Όλοι έχουμε ακούσει τον ορο «Μεσογεική Διατροφη», πολύ πιθανό μάλιστα όταν γίνεται λόγος για υγιεινές δίαιτες και τρόπο ζωής με πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Το ότι ζούμε στην Ελλάδα όμως – μία μεσογειακή χώρα – δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ακολουθούμε και μία αποκλειστικά μεσογειακή διατροφή, καθώς πρόκειται για μία γαστρονομική συνήθεια με συγκεκριμένα προϊόντα και κανόνες.

Με τον όρο μεσογειακή διατροφή αναφερόμαστε σε κοινούς τύπους τροφίμων και υγιεινές συνήθειες από τις παραδόσεις πολλών διαφορετικών περιοχών, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η νότια Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Αν σχεδιάσουμε την τροφική πυραμίδα αποκλειστικά με τα προϊόντα και τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής τότε έχουμε ένα σχήμα τριών επιπέδων. Κάθε επίπεδο αντιπροσωπεύει το βαθμό συχνότητας κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφίμων. Στη βάση της βρίσκονται τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και σε σημαντικές ποσότητες, ενώ στην κορυφή είναι όσα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και σε μικρές ποσότητες.

Η μεσογειακή Πυραμίδα και τα οφέλη της

Τα κύρια πιάτα της Μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνουν υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, καρπών, δημητριακών, ζυμαρικών, φρούτων, οσπρίων και λαχανικών. Οι συγκεκριμένες τροφές πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Πρόκειται για προϊόντα χαμηλά σε λίπος, με αρκετες φυτικές ίνες ικανά να μας παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση του σωματικό βάρους και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Εδώ συναντάμε και δύο τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και τις οποίες μπορούμε να τις απολαύσουμε με διάφορους τρόπους και συνδυασμούς. Ο λόγος για το φυστικοβούτυρο και το μέλι. Ιδανικά για το πρωινό (απλά αλείψτε τα στο ψωμί σας ) ενώ μπορούμε να τα εντάξουμε στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Στο επόμενο επίπεδο συναντάμε τροφές τις οποίες πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρια έως υψηλή συχνότητα. Τροφές όπως ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και κοτόπουλο. Αποτελούν πηγή τόσο ανόργανων στοιχείων και βιταμινών, όπως το ασβέστιο, το φώσφορο, βιταμίνη D, ω-3 λιπαρά όσο και πρωτείνες υψηλής διατροφικής αξίας. Με αυτόν τον τρόπο συμβαλουμε στην υγεία των οστών, της όρασης και της καρδιάς.

Σε αυτο το σημείο συναντάμε και τον αγαπημένο μας οίνο. Η Μεσογειακή διατροφή επιβάλει μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Για όσους απολαμβάνουν να τον χρησιμοποιούν και στη μαγειρική προτείνουμε το Πετιμέζι. Πρόκειται για συμπυκνωμένο μούστο σταφυλιών και αποτελεί φυσική πηγή φυτικών ινών, εξαιρετικά πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ρεσβερατρόλη.

Μπορείτε να το απολάυσετε σκέτο σε σφηνάκι για άμεση τόνωση και ενέργεια ή στη μαγειρική για μαρινάρισμα κρεατικών, στη ζαχαροπλαστική ως υγιεινή γλυκαντική ουσία ή να το προσθέστε στη σαλάτα σας.

Φτάνοντας στο τρίτο επίπεδο, δηλαδή στις τροφές που θα πρέπει να καταναλώνουμε πιο σπάνια συναντάμε το κόκκινο κρέας  και τα γλυκά.

Γνωρίζοντας πλέον ποιες τροφές περιλαμβάνονται στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή μπορούμε να τις εντάξουμε στη διατροφή μας και να επωφεληθούμε των θετικών τους δράσεων.

Είναι σημαντικό βέβαια να προσπαθούμε να επιλέγουμε προϊόντα στη γνήσια μορφή τους των οποίων γνωρίζουμε τον τόπο προέλευσης τους και των παραγωγικών τους διαδικασιών.

Το Meliory.gr ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης και επιλέγει τα καλύτερα τρόφιμα και ποτά κατευθείαν από τους παραγωγούς τους. Τροφές ποιοτικές, υγιεινές που ηδονίζουν τον ουρανίσκο!

Επισκεφτείτε το Meliory.gr και όλα αυτά μπορείτε να τα έχετε αύριο στην πόρτα σας με ένα κλικ!

meliory.gr

Τηλεφωνικές παραγγελίες: 2299085814 ,6974764146

Meliory

 

meliorygr

 

meliorygr