Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας»: Έτσι θα γίνει το κέντρο της πρωτεύουσας

Αλλάζει η Πανεπιστημίου, πεζοδρομούνται Μητροπόλεως και Αθηνάς - Τέλη Ιουλίου θα παραδοθεί η πρώτη φάση του σχεδίου, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη


ΕΛΛΑΔΑ
10:21
12/05/2020
Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας»: Έτσι θα γίνει το κέντρο της πρωτεύουσας
8
loading

Μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ στην πρωτεύουσα, ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας», προγραμματίζεται να αρχίσει στα τέλη του μήνα, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το δημοτικό συμβούλιο για την υλοποίηση του.

Μιλώντας σήμερα στον Αντέννα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε πως υπήρξε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία είχε να γίνει από το 2004, ενώ όλες οι παρεμβάσεις στη χειρότερη περίπτωση θα έχουν επίπτωση στην πόλη μόλις 4%, όπως είπε.

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «το στοίχημα της πόλης είναι η μεικτή χρήση, να συμβιώνουμε όλοι μαζί οι μόνιμοι κάτοικοι οι εργαζόμενοι και οι τουρίστες, και αυτό θέλουμε να πετύχουμε», ενώ ανέφερε ότι  «ο Μεγάλος περίπατος απελευθερώνει 50 στρέμματα δημόσιου χώρου» και τόνισε ότι «σήμερα η Αθήνα αδικείται και μας αδικεί όλους».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων έδωσε μια εικόνα για τα έργα που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι θα είναι ένα έργο ζωντανό και ανοιχτό, το οποίο θα γίνει σταδιακά.

«Θα το παρακολουθούμε, θα το αξιολογούμε και στην συνέχεια θα έρθουν οι μόνιμες αλλαγές» σημείωσε.

Τέλος ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι το πιλοτικό σχέδιο θα ξεκινήσει να δουλεύεται στα τέλη Μαΐου και θα παραδοθεί τέλη Ιουλίου η πρώτη φάση του σχεδίου.

Μεταξύ άλλων, στην Πανεπιστημίου προβλέπεται η πεζοδρόμηση των τριών από τις έξι συνολικά λωρίδες κυκλοφορίας που έχει σήμερα, ποδηλατόδρομος και αισθητική αναβάθμισή της.

Τι θα αλλάξει στην πόλη

Η ανάπλαση της Πανεπιστημίου θα αποδώσει περίπου 7.000 τ.μ. στον δημόσιο χώρο ενώ αναδεικνύεται και η «Τριλογία» (Εθνική Βιβλιοθήκη - Πανεπιστήμιο - Ακαδημία Αθηνών). Η παρέμβαση επίσης, θα περιλάβει και την Πατησίων, από την Ομόνοια ως την πλατεία Αιγύπτου, για την ενοποίηση του περιπάτου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, το Ζάππειο ενοποιείται με τον Ναό του Ολυμπίου Διός ενώ η Διονυσίου Αρεοπαγίτου συνδέεται με το Παναθηναϊκό Στάδιο και τον λόφο του Αρδηττού, με διατήρηση της γραμμής του τραμ.

Η πεζοδρόμηση της Β. Όλγας θα δημιουργήσει περίπου 10.500 τ.μ., νέου δημόσιου χώρου. Η Ηρώδου Αττικού μετατρέπεται σε οδό ελεύθερη από Ι.Χ.. Πρόσβαση στην οδό θα έχουν μόνο τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και των κατοίκων. Η ανάπλαση της Ηρώδου Αττικού θα αποδώσει περίπου 5.000 τ.μ. στον δημόσιο χώρο. Η οδός Ερμού μέχρι την οδό Αγ. Ασωμάτων και η οδός Αθηνάς θα μετατραπούν σε οδούς ελεύθερες από Ι.Χ. με εξαιρέσεις τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, κατοίκων και ξενοδοχείων.

Η κυκλοφορία των λεωφορείων θα γίνεται μόνο σε καθορισμένους άξονες. Περιοχή ελεύθερη από Ι.Χ., γίνεται και η Πλάκα, η Μητροπόλεως, όπως και το Εμπορικό Τρίγωνο, με τις παραπάνω εξαιρέσεις οχημάτων. Για την πλατεία Συντάγματος, το σχέδιο περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Φιλελλήνων στο ύψος της πλατείας, για τη δημιουργία ενός νέου κοινόχρηστου χώρου στην καρδιά της πόλης.

Τέλος, στις πλατείες Θεάτρου, Δικαιοσύνης και Κοραή δρομολογούνται σημαντικές τοπικές παρεμβάσεις για την ανάπλασή τους, ενώ σε δεύτερο χρόνο, το σχέδιο προβλέπει την υλοποίηση της σύνδεσης του Περιπάτου με την Ακαδημία Πλάτωνος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Λοβ

  Αυτά ακούγαμε προ ετών και στην περίφημη μελέτη του Ιδρύματος Ωνάση κ πήγαν για περίπατο..!!

 2. avatar kungfu8974

  ε ρε κατι πλακες με χιλιαδες αυτοκινητα ακινητοποιημενα γυρω απο τον \"μεγαλο περιπατο\"...

 3. avatar Λογιάδου Δέσποινα

  Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου είναι ΛΑΘΟΣ. Η Αθήνα δεν θα παραμείνει με τα μέτρα που ισχύουν λογω κορονοιου. Οταν θα επανέλθουν όλα τα αυτοκίνητα και οι απαραίτητες λεωφορειακές γραμμές ,τότε η συμφόρηση της κυκλοφορίας θα δημιουργήσει τεράστεια προβλήματα. Η κυκλοφοριακή μελέτη του 2004 είναι παρωχημένη. Ηδη υπάρχει πολύ νεώτερη , επί θητείας Γ, Καμίνη , που αν και προέβλεπε το 90% των όσων παρουσιάστηκαν χθες,απερίφθει από υπεύθυνα πρόσωπα, καταξιωμένους επιστήμονες (συγκοινωνιολόγοι, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες κλπ ) θα έπρεπε τα έργα αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου να ξεκινήσουν από την προστασία και ασφάλεια των πολιτών στο χώρο της τριλογίας, του Πνευματικού Κε΄ντρου Αθήνας και της Τοσίτσα, όπου συνωστίζονται καθημαρινά ναρκωμανεις, βαποράκια, ΄΄εμποροι ναρκωτικών. Αυτό έχει ανάγκη ο χώρος που διαφημίζεται . Πρώτα Κοινωνικές Μελέτες και ύστερα έργα που στηρίζουν τους εργολάβους , έργα χωίς αντίκρισμα για τον Αθηναικό λαό . και τις γειτονιές. Μην σπαταλάτε το χρήμα που βρήκατε στα ταμεία του Δήμου !!!!!!Χρήμα που συγκεντρώθηκε με θυσίες των δημοτών.

 4. avatar χαχαχαχαχαχα

  Γέλασα πολύ με τος μακέτες που δείχνουν και καλά πως θα είναι μετά τα \"έργα\". Μιλάμε για δουλειά στο πόδι, ούτε ο κηπουρός της Σιας να είχε κάνει τα σχέδια. Ποιος ξέρει ποιοι κολλητοί κληρώθηκαν για να κονομησουν αυτόν τον μήνα.... (Σιγά παιδιά, είναι πολλοί στην ουρά για μάσα). Ρίχνουμε λίγο κόκκινη μπογιά στην άσφαλτο, πετάμε μερικές ζαρτινιερες έτσι για τη πράσινη ανάπτυξη και για να δείχνει παρέμβαση επιπέδου, βάζουμε και μερικά πορτοκαλί πλαστικά κολωνάκια κι έξω από τη πόρτα, έτσι ίσα να πούμε ότι κάναμε κάτι, να βάλουμε μια ταμπελα με το όνομα και \"φτιάχτηκε επί δημαρχίας\". Χωρίς μια μελέτη της προκοπής, έστω να υπάρχει λίγο αισθητική λίγο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, κάτι που να πεις ότι προσθέτει στη πόλη, κάτι αντάξιο της Αθήνας ρε παιδί μου. Ακόμα και φτωχές χώρες βλέπεις ότι στο Κέντρο της πρωτεύουσας τους κάνουν παρεμβάσεις επιπέδου, εδώ σε εμάς, σε λίγο, μέχρι και οι μετανάστες δε θα θέλουν να βγάζουν φωτογραφίες στο δημόσιο χώρο, με τέτοια ασχήμια και κακογουστιά, που φτάσαμε δηλαδή!!!! Αλλά είπαμε: είμαστε άξιοι των επιλογών μας! Ψηφίζουμε δήμαρχο επειδή μας τον προωθούσε ο Σκάι που τον έκανε γαμπρό, τα ΜΜΕ που πούλαγε τη lifestyle ζωή του, και η μάνα του που θέλει να τον κάνει πρωθυπουργό για να μη χάσουμε το τζάκι. Κι άσε την Αθήνα στο μαύρο της το χαλι!

 5. avatar go go

  Ημουνα νιος και γερασα.... μπλα μπλα μπλα τοσα χρονια ! Για να δουμε το εχει τελικα ο
  Μπακογιαννης !

 6. avatar αρχιτέκτων μηχανικός

  Έχει γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το συγκεκριμένο έργο όπως προβλέπεται για ένα τέτοιο έργο; (βλέπε Διονυσίου Αρεοπαγίτου). Οι άπειρες ζαρντινιέρες τα κόκκινα πλαστικά κολονάκια και παιδικά φωτορεαλιστικά μαρτυρούν προχειρότητα και κακό σχεδιασμό, ποιος ξέρει από ποιόν. Το πιο αστείο όμως είναι πως λέει ο δήμαρχος ότι έχει χρησιμοποιηθει κυκλοφοριακή μελέτη του 2004! Μελέτη πριν από τους ολυμπιακούς, πριν από την κρίση, πριν από 16 χρόνια.

  1. avatar τριαλαρο

   γιατί τότε στους συγκεκριμένους δρόμους δεν γινόταν της εκδιδομένης γυναικούς? Λογικά πρέπει να έχουν πάρει μέρος και αρχιτέκτοςνες για διαμόρφωση των χώρων.

 7. avatar Ω ρε γλεντια

  Καλή μας όρεξη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει