε παρακολουθεί μπάμια, τον νου σου τοίχο τοίχο μή σε πετύχω.

 14. avatar 321

  Αν το ψωμί είναι το σώμα του Χριστού, το κρασί είναι το αίμα του το νερό που προστίθεται τι είναι?

  1. avatar Αλέκτωρ.

   Το νερό (το οποίο ονομάζεται ζέον) εικονίζει το υγρό ως ύδωρ το οποίο έτρεξε από την πληγή στην πλευρά του Ιησού, όταν τον λόγχισε ο Ρωμαίος στρατιώτης για να διαπιστώσει εάν ήταν νεκρός. Αν δεν είχε πεθάνει θα του έσπαγαν τα κόκαλα των ποδιών με μεγάλα ρόπαλα ώστε να κρεμαστεί ακόμη περισσότερο στο βάρος του σώματος και να επέλθει συντομότερα ο θάνατός του από ασφυξία. Αυτή, άλλωστε, ήταν η αιτία θανάτου όλων των σταυρωμένων. Η σταδιακή ασφυξία, η οποία φυσικά επέφερε ένα σωρό άλλες παρενέργειες στο σώμα και στον εγκέφαλο. Η σταύρωση θεωρείται μια από τις πιο βασανιστικές θανατικές καταδίκες της αρχαιότητας, με προέλευση περσική. Αλλά την χρησιμοποιούσε και ο Μέγας Αλέξανδρος.

 15. avatar Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αγιωσύνη σε ότι δίνετε στον κόσμο.

  Απλά τα παίρνετε, μέσα σε ένα σύστημα ψευτοθρησκείας. Παπαδολαμόγια.

 16. avatar marina ros

  ...\"Συνεπώς, για να επιστρέψουμε, το Θείο επέκεινα ζη (τι απόλυτη και εξαίσια και μοναδική ευτυχία!) ανάμεσά μας και ο άρτος και ο οίνος έχουν μεταβληθεί όντως και απολύτως σε σώμα και αίμα Χριστού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Εκκλησία δεν συγκαταβαίνει και στην ολιγοπιστία κάποιων παιδιών της, ειδικά μάλιστα σε καιρούς δύσκολους, αντί να την καταδικάζει απλώς – και αυτή υπήρξε και η πρακτική του Χριστού άλλωστε.(...) Τέτοιας υφής είναι και η πολυσυζητηθείσα τελευταίως πρόταση του Αγίου Νικοδήμου, για να οικονομήσει κάποιους αδύναμους στην πίστη κληρικούς και λαϊκούς και μόνο προς καιρόν. Το να είναι καταρχήν κανείς ολιγόπιστος ή και ημίπιστος, εφ’ όσον επιθυμεί να παραμείνει στον χώρο της Εκκλησίας, δεν αποτελεί οπωσδήποτε λόγον ελέγχου αλλά βοηθείας και οικονομίας, άχρι καιρού…
  Μέχρι δηλαδή να ανακαλύψει τον Χριστό με τον τρόπο του Νέου Θεολόγου και του Καβάσιλα…\"

  Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος είναι Καθηγητής της Δογματικής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, Επισκέπτης Καθηγητής στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Cambridge και Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Winchester.
  antifono.gr/μεταλαμβάνοντας-σε-καιρούς-πανδημία/

  1. avatar Αλέκτωρ.

   Δεν είναι εντυπωσιακό ότι κάποιοι, οι οποίοι αποφεύγουν δια βίου και συστηματικά κάθε πολύμοχθη πνευματική άσκηση (μελέτη - σπουδή), λόγω φυγοπονίας, αδυναμίας και ελλείψεως αυτοπειθαρχίας, θεωρούν πιστούς όπως ο πατήρ Λουδοβίκος ανόητους και πρόβατα; Μα από πότε το Cambridge και το Winchester δέχονται ανόητους στα διδακτικά βάθρα; Θα ήθελε του χρόνου να τον αντικαταστήσει κάποιος από τους νοήμονες της αθεΐας; Διευκρίνηση: Ουδόλως με ενοχλεί η αθεΐα. με ενοχλεί η μισαλλοδοξία και η απρεπής έπαρση!!

 17. avatar georgia parpa

  Όταν το ίμάτιο και μόνο του Ιησού γιάτρεψε την αιμορροούσα, όταν με το σάλιο του και λάσπη θεράπευσε τον εκ γενετής τυφλό, νομίζω δε μπορούμε να συζητάμε ότι η ίδια η Σάρκα και το Αίμα Του μπορεί να μεταδώσουν κάτι άλλο εκτός από Ζωή.

 18. avatar georgia parpa

  Σ αυτό το κείμενο κατά κάποιον τρόπο εξισώνονται τα μυστήρια και οι αγιαστικές πράξεις που μεταδίδουν Θεία Χάρη με το Μυστήριο των Μυστηρίων για το οποίο ο Χριστός είπε: τούτο εστί το Σώμα μου και τούτο εστί το Αίμα μου. Ασφαλώς και κανένα μυστήριο ή αγιαστική πράξη δε λειτουργεί μαγικά, παρά μόνο με τη συνειδητή συμμετοχή και εκζήτηση ανά πάσα στιγμή του ελέους και της θείας χάρης που αυτά φέρουν. Αυτό γίνεται στο βάπτισμα, το οποίο προφανώς και δε δεσμεύει την ελευθερία μας, ούτε μας καθιστά αυτομάτως συνειδητά μέλη της Εκκλησίας εφ\' όρου ζωής, αλλά αποτελεί έναν αρραβώνα, ο οποίος, εάν θέλει κάποιος, εάν το ζητεί, εάν καλλιεργεί τη χάρη που του δόθηκε, μπορεί να οδηγήσει στο \"γάμο\",. Παρόμοια ενεργεί η χάρη και στον θρησκευτικό γάμο, όχι μαγικά, και παρά τη θέλησή μας, αλλά με την επιθυμία μας να αγαπήσουμε τον άλλον, παρακαλούμε το Θεό τη χάρη που μας έδωσε διά του μυστηρίου διαρκώς να τη ζούμε ανανεούμενη. Και στη Θεία Κοινωνία τίποτε δε λειτουργεί μαγικά και από μόνο του, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε γι αυτήν με την αίσθηση πάντα της αναξιότητάς μας, να προσερχόμαστε μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης και να διαφυλάττουμε με ευγνωμοσύνη αυτό που λάβαμε. Ωστόσο η ανάγκη της εν επιγνώσει συμμετοχής μας στη Θεία Ευχαριστία δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτή ούτως ή άλλώς αποτελεί το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, κατά το λόγο του ίδιου του Κυρίου και επομένως δε μπορεί να αποτελεί φορέα μικροβίων.

  1. avatar Πόσες φορές θα το ποστάρετε ακόμη?

   ...καμία λογική...

 19. avatar Εσείς εκεί στο newsbeast……..

  Ο τιτλος που βαλατε για την ειδηση σας και πανηγυριζετε, ειναι παραπλανητικος, διαστρεβλωτικός και αναληθής...!!!! Διαβάστε ΚΑΛΑ το κείμενο και μετά γράψτε τις μπούρδες σας...!!!!!
  Προσφιλής σας συνήθεια είναι άλλωστε εκεί στο newsbeast να παραποιείτε και να παραπληροφορείτε τον κόσμο..!!!

 20. avatar Τακσης

  Πεντηκοστιανός είναι και όχι ορθόδοξος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει