Η Ιστορία ξαναγράφεται με απόφαση του… Αρείου Πάγου

Αθώωσε τους «6» που είχαν καταδικαστεί το 1922 για τη Μικρασιατική Καταστροφή


ΕΛΛΑΔΑ
19:44
20/10/2010
Η Ιστορία ξαναγράφεται με απόφαση του... Αρείου Πάγου
1
loading

Η αναψηλάφηση της δίκης των «6», οι οποίοι καταδικάστηκαν το 1922 σε θάνατο για εσχάτη προδοσία, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων καθώς πολλοί φοβήθηκαν ότι θα διαστρεβλωθεί η Ιστορία και η αλήθεια για τις ευθύνες σχετικά με την τραγωδία του ελληνικού έθνους στη Μικρά Ασία.

Ωστόσο, το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμ. 1675/2010 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη για αναψηλάφηση της δίκης των «6» και έκρινε ότι και οι 6 είναι αθώοι.

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του τέως πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος σε ηλικία 68 ετών καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε, ακύρωσε την απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών του 1922 και έπαυσε την ποινική δίωξη, λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Η δίκη διεξήχθη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 1922 στην Παλαιά Βουλή. Το Στρατοδικείο παμψηφεί επέβαλλε στους μεν Γεώργιο Χατζηανέστη, Δημήτριο Γούναρη, Νικόλαο Στράτο, Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, Γεώργιο Μπαλτατζή και Νικόλαο Θεοτόκη την ποινή του θανάτου και στους Μιχαήλ Γούδα και Ξενοφώντα Στρατηγό την ποινή των ισοβίων δεσμών. Διέταξε την στρατιωτική καθαίρεση του αρχιστράτηγου Γεωργίου Χατζηανέστη, του υποστράτηγου Ξενοφώντος Στρατηγού και του υποναυάρχου Μιχαήλ Γούδα, ενώ τους επέβαλε και χρηματικές ποινές.

Αμέσως μετά, ο επαναστατικός επίτροπος Νεόκοσμος Γρηγοριάδης μετέβη στις φυλακές Αβέρωφ, όπου κρατούντο οι έξι και τους ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση και ότι η εκτέλεση θα γινόταν σε δύο ώρες. Δύο φορτηγά τους παρέλαβαν και τους μετέφεραν στο Γουδή, όπου εκτελέστηκαν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar maria g.

    Κάποια πράγματα είναι κωμικοτραγικά!!! Η Ιστορία δε διορθώνεται με blanco ούτε μπορεί να αλλάζει κάθε φορά επειδή "λεκιάζεται" η υστεροφημία των πολιτικών και κάποιοι συγγενείς αισθάνονται θιγμένοι... Το όνομά τους αμαυρώνεται μόνο από τις ίδιες τους τις πράξεις. Αλλά πού ξέρεις, ίσως κάποια στιγμή να αθωώσει και τους σημερινούς πολιτικούς μια δικαστική απόφαση για χάριν της υστεροφημίας τους

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει