81
loading

Ακριβώς τέτοια μέρα πριν από 79 χρόνια, ο Γερμανός φύρερ Αδόλφος Χίτλερ εκθείαζε δημοσίως το «παράτολμο θάρρος» του Έλληνα στρατιώτη και τη γενναιότητα με την οποία αγωνίστηκε «ώστε ακόμα και οι εχθροί του να μην μπορούν να αρνηθούν την εκτίμησή τους προς αυτόν».

Γράφει ο Γεώργιος Σαρρής

Μια εβδομάδα νωρίτερα ωστόσο τα ναζιστικά στρατεύματα είχαν καταλάβει την Αθήνα και τώρα ετοιμαζόντουσαν να κατακτήσουν και το τελευταίο κομμάτι ελεύθερης γης που είχε απομείνει, την Κρήτη, αν και κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν αποδείχθηκε στην πράξη για τη Βέρμαχτ.

Γιατί προέβη σε μια τέτοια φιλοφρόνηση όμως ο άνθρωπος που αιματοκύλησε την υφήλιο και που ακριβώς αποσκοπούσε; Ποιες φράσεις ακριβώς χρησιμοποίησε και σε ποιο πλαίσιο ειπώθηκαν; Εάν διαβάσει κάποιος αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν εκείνη την ημέρα από τον ηγέτη του Εργατικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος θα διαπιστώσει ότι ο... σεβασμός του για τους Έλληνες ήταν τέτοιος, που την ίδια ώρα αποκάλυπτε ότι είχε υποσχεθεί στη Γιουγκοσλαβία να της παραχωρήσει «διέξοδο στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων και της πόλης της Θεσσαλονίκης».

Ας δούμε τα όσα ειπώθηκαν αναλυτικά:

Συνεδρίαση στην όπερα

Βερολίνο, απόγευμα της Κυριακής 4 Μαΐου 1941. Μεσούντος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην κεντρική αίθουσα του επιβλητικού κτιρίου της όπερας Κρολ (Kroll Opera House) του Βερολίνου συνεδριάζει το Ράιχσταγκ, το νομοθετικό σώμα της ναζιστικής Γερμανίας. Υπό άλλες συνθήκες θα συνεδρίαζε ακριβώς απέναντι, στο μέγαρο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, αλλά απ’ τον Φεβρουάριο του 1933, τέσσερις εβδομάδες αφότου ορκίστηκε ο Αδόλφος Χίτλερ καγκελάριος, έχει καταστραφεί από πυρκαγιά που φέρεται να έβαλαν οι ναζί προκειμένου να ρίξουν την ευθύνη σους κομμουνιστές και ν’ αρχίσουν οι μεγάλης κλίμακας διώξεις εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων - αν και κάτι τέτοιο η αλήθεια είναι ότι δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα με απτά στοιχεία.

Όταν οι δείκτες των ρολογιών δείχνουν έξι, ο πρόεδρος του Ράιχσταγκ, στρατάρχης Χέρμαν Βίλχελμ Γκαίρινγκ κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης και εν συνεχεία δίνει τον λόγο στον 52χρονο φύρερ Αδόλφος Χίτλερ προκειμένου να αναγνώσει δηλώσεις της κυβέρνησής του. Πάνω απ΄ το βήμα φιγουράρει ένας τεραστίων διαστάσεων αετός που στα νύχια του βαστάει τη σβάστικα πλαισιωμένη με δάφνινο στεφάνι.

Η «άλλη άποψη»

Ολόκληρη αυτή η σύνθεση αποτελεί το εθνικό έμβλημα της ναζιστικής Γερμανίας από το 1935. Ο ηγέτης του «Τρίτου Ράιχ», όπως ονομάστηκε προπαγανδιστικά η εθνικοσοσιαλιστική δικτατορία του, θα μιλούσε εκείνη την ημέρα για την βαλκανική εκστρατεία, ενώπιον των βουλευτών (όλοι άνδρες) αλλά και πλήθους κόσμου που είχε συρρεύσει. Σε αυτή την ομιλία εκτάσεως 7.500 λέξεων, εμπεριέχεται επί της ουσίας και η «άλλη άποψη», πέρα από την κρατούσα, σχετικά με την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού ξεκινά θεωρώντας ότι ο πόλεμος οφείλεται σε... «αγγλογαλλική συνωμοσία» και ότι κύριος υπαίτιος του «καταχθόνιου σχεδίου» είναι ο «αιμοδιψής» Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και το «διεθνές εβραϊκό κεφάλαιο των τραπεζών, των χρηματιστηρίων και των εξοπλισμών» φθάνει στο πώς παρασύρθηκε, όπως επεσήμανε, η χώρα μας. Για τον Χίτλερ φέρει βαριά ευθύνη ο βασιλεύς των Ελλήνων εκείνη την περίοδο, Γεώργιος Β’, επειδή ως βρετανόφιλος παρασύρθηκε από την «πολεμική πολιτική της Αγγλίας».

Διάκριση μεταξύ ελληνικού λαού και βασιλιά

Δηλώνει επί λέξει: «[...] Είμαι υποχρεωμένος – και νομίζω ότι οφείλω αυτό να το πω προς το συμφέρον της ιστορικής αλήθειας – να κάνω διάκριση μεταξύ του ελληνικού λαού και του λεπτού εκείνου στρώματος, που σχημάτιζε μια διεφθαρμένη διοικούσα κλίκα, η οποία εμπνεόμενη από ένα βασιλιά για τη συμμαχία της Αγγλίας, φρόντιζε λιγότερο για το αληθινό καθήκον που επέβαλλε η διοίκηση του ελληνικού κράτους και περισσότερο για τους σκοπούς της πολεμικής πολιτικής της Αγγλίας, που ψυχή τε και σώματι την ασπαζόταν. Λυπήθηκα ειλικρινά γι’ αυτό.

Ήταν θλιβερό για μένα, πολύ θλιβερό και πικρό, διότι ως Γερμανός με τη μόρφωσή μου κατά τη νεότητά μου, αλλά και λόγω του επαγγέλματός μου αργότερα, κατεχόμουν από βαθύτατο σεβασμό για τον πολιτισμό και τις τέχνες μιας χώρας, που ήταν η κοιτίδα του κάλλους και του ανθρώπινου μεγαλείου, υπήρξε – λέω – θλιβερό για μένα να βλέπω την εξέλιξη αυτή και να μην μπορώ να την αλλάξω. Είχαμε πληροφορηθεί από τα έγγραφα της «Σαριτέ» για τις μηχανορραφίες των στοιχείων εκείνων που αργά ή γρήγορα θα οδηγούσαν το ελληνικό κράτος σε μια δυστυχία χωρίς όρια. Στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού (σ.σ. του 1940), ο Τσώρτσιλ είχε κατορθώσει να κάνει να πιστέψουν μερικά πνεύματα και κύκλοι ελληνικοί τις υποσχέσεις της πλατωνικής εγγύησης, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να αντιληφθεί μια μεγάλη σειρά διαρκών παραβιάσεων της ουδετερότητας».

Χίτλερ: Ο Μεταξάς είπε το «Όχι» του ’40 κατ΄εντολή των Άγγλων

Και συνεχίζει αναφερόμενος από τη δική του σκοπιά στο έπος του ΄40 κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου: «Πρώτη εθίγη η Ιταλία και γι’ αυτό υποχρεώθηκε να υποβάλει τον Οκτώβριο του 1940 προς την ελληνική κυβέρνηση προτάσεις και να αξιώσει εγγυήσεις, που φαίνονταν αρκετές για να θέσουν τέρμα στα ανυπόφορα αυτά για την Ιταλία γεγονότα. Κάτω από την επιρροή όμως των Βρετανών ταραχοποιών γα πόλεμο, η αίτηση εκείνη απορρίφθηκε απότομα, οπότε από το γεγονός αυτό έληξε η ειρήνη στα Βαλκάνια. (σ.σ. για τον Χίτλερ δηλαδή το ηρωικό «Όχι» ειπώθηκε από τον Ιωάννη Μεταξά κατ’ εντολής των Άγγλων και όχι επειδή εκείνες τις δραματικές ώρες ο Έλληνας δικτάτορας εξέφραζε τα συναισθήματα του ελληνικού λαού)

Οι κακοκαιρίες, το χιόνι, οι θύελλες και η βροχή μαζί με μια ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών – οφείλω να το βεβαιώσω αυτό για να αποδώσω δικαιοσύνη στην ιστορία – έδωσαν στην κυβέρνηση των Αθηνών αρκετό χρόνο, ώστε να σκεφθεί για τις συνέπειες της ατυχούς απόφασής της και να εξετάσει τις δυνατότητες μια λογικής λύσης της κατάστασης. Διατηρούσα ακόμη μια αμυδρή ελπίδα ότι ίσως θα μπορούσε να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στο ξεκαθάρισμα της κατάστασης η Γερμανία, η οποία δεν είχε ακόμη διακόψεις τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ελλάδα. Αλλά από τότε υποχρεώθηκα, όπως ήταν το καθήκον μου, να τονίσω ενώπιον ολόκληρου του κόσμου ότι δεν θα μέναμε αδρανείς σε επανάληψη της ιδέας μιας απόβασης στη Θεσσαλονίκη, παρόμοιας με εκείνη που είχε γίνει κατά τον Μεγάλο Πόλεμο (σ.σ. τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο του 1914 – 1918).

«Χτυπήσαμε τους Άγγλους, όχι τους Έλληνες»

«Δυστυχώς, προσθέτει αμέσως μετά ο Χίτλερ, η προειδοποίησή μου ότι από τη στιγμή που οι Άγγλοι θα εγκαθιδρύονταν στην Ευρώπη, σε οποιοδήποτε μέρος, θα ήμασταν υποχρεωμένοι να τους αποκρούσουμε αμέσως προς τη θάλασσα, δεν ελήφθη σοβαρά υπ’ όψιν. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, είδαμε κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα, ότι η Αγγλία άρχιζε σε συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό να εγκαθιστά και να ενισχύει βάσεις, που μπορούσαν να της χρησιμεύσουν ως αφετηρίες για τον σχηματισμό μιας νέας στρατιάς της Θεσσαλονίκης. Άρχισαν να δημιουργούν αεροδρόμια, να σχηματίζουν τον αναγκαίο εσωτερικό σκελετό, έχοντας την πεποίθηση ότι η κατάληψη των θέσεων θα γινόταν γρήγορα. Τέλος, γίνονταν συνεχώς μεταφορές υλικού και εφοδίων για ένα στρατό, που κατά την άποψη και τις προβλέψεις του κ. Τσώρτσιλ, επρόκειτο να αποβιβασθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες στην Ελλάδα. Αυτό δεν μας το έκρυψαν.

Υπήρξαμε επί ολόκληρους μήνες οι προσεκτικοί παρατηρητές αυτού του τρόπου εργασίας, αν και δείχναμε κάποια επιφύλαξη. Ο δυσάρεστος αντίκτυπος για τον ιταλικό στρατό στη Βόρειο Αφρική, λόγω μιας κατωτερότητας τεχνικής μορφής, της αντιαρματικής άμυνας και του τεθωρακισμένου όπλου, έπεισε τελικά τον κ. Τσώρτσιλ ότι είχε φτάσει η στιγμή για να μεταφέρει το θέατρο του πολέμου από τη Λιβύη στην Ελλάδα. Διέταξε τη μεταφορά των τεθωρακισμένων αρμάτων, που του απέμεναν ακόμη, καθώς και μεραρχιών πεζικού, που τις αποτελούσαν κυρίως Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, έχοντας την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να εξαπολύσει τελικά το νέο πλήγμα του, που θα άναβε την πυρκαγιά στα Βαλκάνια. Ο κ. Τσώρτσιλ διέπραξε έτσι ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά σφάλματα αυτού του πολέμου».

«Τα μέτρα δεν στρέφονταν κατά της Ελλάδας»

Ο Γερμανός καγκελάριος επισημαίνει πως «αμέσως μόλις έπαψα πια να αμφιβάλω ως προς τις προθέσεις της Αγγλίας να εγκατασταθεί στα Βαλκάνια, προχώρησα στα αναγκαία διαβήματα ώστε να θέσω στη διάθεση της Γερμανίας στα ζωτικά αυτά και σημαντικά εδάφη τις αναγκαίες δυνάμεις, προς άμεση απόκρουση της ενδεχόμενης ανοησίας του κυρίου αυτού. Οφείλω να δηλώσω επεξηγηματικά ότι τα μέτρα αυτά δεν στρέφονταν κατά της Ελλάδος. Ο Ντούτσε ποτέ δεν μου ζήτησε να θέσω στη διάθεσή του ούτε μία γερμανική μεραρχία. Ήταν πεπεισμένος ότι μόλις ερχόταν η καλή εποχή, ο αγώνας εναντίον της Ελλάδος θα ολοκληρωνόταν οπωσδήποτε με μια πλήρη επιτυχία και εγώ ο ίδιος την ίδια γνώμη είχα.

Επομένως η συγκέντρωση των γερμανικών δυνάμεων δεν έγινε για να παρασχεθεί βοήθεια στην Ιταλία εναντίον της Ελλάδος. Αντίθετα, η συγκέντρωση αυτή ήταν μάλλον μέτρο για να προλάβει τη βρετανική απόπειρα μυστικής εγκατάστασης υπό τη σκέπη του θορύβου του ιταλοελληνικού πολέμου στα Βαλκάνια, με τον σκοπό να προκαλέσουν εκεί, κατά το παράδειγμα του στρατού της Θεσσαλονίκης στον Μεγάλο Πόλεμο, μια απόφαση οριστική και ακόμη περισσότερο για να παρασύρουν έτσι και νέες δυνάμεις στη δίνη του πολέμου. Η ελπίδα αυτή στηρίχθηκε κυρίως πάνω σε δύο κράτη, την Τουρκία και τη Γιουγκοσλαβία, τα δύο ακριβώς κράτη με τα οποία προσπάθησα από την άνοδό μου στην εξουσία να επιτύχω στενή συνεργασία, που να στηρίζεται σε προοπτικές οικονομικής ωφέλειας».

Χάριζε στη Γιουγκοσλαβία διέξοδο στο Αιγαίο και τη Θεσσαλονίκη

Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του ο φύρερ τονίζει ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να μεταφέρει το θέατρο του πολέμου στα Βαλκάνια και ότι επιθυμούσε να ακολουθήσει την οδό της στενότερης συνεργασίας με τη Γιουγκοσλαβία για να μπορέσει να ανακόψει τη σύρραξη με την Ελλάδα. Μάλιστα για να προσελκύσει τους βόρειους γείτονές μας στη σφαίρα συμφερόντων του Άξονα, υποσχόταν διέξοδο στο Αιγαίο αλλά και την πόλη της Θεσσαλονίκης! Ειδικότερα, ο Χίτλερ πρόσφερε στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση σύμφωνο συνεργασίας που εάν το υπέγραφε είχε τη διαβεβαίωση «ότι αν θα γίνονταν εδαφικές μεταβολές στα Βαλκάνια, θα της δινόταν διέξοδος στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων και της πόλης της Θεσσαλονίκης. Στις 25 Μαρτίου (σ.σ. 1941) υπογράφηκε στη Βιέννη ένα σύμφωνο, το οποίο πρόσφερε στο γιουγκοσλαβικό κράτος ευρύτατο μέλλον, και που διασφάλιζε στα Βαλκάνια την ειρήνη.

Έφυγα εκείνη την ημέρα από τη μητρόπολη του Δούναβη, πραγματικά ευτυχής, όχι μόνο διότι οι προσπάθειες της εξωτερικής πολιτικής έπειτα από οκτώ σχεδόν χρόνια απέδιδαν τους καρπούς τους, αλλά και διότι πίστευα ότι το γεγονός εκείνο καθιστούσε ίσως περιττή την τελευταία στιγμή κάθε γερμανική επέμβαση στα Βαλκάνια. Δύο μέρες αργότερα ταραχθήκαμε όλοι με την είδηση του πραξικοπήματος που επιχείρησε μια δράκα πληρωμένων επαναστατών, οι οποίοι κατάφεραν μια πράξη που επέπρωτο να αποσπάσει από τον πρωθυπουργό της Αγγλίας την κραυγή του θριάμβου, που τελικά είχε να αναγγείλει μια καλή είδηση. Έδωσα αμέσως λοιπόν τη διαταγή της επίθεσης, διότι δεν επιτρέπεται κανείς να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο απέναντι στο Ράιχ».

«Ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με θάρρος»

Αφού ανέλυσε τι συνέβη σε κάθε μέτωπο της βαλκανικής χερσονήσου, ο Χίτλερ έκανε τη μνεία προς τους Έλληνες. Είπε ειδικότερα: «Η ιστορική δικαιοσύνη μου επιβάλλει να διαπιστώσω ότι μεταξύ των εχθρών, που βρίσκονταν απέναντί μας, ο Έλληνας στρατιώτης προ πάντων πολέμησε με το μεγαλύτερο θάρρος. Συνθηκολόγησε μόνον όταν η εξακολούθηση της αντίστασης ήταν πλέον αδύνατη και δεν είχε πια κανένα λόγο».

Όσον αφορά τους αιχμαλώτους υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι στρατιώτες της γερμανικής εθνικής ομάδας, καθώς και των Κροατών και των Μακεδόνων (σ.σ. αναφέρεται προφανώς στους κατοίκους της νυν Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας), οι οποίοι ως επί το πλείστον αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι, συνελήφθησαν αιχμάλωτοι καθαρά Σέρβοι 6.298 αξιωματικοί και 337.864 άνδρες. Οι αριθμοί αυτοί είναι πρόχειροι. Οι αριθμός των Ελλήνων αιχμαλώτων 8.000 αξιωματικών και 210.000 στρατιωτών δεν μπορεί να κριθεί και να εκτιμηθεί με το ίδιο μέτρο, δεδομένου ότι πρόκειται περί του ελληνικού μακεδονικού και ηπειρωτικού στρατού, ο οποίος περικυκλώθηκε και υποχρεώθηκε να καταθέσει τα όπλα, λόγω των γερμανοϊταλικών επιχειρήσεων. Έτσι οι αιχμάλωτοι Έλληνες απολύθηκαν ή θα απολυθούν αμέσως, λαμβανομένης υπ’ όψιν της ηρωικής στάσης αυτών των στρατιωτών. Ο αριθμός των Άγγλων αιχμαλώτων, Νεοζηλανδών και Αυστραλών ανέρχεται σε 9.000 αξιωματικούς και στρατιώτες».

«Τρέφουμε συμπάθεια για τον φτωχό ελληνικό λαό»

Στη χώρα μας γίνεται και πάλι αναφορά λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του Γερμανού δικτάτορα. Όπως λέει, «τρέφουμε ειλικρινή συμπάθεια για τον φτωχό ελληνικό λαό, ο οποίος ηττήθηκε. Είναι το θύμα του βασιλιά του και μιας ολιγάριθμης κλίκας ιθυνόντων. Ωστόσο πολέμησε τόσο γενναία, ώστε και οι εχθροί τους δεν μπορούν να τους αρνηθούν την εκτίμησή τους». Το πόσο... συμπάθεια έδειξε προς τον ελληνικό λαό το γνωρίζουμε όλοι καλά.

Εξαιτίας των αυθαιρεσιών των κατακτητών εις βάρος της χώρας μας πέθαναν μόνο τον πρώτο χειμώνα που βρισκόντουσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα (1941-1942) πάνω από 40.000 εξαιτίας της πείνας, χωρίς να συνυπολογίσουμε τις μαζικές εκτελέσεις συμπατριωτών μας σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, τις συλλήψεις και τα φρικτά βασανιστήρια όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

Πώς υποδέχθηκαν την ομιλία οι (λογοκριμένες) εφημερίδες

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα με διθυραμβικούς τίτλους στον ελληνικό Τύπο. Μια σημαντική λεπτομέρεια όμως. Πρόκειται για εφημερίδες που κυκλοφορούσαν σε καθεστώς πλήρους λογοκρισίας. Οι περισσότερες βέβαια είχαν κλείσει από την πρώτη ημέρα που απαγορεύτηκε η ελευθεροτυπία ή είχαν ξεκινήσει να λογοκρίνονται σε καθημερινή βάση ήδη πολύ νωρίτερα, από τον Αύγουστο του 1936 που επιβλήθηκε το καθεστώς Μεταξά), αλλά όσες παρέμειναν περνούσαν πρώτα για έλεγχο από τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα και μετά κυκλοφορούσαν.

Έτσι λοιπόν τα «Αθηναϊκά Νέα» της 5ης Μαΐου 1941 είχαν ως κεντρικό τίτλο: «Ο χθεσινός ιστορικός λόγος του καγκελάριου Χίτλερ ύμνος προς τον ηρωισμόν του Έλληνος στρατιώτου. Η ήττα βαρύνει τον βασιλέα και την κλίκαν του». Η ίδια εφημερίδα μια ημέρα μια ημέρα νωρίτερα είχε ως πρώτο θέμα την «επιβλητική παρέλαση των γερμανικών στρατευμάτων και ιταλικών δυνάμεων κατοχής» μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.

Από την πλευρά του το «Ελεύθερον Βήμα» κάνει λόγο για «βαρυσήμαντο λόγο του καγκελάριου Χίτλερ διά τον πόλεμον εις τα Βαλκάνια» και στον υπότιτλο αναφέρει ότι «εξήρε την γενναιότητα και τον ηρωισμόν του ελληνικού στρατού και ετόνισεν ότι η ευθύνη δεν βαρύνει τον λαόν, αλλά τον βασιλέα και την ευάριθμον κλίκαν των κυβερνητών του».

Στην ίδια εφημερίδα την επόμενη μέρα (6 Μαΐου 1941) διαβάζουμε:«Βαθύτατη η απήχησις του λόγου του κ. Χίτλερ δια τον πόλεμον εις τα Βαλκάνια», κι αμέσως από κάτω: «Ο διεθνής Τύπος σχολιάζων τον λόγον εξαίρει την διακήρυξιν της νίκης του γερμανικού στρατού. Εξασφαλίζεται ο επισιτισμός και αποκαθίστανται ομαλώς αι συγκοινωνίαι του κράτους». Τώρα με ποιον τρόπο εξασφαλίστηκε ο επισιτισμός ενώ πέθαναν από την πείνα λίγους μήνες αργότερα δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι μια άλλη ιστορία...

 • Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

81
σχόλια
 1. avatar Δε λέω ψέμματα λέω όπως εσύ

  Τα αποτελέσματα του Σεπτέμβρη λέω όχι του Ιούνη που βάζεις εσύ!1η Σεπτέμβρη ο Λένιν έλεγε «παρατηρείται ολοφάνερη πτώση της επιρροής των εσέρων και των μενσεβίκων, ολοφάνερη άνοδος της επιρροής των μπολσεβίκων».
  Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σοβιέτ της Πετρούπολης με πλειοψηφία 279 ψήφων, έναντι 115 κατά και 50 λευκών, υπερψηφίστηκε η απόφαση που πρότειναν οι μπολσεβίκοι, η οποία κατέκρινε την πολιτική των κυβερνητικών συνασπισμών με τα αστικά κόμματα, καλούσε για το πέρασμα όλης της εξουσίας στα χέρια των Σοβιέτ.Στην απόφαση αυτή το Μπολσεβίκικο Κόμμα, για πρώτη φορά μετά από το 6ο του Συνέδριο, επανήλθε στο σύνθημα «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ», το οποίο είχε προσωρινά αποσυρθεί μετά από τα γεγονότα του Ιούλη. Η αλλαγή της σύνθεσης και των συσχετισμών στη συντριπτική πλειοψηφία των Σοβιέτ της χώρας υπέρ των μπολσεβίκων είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επαναφορά του συνθήματος «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!».
  Δείκτης ανόδου της επιρροής των μπολσεβίκων στις μάζες αποτέλεσαν και οι εκλογές που έγιναν το Σεπτέμβρη για την ανάδειξη τοπικών συμβουλίων (τοπικές Δούμες) στις πόλεις και τις περιφέρειες.Η Κούβα, η Αν.γερμανία,η τσεχία δεν ήταν εσωτερικό, εγώ δεν είπα ότι πήγαιναν στις καπιταλιστικές χώρες για πλάκα,αλλά εξωτερικό πηγαίναν περισσότερο από τους εργάτες στον καπιταλισμό που πήγαιναν για μετανάστες.Και εγώ έχω προσωπικές μαρτυρίες από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες που πήγαν στις σοσιαλιστικές χώρες όπως την Τσεχία και ανθρώπους από Αλβανία

 2. avatar εκτίθεσαι άσχημα συνέχισε έτσι (ένας εγκληματίας)

  Για έλλειψη ελευθερίας επί Σοσιαλισμού κάνουν λόγο όλοι οι εχθροί του από αναρχικούς μέχρι νεοφιλελέδες, ψευτοαριστερούς και φασίστες,γιατί άραγε?Μήπως επειδή για όλους εσάς ελευθερία είναι ο καπιταλισμός,η ατομική ιδιοκτησία και το δικαίωμα στην εκμετάλλευση?Λέω εγώ..Ενώ τώρα όλοι οι προλετάριοι ταξίδια πάνε.. που ζεις πραγματικά..Το ότι λες ότι δεν είχαν γάλα οι σοβιετικοί πραγματικά είναι πολύ αστείο μόνο για την Αλβανία του Χότζα το λέγανε οι φασίστες ( και πάλι αστείο ήτανε).Βλέπεις τόσοι προοδευτικοί άνθρωποι και ήρωες όπως στην Ελλάδα πχ Βελουχιώτης,Μπελογιάννης,Ζαχαριάδης,Γλέζος και άπειροι άλλοι ανώνυμοι που ήταν κομμουνιστές και αριστεροί εκείνα τα χρόνια που ΓΓ του ΚΚΣΕ ήταν ο Στάλιν και υπερασπίζονταν αυτόν και την ΕΣΣΔ κανείς δεν το κατάλαβε από αυτούς ότι ήταν δικτάτορας.Εσένα περιμένανε τζιμάνι μου.Ούτε ακόμα και σήμερα μετά από τόσα χρόνια που ακόμα παραμένει πολύ δημοφιλής στο λαό της Ρωσίας, δεν το πήραν γραμμή.Επίσης τόση φίμωση είχαν στην ΕΣΣΔ που μεγαλούργησαν καλλιτέχνες όπως ο Ταρκόφκι, ο Σοστακοβιτς, ο Μιχαήλ Ρομ και πάρα πολλοί άλλοι.Και όσο για την \"εξέγερση\" στη Πολωνία ήταν τόσο \"εργατική\" που ο αρχηγός της \"αλληλλεγγύης\" ο αντικομμουνιστής Λεχ Βαλέσα έγινε πρόεδρος της Πολωνίας και έβαλε τη χώρα στην \"ελευθερία\" και τη \"δημοκρατία\' του καπιταλισμού. Αλλά ναι εσύ θέλεις ένα κράμα καπιταλισμού με κομμουνισμού.Δηλαδή και εκμετάλλευση και δικαιοσύνη και κοινωνική ιδιοκτησία και ατομική και έτσι και γιουβέτσι

 3. avatar ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ

  ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΝΑ ΕΙΠΕ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ;
  ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ.

  1. avatar @ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ

   Ο Γεωργιανός αρχικατσαπλιάς, ήδη από το 1938 είχε ξεκινήσει εκτοπίσεις & εκτελέσεις των Ελλήνων σε Ουκρανία και Κριμαία, απαγορεύοντας παράλληλα την ελληνική γλώσσα και κλείνοντας σχολεία, εκκλησίες, συλλόγους και οτιδήποτε άλλο ελληνικό. Αυτά για όσους ελληνόφωνους αριστερούς, τον θεωρούν ως ..\"μέγα απελευθερωτή\"(!)... Και κατόπιν φυσικά, το 1944, \"άδειασε\" και τα άβουλα πιόνια του στην Ελλάδα (βλ. ΚΚΕ), υπογράφοντας σε μία χαρτοπετσέτα μαζί με τον Ουϊνστον, Αγγλία - ΕΣΣΔ ποσοστό επιρροής στην Ελλάδα 90%-10%...

   1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Υπήρξαν Έλληνες που διέπρεψαν στην εσσδ και κατέλαβαν ακόμα και αξιώματα. Αυτοί που εκπτοπιστηκαν ήταν οι μεγαλογεωκτημονες.

  2. avatar agilotos.stravos

   Απο τοτε που στα καλα καθουμενα οι ελληνες του εκαναν τον πολεμο (κι ας μην ηταν ηγετης τοτε ουτε κοκκινος φασιστας) στην Κριμαια το 1919 για να εξυπηρετησουν οπως παντα τα συμφεροντα των μεγαλων αφεντικων τους (κι εφαγαν τα μουτρα τους) δεν πιστευω να ειχε καλη γνωμη...

   1. avatar Σήμερα

    οι όροι «φασισμός» και «φασίστας» χρησιμοποιούνται λανθασμένα πολλές φορές για να χαρακτηρίσουν πρόσωπα, θεσμούς ή καταστάσεις που μπορεί να μην έχουν καμιά σχέση με την αρχική έννοια του όρου
    Ο φασισμός είναι \"ριζοσπαστική\", αυταρχική και εθνικιστική πολιτική ιδεολογία που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα.[1] Πρόκειται για εθνικιστική και φυλετική πολιτική ιδεολογία που πρωτοεμφανίζεται στην Ιταλία του Μουσολίνι και αναπτύχθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές και άλλους, η οποία προτείνει έναν ολοκληρωτικό τρόπο διακυβέρνησης, από έναν συγκεκριμένο Αρχηγό. Αυτός είναι που θα συνενώσει όλες τις ΤΑΞΕΙΣ σε ένα Έθνος, που μάλιστα είναι το ΑΝΩΤΕΡΟ έθνος και έχει προορισμό να κυριαρχήσει στα άλλα, \"κατώτερα\" έθνη και φυλές.
    Ο Σοσιαλισμός είναι ένα κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από την κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και συνεταιριστική διαχείριση της οικονομίας. Στον σοσιαλισμό η κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής αντικαθιστά σταδιακά την ατομική ιδιοκτησία.[1] Η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών \"ΕΣΣΔ\" υπήρξε το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στην παγκόσμια ιστορία.Η Σοβιετική Ένωση απαρτιζόταν από 15 Ενωσιακές Σοβιετικές Δημοκρατίες, δηλαδή όπως καταλαβαίνεις (πολύ αμφιβάλλω) καμία σχέση με εθνικισμό και Φασισμό

    1. avatar agilotos.stravos

     Ωραια τα λες για τον φασισμο κι εγω συμφωνω αλλα για να συνεννοηθεις εδω μεσα με ολα τα ουγκανα χρειαζεται διαφορετικη γλωσσα.
     Οσον αφορα τον Σταλιν αν εσυ τον χαρακτηριζεις σοσιαλιστη χωρις να εχει εφαρμοσει πουθενα το προγραμμα του Μαρξ εισαι για γελια και για κλαμματα.Η μηπως ειχε γραψει πουθενα ο Ενγκελς για το σιδηρουν παραπετασμα?Κι ας μην υιοθετησω την ακροδεξια ρητορεια περι γκουλαγκ και δικες της Μοσχας...θα φανω γραφικος.Το θεμα ειναι οτι ο Λενιν και ο Σταλιν πηραν εναν λαο με οραμα και διαστρεβλώσαν την εννοια της ουτοπιας.

     1. avatar Σιδηρούν παραπέτασμα λέει..

      Αυτή την ορολογία την χρησιμοποίησε πρώτος ένα φασιστοειδές που το έπαιζε \"δημοκράτης\" ονόματι Ουίνστον Τσώρτσιλ. Μάλλον δεν έχεις ιδέα για το πρόγραμμα του Μαρξ οπότε σε δικαιολογώ..Μπορείς να έχεις όποια γνώμη θέλεις για τα ιστορικά πρόσωπα, άλλο αυτό και άλλο να τους λες φασίστες έτσι επειδή δεν συμφωνείς.Σου εξήγησα τι είναι φασισμός και τι σοσιαλισμός.Ο φασισμός είναι το τερατόμορφο παιδί του καπιταλισμού.Στην ΕΣΣΔ έγινε η πρώτη απόπειρα σοσιαλισμού στον κόσμο.Ο Στάλιν και ο Λένιν ήταν Κομμουνιστές ηγέτες της εργατικής τάξης, σου αρέσει δεν σου αρέσει, η εργατική τάξη είχε την εξουσία, κοινωνικοποιήθηκε η ιδιοκτησία των αστών . Εφαρμόσανε την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής με κεντρικό επιστημονικό έλεγχο και την κολλεκτιβοποίηση δηλαδή στην κατάργηση της ιδιοκτησίας γης των τσιφλικάδων . Ο Στάλιν μάλιστα έκανε πόλεμο σε όσους μέσα στο Κόμμα υιοθετούσαν θέσεις που έφερναν τους νόμους της \"αγοράς\" από την πίσω πόρτα. Δεν είναι ουτοπία, η εργατική τάξη να έχει την εξουσία,αυτό αποδείχτηκε ότι είναι πραγματοποιήσιμο.Ουτοπία την ονομάζουν όσοι την απεχθάνονται ή όσοι το παίζουν έξυπνοι από τον καναπέ. Μετά το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956, άρχισε να εκφυλίζεται ο Σοσιαλισμός με όχημα την δήθεν αποσταλινοποίηση, με πρωτεργάτη τον Χρουστσόφ. Από εκεί και πέρα μπήκαμε σε μια μακρά περίοδο παλινόρθωσης του καπιταλισμού. Φυσικά και έγιναν λάθη και υπερβολές και πάντα θα γίνονται μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα δεν κάνει λάθη αγαπητέ

     2. avatar agilotos.stravos

      Καταρχην μην αναγραφεις τον ορο κοινωνικοποιηση αλλα κρατικοποιηση,εχει διαφορα.Κ μαζι με την καταργηση της ιδιοκτησιας(καλα καναν)καταργησαν καθε εννοιας ελευθεριας,εκφραση αποψης,φιμωμα του τυπου,ισοπεδωση ολων των ανθρωπινων δικαιωματων,διωξεις ομοφυλοφιλων,σμπαραλιασμα συνδικατων(η μηπως οι εργατες δεν ειχαν δικαιωματα τοτε– η δε σου εχουν μαθει για τις εξεγερσεις στην Πολωνια?Οχι απο φασιστες,απο εργατες) κ κυριως αυτο που με νοιαζει εμενα ειναι ο εγκλωβισμος για μισο αιωνα εκατομμυριων ανθρωπων που δε μπορουσαν να μετακινηθουν,να πανε ενα ταξιδι σε μια αλλη χωρα,να μπορουν να μιλησουν.Συν ολα αυτα η συγκντρωση υπερεξουσιων σε ενα ατομο χωρις συμμετοχη των πολιτων στα κοινα,αν δεν ειναι φασισμος τι ειναι?Κ φυσικα δε μιλαμε για εκτοπισεις στα γκουλαγκ(οχι μονο ακραιων που καλα τους εκαναν)αλλα ελευθερων φωνων,συγγραφεων,ποιητων και αναρχικων που δεν ηθελαν να φιμωνουν το λογο τους.Τι να την κανεις δλδ την προσβαση σε τοσα πολυτιμα αγαθα αν δεν εχεις Ελευθερια..Αν δε μπορεις να αγορασεις ενα μπουκαλι γαλα παραπανω.Κ γι αυτο απετυχε ο κομμουνισμος.Κ ειστε εγκληματιες εσεις που θελετε να ξαναζησουμε τετοια πολιτικα συστηματα.Η μονη λυση ειναι ενα κραμα καπιταλισμου,κομμουνισμου ισως.Ελευθερες κοινωνιες,αταξικες που ο καθενας να εχει προσβαση σε κοινωνικες υπηρεσιες δωρεαν κ να σκεφτεται με γνωμωνα το κοινο καλα κ οχι την τσεπη του.Να μη φοβαται.Πολιτειες οπως η Ροτζαβα,Μαριναλεντα,Τσιαπας,Κομμουνα Παρισιου,Βαρκελωνη 1937 κ.α. δειχνουν τον δρομο..

     3. avatar Συμπυκνωμένη

      Όλη η αντικομμουνιστική προπαγάνδα με γκεμπελίστικα ψέμματα σε ένα σχόλιο.Εύγε, τώρα εξηγείται γιατί τόση μανία με τον Σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και με όχημα δήθεν την \"ελευθερία\".Δεν πειράζει μπόλικο ξυδάκι και να είσαι σίγουρος ότι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που παλεύουν για αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης παρά τους τόνους λάσπης και ψεμμάτων.Αφού είμαστε εγκληματίες να μας διώκετε και να μας στέλνετε στα ξερονήσια,μην σου πω να μας εκτελείτε κι όλας. Κατά τ\'άλλα σε ενοχλούν τα γκουλαγκ υποτίθεται και η ελευθερία της έκφρασης. Αφού λες ότι η μόνη λύση είναι ένα κράμα κομμουνισμού με καπιταλισμού καταλαβαίνω ότι δεν έχεις ιδέα ούτε τι είναι το ένα σύστημα ούτε το άλλο.Τι τον θέλουμε τον Μαρξ αφού έχουμε εσένα.Δεν έχει νόημα να σου απαντήσει κανείς στα σοβαρά γι\'αυτά τα αισχρά ψέμματα που λες,είναι σαν να απαντάς σε χρυσαυγίτη, μόνο που εσύ φοράς την μάσκα του \"ελευθεριακού\" υποτίθεται και αυτό είναι ακόμα χειρότερο.Λοιπόν περαστικά σου κάτσε στο ροζ συννεφάκι σου που θα τρέχουμε γυμνοί στα λιβάδια χωρίς Κόμμα, εργατικές εξουσίες και όλα αυτά τα καταπιεστικά...

     4. avatar agilotos.stravos

      Αμ ετσι ειναι.Την Πραγματικοτητα κ την Ιστορια οπου δε σας παιρνει τη βαφτιζετε[προπαγάνδα με γκεμπελίστικα ψέμματα].Πετατε ενα γκεμπελς κ ξενοιασατε..
      Η Ελευθερια ρε πιονι δεν ειναι οχημα.Ειναι το υψιστο αγαθο για το οποιο εκατομμυρια απο εμας δεν αξιζει να ζουμε αν δεν την εχουμε.Κ στη δικη σου δικτατορια δεν την ειχαν.
      Στα συγχρονα[ξερονησια]στελνονται απο τοτε που προσκυνησατε την αστικοδημοκρατια οι πραγματικοι αγωνιστες με πολυχρονες φυλακισεις,απομονωσεις,λευκα κελια κ απεργιες πεινας μαχομενοι για μια πραγματικη δικαιοτερη κοινωνια οταν εσεις κανετε επαναστατικη γυμναστικη στο κεντρο της Αθηνας παντα ατσαλακωτοι πιστευοντας οτι παλευετε ζητωντας τα ψηφαλακια του λαουτζικου,ακομη κ αυτουνου που ψηφισε Χρυση Αυγη!
      Κι εσυ κατσε στο κοκκινο συννεφακι σου που πιστευεις οτι το σφυροδρεπανο θα ανεμιζει στην Ακροπολη.Στις δικες μας κοινωνιες δεν ετρεχαν γυμνοι στους δρομους,αλλα εδιναν αγωνες για ηρεμες κοινωνικες συνθηκες χωρις καπελωματα&αξιωματα
      (Σημ.Στην Τσιαπας οσοι δε γουσταρουν να ζουν εκει,η οσοι μπαινουν κ κανουν παρατυπιες δεν τους φυλακιζουν σε ζουγκλες να χτενιζουν θαμνους.Τους διωχνουν λεγοντας τους να πανε να ζησουν στον καπιταλισμο.Ουτε σε εναν πολιτη δε δωσατε ποτε αυτη την ευκαιρια)

     5. avatar εκτίθεσαι άσχημα συνέχισε έτσι (ένας εγκληματίας)

      Για έλλειψη ελευθερίας επί Σοσιαλισμού κάνουν λόγο όλοι οι εχθροί του από αναρχικούς μέχρι νεοφιλελέδες, ψευτοαριστερούς και φασίστες,γιατί άραγε?Μήπως επειδή για όλους εσάς ελευθερία είναι ο καπιταλισμός,η ατομική ιδιοκτησία και το δικαίωμα στην εκμετάλλευση?Λέω εγώ..Ενώ τώρα όλοι οι προλετάριοι ταξίδια πάνε.. που ζεις πραγματικά..Το ότι λες ότι δεν είχαν γάλα οι σοβιετικοί πραγματικά είναι πολύ αστείο μόνο για την Αλβανία του Χότζα το λέγανε οι φασίστες ( και πάλι αστείο ήτανε).Βλέπεις τόσοι προοδευτικοί άνθρωποι και ήρωες όπως στην Ελλάδα πχ Βελουχιώτης,Μπελογιάννης,Ζαχαριάδης,Γλέζος και άπειροι άλλοι ανώνυμοι που ήταν κομμουνιστές και αριστεροί εκείνα τα χρόνια που ΓΓ του ΚΚΣΕ ήταν ο Στάλιν και υπερασπίζονταν αυτόν και την ΕΣΣΔ κανείς δεν το κατάλαβε από αυτούς ότι ήταν δικτάτορας.Εσένα περιμένανε τζιμάνι μου.Ούτε ακόμα και σήμερα μετά από τόσα χρόνια που ακόμα παραμένει πολύ δημοφιλής στο λαό της Ρωσίας, δεν το πήραν γραμμή.Επίσης τόση φίμωση είχαν στην ΕΣΣΔ που μεγαλούργησαν καλλιτέχνες όπως ο Ταρκόφκι, ο Σοστακοβιτς, ο Μιχαήλ Ρομ και πάρα πολλοί άλλοι.Και όσο για την \"εξέγερση\" στη Πολωνία ήταν τόσο \"εργατική\" που ο αρχηγός της \"αλληλλεγγύης\" ο αντικομμουνιστής Λεχ Βαλέσα έγινε πρόεδρος της Πολωνίας και έβαλε τη χώρα στην \"ελευθερία\" και τη \"δημοκρατία\' του καπιταλισμού. Αλλά ναι εσύ θέλεις ένα κράμα καπιταλισμού με κομμουνισμού.Δηλαδή και εκμετάλλευση και δικαιοσύνη και κοινωνική ιδιοκτησία και ατομική και έτσι και γιουβέτσι

     6. avatar εκτίθεσαι άσχημα συνέχισε έτσι (ένας εγκληματίας)

      Η πραγματικότητα και η Ιστορία δεν είναι όπως την έχεις εσύ στο κεφάλι σου συγνώμη που θα στο χαλάσω.Το ότι είσαι γκεμπελίσκος αποδεικνύεται από τα λόγια σου..πετάς την γνωστή φασιστική καραμέλα, γκουλαγκ, σταλιν,κοκκινος φασισμός,σιδηρούν παραπέτασμα, επαναστατικη γυμναστικη και ανελευθερία μέχρι εκεί.Ποιες κοινωνίες σου μωρέ τα χωριά που μου τσαμπουνάς η Μαριναλέδα και η Ροτζάβα?Ακόμα και ο Comandante Marcos στο τελευταίο του άρθρο εξήρε τον ρόλο της Κούβας και του σοσιαλισμού αδιάβαστε.Για ποια ελευθερία μιλάς?Η ελευθερία είναι όρος ταξικός δεν είναι κάτι αταξικό.Στη δικτατορία του προλεταριάτου όπως λέγεται επιστημονικά και όχι σκέτο δικτατορία γκεμπελίσκε οι εργάτες ήταν ελεύθεροι και αυτοί είχαν την απόλυτη εξουσία με τα σοβιέτ τους, χωρίς αφεντικά. Όλοι όσοι ήθελαν το πισωγύρισμα στον καπιταλισμό και την εκμετάλλευση δεν είχαν το δικαίωμα να το προπαγανδίζουν.Και η αναρχία αυτό είναι ο καπιταλισμός στην αρχή του.Μιλάς λες και όλοι οι αναρχικοί ήταν μπουμπούκια και δεν κάνανε δολοφονίες στελεχών της ΠΕΕ του ΚΚΣΕ και άλλες επιθέσεις για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη επίσημα η Αναρχική Ομοσπονδία.Επίσης σε πολλές περιπτώσεις σύμπλευσαν με τους αντεπαναστάτες,οι αναρχικές λέσχες αποτέλεσαν «φωλιά» αντεπαναστατικών δυνάμεων. Έπρεπε να τους κάνουν ήρωες κατά τη γνώμη σου.Φυσικά υπήρχαν και εξαιρέσεις αναρχικοί που στάθηκαν στο πλευρό των μπολσεβίκων όπως ο Ανατόλι Ζελεζνιακόφ, ο αναρχοκομμουνιστής Αλεξάντρ Γκε, Ο αναρχοσυνδικαλιστής Μπιλ Σάτοφ.

     7. avatar agilotos.stravos

      Ρε επικινδυνε ο Μαρκος εξηρε την Κουβα&οχι τον Σταλιν!Ποιος ειναι γκεμπελισμος τωρα?
      Ξερεις καποιον προλεταριο που να μην εχει παει ταξιδι εξω?
      Εγραψα[μπουκαλι γαλα ΠΑΡΑΠΑΝΩ].Ελεος
      Στο Β\'Παγκ.πολεμο&εγω θα ημουν με Σταλιν.Η γνωση τοτε ηταν περιορισμενη.Σιγα μην ηξερε ο Αρης τα γκουλαγκ
      Το τελευταιο γκαλοπ που εδειχνε δημοφιλη τον Σταλιν προηρθε απο πανεπιστημιακο ιδρυμα με επικεφαλη φιλομπολσεβικο
      Τα σοβιετ ηταν τα αφεντικα των εργατων
      Κ οι ναζι παρειχαν κουλτουρα
      Στην ΕΣΣΔ μεγαλουργησαν&τα τανκς επισης
      Δυστυχως οραματιζεσαι την Ελευθερια για αυτους που εχουν ταξικη συνειδηση.Για τους υπολοιπους σκλαβια&φυλακη!Εμ δεν ειναι ετσι
      Αιωνες ισως περασουν για να γινει μια αμιγως αναρχικη επανασταση.Μεχρι τοτε αυτοι θα ειναι μπροσταρηδες οπως&το 1917&σε ταραγμενες εποχες θα ακολουθουνται απο ανησυχους πολιτες μη φασιστες τους οποιους εσεις αποκαλειτε[αντιεπαναστατες]
      Γραφεις ψεμματα κανενας δεν ηθελε πισογυρισμα(σιγα μην ειχε καπιταλισμο ο Τσαρος με 0,1%αναπτυξη)απλα να σταματησει η αυταρχικοτητα των μπολσεβικων που αν&μειοψηφια εκλεισαν μολις τον Δεκεμβρη του\'17 προοδευτικες εφημεριδες&ιδρυσαν την Τσεκα,το απολυτο οργανο που το πρωτο πραμα δεν ηταν να κυνηγησει τσαρικους αλλα να συλλαβει εκατονταδες αναρχικους
      Η Ελευθερια δεν ειναι προνομοιο μονο του καπιταλισμου,ειναι η ιδια η ζωη&αν αυτος την παρεχει περισσοτερο απο τα υπολοιπα συστηματα ειναι ευνοητο οτι θα προτιμηθει!Κ μετα με τη σειρα του να ανατραπει&αυτος για για να οδηγηθουμε σε ελευθεριακες κοινωνιες

     8. avatar πάλι λες ψέμματα

      Οι μπολσεβίκοι γενικά, ως και την άνοιξη του 1918, δε δίωκαν την προπαγάνδα των αναρχικών,τη δράση τους μέσα από ορισμένες καταλήψεις κτιρίων, τον αναρχικό Τύπο. Μετά από την Οκτωβριανή Επανάσταση, μια πλατιά αναρχική συνδιάσκεψη έγινε στα τέλη του Δεκέμβρη του 1917 στο Χάρκοβο και μία ακόμη στο Εκατερινοσλάβ το Φλεβάρη του 1918. Μέσα στο 1918 οι αναρχοσυνδικαλιστές έκαναν δυο πανρωσικές συνδιασκέψεις, στη Μόσχα, ενώ στη Μόσχα επίσης πραγματοποίησαν ένα πανρωσικό συνέδριο και οι αναρχοκομμουνιστές. Η Ομοσπονδία Αναρχικών της Πετρούπολης κυκλοφορούσε καθημερινή εφημερίδα.Οι μπολσεβίκοι δεν μπορούσαν όμως να ανεχτούν ένοπλη δράση που να υπονομεύει την εξουσία των Σοβιέτ. Γι’ αυτό, και μετά από σειρά περιστατικών, τον Απρίλη του 1918 αποφάσισαν να αφοπλίσουν τις ένοπλες αναρχικές ομάδες.
      Στη Μόσχα οι οπλισμένες δυνάμεις των αναρχικών διευθύνονταν από ένα «Μαύρο Επιτελείο». Ήταν δυνάμεις ανεξέλεγκτες και ανεύθυνες. Ο Σερζ αναφέρει ότι «οι ίδιοι οι αναρχικοί παραδέχτηκαν ότι ύποπτα στοιχεία, τυχοδιώκτες, κοινοί εγκληματίες και αντεπαναστάτες παρεισέφρησαν στις γραμμές τους». Παραθέτει αποσπάσματα από την εφημερίδα «Αναρχία» (1 Απρίλη 1918) όπως αυτό: «Συμβαίνουν θλιβερές καταχρήσεις. Άγνωστα πρόσωπα διεξάγουν συλλήψεις και αποσπούν χρήματα εν ονόματι της Ομοσπονδίας. Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι δε θα ανεχτεί καμία κατάσχεση με σκοπό τον προσωπικό πλουτισμό». Αναφέρει επίσης ομάδες αναρχικών που συζητούσαν ανοιχτά τη δυνατότητα ένοπλης ανατροπής των μπολσεβίκων

     9. avatar πάλι λες ψέμματα

      Αυτό αποδείχτηκε εξάλλου, καθώς δυνάμεις αναρχικών συμμετείχαν λίγους μήνες αργότερα στην εξέγερση των αριστερών εσέρων:«Εγώ ο ίδιος γνωρίζω ότι, λίγο πριν, είχε γίνει μια συνάντηση των ηγετών της Αναρχικής Ομοσπονδίας όπου συζητήθηκε η δυνατότητα μιας εξέγερσης εναντίον των μπολσεβίκων», αναφέρει ο Σερζ.Οι μπολσεβίκοι, μετά από συσσώρευση ορισμένων περιστατικών όπως οι δολοφονίες στελεχών της ΠΕΕ και άλλες επιθέσεις για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη επίσημα η Αναρχική Ομοσπονδία, αποφάσισε τον αφοπλισμό των αναρχικών: «5.000 σοβιετικοί στρατιώτες πήραν μέρος σ’ αυτήν την επιχείρηση τη νύχτα της 11-12 Απρίλη. Τα σπίτια που οι αναρχικοί είχαν καταλάβει και που τα υπεράσπιζαν με τα πολυβόλα τους περικυκλώθηκαν. Στους καταληψίες δόθηκαν είκοσι λεπτά για να παραδοθούν. Σε αρκετά μέρη υπήρξε αιμοτοχυσία .Μ’ αυτόν τον τρόπο καταλήφθηκαν είκοσι εφτά σπίτια, είκοσι ομάδες αφοπλίστηκαν και 500 συνελήφθησαν. Οι νεκροί και οι τραυματίες έφτασαν τις μερικές δεκάδες. Κανένας αναρχικός, γνωστός ως τέτοιος, δε σκοτώθηκε στη διάρκεια αυτών των εχθροπραξιών και δεν ακολούθησαν ούτε συνοπτικές εκτελέσεις (όπως φημολογήθηκε), ούτε άλλα σκληρά μέτρα». Η εφημερίδα «Αναρχία» ξανακυκλοφόρησε λίγες μέρες μετά, στις 21 Απρίλη. Όπως εξιστορεί ο Σερζ, ο αφοπλισμός των αναρχικών δε συνάντησε κάποια σημαντική δυσκολία, ούτε ακολούθησαν σημαντικές αντιδράσεις. Ο αναρχισμός εξουδετερώθηκε με μια απλή «αστυνομική επιχείρηση δε χρειάστηκε να οργανωθεί ούτε μια πολιτική καμπάνια εναντίον του»

     10. avatar Γιατί

      πότε είπα εγώ ότι εξήρε τον Στάλιν?Την Κούβα και το συστημά της τον Σοσιαλισμό είπα γκεμπελίσκε. Αμάν πια εμμονή σου έχει γίνει.Στάλιν,Στάλιν Στάλιν. χαχαχα είπαμε μπόλικο ξυδάκι ή να το κοιτάξεις σε κανένα ψυχίατρο εκτός και αν σε έχουν κοπανήσει κνίτες και έχεις τόσα απωθημένα...μακάρι τόσο μίσος να είχες και για τους αστούς τύπου Τσώρτσιλ, αλλά εκεί ίσα ίσα χρησιμοποιείς και φράσεις τους όπως σιδηρούν παραπέτασμα ή για καθεστώτα στην Αφρική ή στη Σαουδική Αραβία,ή ακόμα καλύτερα με τον καπιταλισμό στην Ελλάδα .Το πρόβλημά σου είναι το σύστημα που πρώτη φορά προσπάθησε να λειτουργεί με βάση τις ανάγκες του λαού και ανθρωποκεντρικά και όχι εκμεταλλευτικά όπως ο καπιταλισμός.Εμένα ο καπιταλισμός είναι ο εχθρός μου. Όχι ρε ούτε ο Άρης ήξερε,ούτε ο Μπελογιάννης, ούτε ο Ρίτσος ούτε ο Πικάσο ούτε εκατομμύρια άλλοι, μόνο εσύ γνωρίζεις την αλήθεια.Επίσης ναι ξέρω πάρα πολλούς προλετάριους που όχι ταξίδι δεν έχουν πάει έξω αλλά είναι μακροχρόνια άνεργοι και με χρέη σου φαίνεται παράλογο ε?Οι αναρχικοί δεν είναι πουθενά μπροστάρηδες ,ανύπαρκτοι είναι 10 να βάλεις σου φτιάχνουν 10 ομαδούλες.Και ο Μαχνό εξουσιαστής ήτανε ο ίδιος όριζε τους βασικούς αξιωματικούς του και υπέβαλε το στρατό του στην σκληρή πειθαρχία Επίσης η ελευθερία να εκμεταλλεύεσαι τον ιδρώτα των εργατών και εσύ να καρπώνεσαι τα κέρδη οδηγεί στον φασισμό. Αυτή την ελευθερία δεν τη θέλω ούτε την ελευθερία να είμαι άνεργος, άστεγος με αβέβαιο μέλλον, αλλά να μπορώ υποτίθεται να λέω ότι παπάτζα νομίζω.

     11. avatar agilotos.stravos

      Οι ευλογες αντιδρασεις υπηρξαν επειδη ο Λενιν εδειχνε τις προθεσεις του μετατρεποντας την κοινωνικη Επανασταση σε κρατικη εξουσια.Ηδη απο το 5ο σοβιετ η μπολσεβικικη μειοψηφια ηταν πλειοψηφια και δεν αποφασιζαν οι εργατες αλλα η θρακα του Λενιν καταργωντας καθε αμεσοδημοκρατικη διαδικασια.Κ με την προδοτικη Μπρεστ Λιτοφσκ εκτροχιαστηκε το πραμα κ καλως εγινε
      Ο Μαρκος εξηρε τον σοσιαλισμο&οχι τον Σταλιν.Αν ο Σταλιν ηταν αληθινος σοσιαλιστης θα εκθειαζε&αυτον!Αυτο ηθελα να πω.Πηγες ν\'απαντησεις&εφαγες τα μουτρα σου
      Εγω εχω ιεραρχιες.Υψιστος εχθρος ο φασισμος,μετα ο καπιταλισμος,ο σταλινισμος,οι θρησκειες&παει λεγοντας.Εσυ εισαι χαμηλα
      Σταλινα&κομμουνι με βριζουν εδω μεσα τα ουγκανα.Πες τους κατι!
      Ιστορικα μπορω να δεχθω πολλα απο τα προοδευτικα μετρα του Λενιν,ακομη&τους συμβιβασμους του.Τις αγαθοεργιες του πατερουλη ομως ποτε
      Πιστεψε με το2020ξερω πολλα περισσοτερα απο τον Αρη του1944
      10ομαδουλες που ειναι πανταΜΠΡΟΣΤΑομως.Στις παρεμβασεις,στον ακτιβισμο,στις συγκρουσεις,στα ενοπλα πιστοι στο οραμα των παλιων επαναστατων.Εσεις οι τωρινοι παμιτες τι σχεση εχετε με τις θεωριες του Μαρξ&την ενοπλη παλη του Λενιν&ολα αυτα τα ωραια τα επαναστατικα.Μας λες?
      Ο Μαχνο ρε καημενε ασκουσε στρατιωτικες εξουσιες,ΠΟΛΕΜΟειχαν με λευκους&μπολσεβικους,τι ηθελες να εφαρμοστουν αναρχικες θεωριες σε εμπολεμα στρατευματα?
      Καθολου παραλογο δε μου φαινοντα μακροχρονια ανεργοι να μη μπορουν να ταξιδεψουν.Παραλογο μου φαινονται ολοκληροι λαοι να μην το μπορουν.

     12. avatar καλά

      είσαι τελείως χάπατο?Ρητορικό το ερώτημα..Θα εξήρε ο Μάρκος τον Στάλιν ενώ ήθελε να μιλήσει για τη Κούβα και την αλληλεγγύη που έδειξε τώρα με τον κοροονοϊό?Πας καλά ρε?Μια δήλωση στήριξης έκανε στο Σοσιαλισμό της Κούβας και εσύ πάλι τα ψυχολογικά σου με τον Στάλιν βγάζεις..Ο Μάρκος με σφυροδρέπανα στο φόντο έκανε ομιλίες όχι με αλφάδια,ούτε είπε ποτέ τον Στάλιν κόκκινο φασίστα,ούτε μίλησε για σιδηρούν παραπέτασμα.Επίσης ο Τσε έλεγε ότι έγινε κομμουνιστής εξ\'αιτίας του Στάλιν έλεγε«πρέπει να μελετήσεις τον Στάλιν στο ιστορικό πλαίσιο που κινήθηκε στα συγκεκριμένα ιστορικά όρια».Μάλλον ξέρεις περισσότερα και από τον Τσε και από τον Γλέζο που πήγε στην κηδεία του Χότζα..είσαι και μετριόφρων..Ο καπιταλισμός γεννάει τον φασισμό, η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και το άπληστο κυνήγι του μέγιστου κέρδους.Επίσης αφού οι μπολσεβίκοι ήταν πλειοψηφία είχαν την εργατική τάξη στο πλευρό τους και οι ίδιοι οι εργάτες με το Κόμμα τους ήταν στην εξουσία.Που μπροστά είναι οι αναρχικοί? με τα τρικάκια και τις μπογιές (καλά κάνουν)αλλά Πουθενά δεν είναι, ούτε στις σχολές,ούτε στους χώρους δουλειάς ούτε στους αγώνες της εργατικής τάξης.Στον ύπνο σου τα ονειρεύεσαι?Όταν το ΠΑΜΕ κατεβαίνει λυσσάνε όλοι εναντίον του δεν είδες την Πρωτομαγιά από τα ΜΜΕ μέχρι τους ναζί και τους ψευτοαριστερούς. Αλλο ένα ψέμα με τους ολόκληρους λαούς που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν.Και ο Στάλιν και ο Λένιν είχαν να αντιμετωπίσουν πολέμους και εχθρούς από παντού αναρχικούς,οπορτουνιστές,λευκούς και ναζιστές.

     13. avatar agilotos.stravos

      Παλι χαθηκες στη μεταφραση?Ο Μαρκος εξηρε&τις εξεγερσεις(οπως του 08)για τις οποιες εχετε αλλεργια&τους ελληνες αναρχικους οι οποιοι στηριζουν με αμετρητες εκδηλωσεις τους ζαπατιστας τους οποιους εχετε γραμμενους σε αντιθεση με το ΚΚΜ(απο εκει μαλλον θα εχεις δει τα σφυροδρεπανα)
      Αν τον εθαβαν τον Χοτζα στην Κολιμα ο Γλεζος θα αλλαζε γνωμη
      Μπαρουφες,υπαρχουν αμετρητες καπιταλιστικες χωρες που δεν ειναι φασιστικες κ ουτε ποτε θα γινουν.Η εξουσια γενναει τον φασισμο
      Οι μπολσεβικοι δεν ΗΤΑΝ πλειοψηφια,ΕΓΙΝΑΝ.Με βια κ νοθεια!(sic)
      Οι αναρχικοι ειναι μπροστα απο εδρανα δικαστηριων.Εκει που τους στελνει συνεχεια το συστημα που ενοχλειται απο τις αοπλες η ενοπλες δρασεις τους.Χιλιαδες σελιδες δικογραφιας,καταδικες,υπερογκες χρηματικες ποινες,ξυλοφορτωμα,καψονια,φυλακισεις,λευκα κελια.Εσυ δε μου ειπες πως αντιδρουσατε στις συγκεντρωσεις της ΧΑ,στις ρατσιστικες εκδηλωσεις,στα μακεδονικα συλλαλητηρια.Πλαι πλαι στα εδρανα με φασιστες,φιλελεδες&αχρηστερους εισπραττοντας παχυλους μισθους&βουλευτικες αποζημιωσεις?
      Μαλλον εισαι αδιαβαστος,δεν εχεις ακουσει τον αναρχοσυνδικαλισμο&τα σωματεια του αντιεξουσιαστικου χωρου που με τις κινησεις τους εχουν πετυχει σπουδαιες εργατικες νικες για τις οποιες ποτε δε θα γραψει ο Ριζοσπαστης
      Ε ναι ρε φιλε επι σοβιετιας χαμος τα σουβενιρ των κατοικων απο τα γκουλ...εεε απο τα ταξιδια αναψυχης ηθελα να πω!

     14. avatar Αφιερωμένο εξαιρετικά

      Οι φωνακλάδικες διαμαρτυρίες κατά των βαρβαρικών μέτρων μπορεί να \'ναι αποτελεσματικές για λίγο καιρό, όσο δηλαδή οι ακροατές τους πιστεύουν πως στη δικιά τους χώρα δε θα \'ταν ποτέ δυνατό να παρθούν τέτοια μέτρα. Ορισμένες χώρες είναι σε θέση να κρατήσουν τις σχέσεις ιδιοκτησίας τους με λιγότερο βίαια για την ώρα μέσα απ\' ό,τι άλλες. Εκεί η δημοκρατία προσφέρει ακόμα τις υπηρεσίες για τις οποίες άλλες χώρες αναγκάζονται να καταφύγουν στη βία, δηλαδή την εξασφάλιση της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Το μονοπώλιο στα εργοστάσια, στα ορυχεία, στα τσιφλίκια δημιουργεί πάντα βάρβαρες καταστάσεις σ\' αυτές τις χώρες είναι όμως λιγότερο ορατές. Η βαρβαρότητα γίνεται ορατή απ\' τη στιγμή που το μονοπώλιο δεν μπορεί πια να προστατευτεί παρά μονάχα με την ανοιχτή βία».

     15. avatar Αφιερωμένο εξαιρετικά

      Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια»)
      Ο φασισμός μπορεί να πολεμηθεί μονάχα σαν καπιταλισμός,σαν ο πιο αδιάντροπος,ο πιο αναιδής,ο πιο καταπιεστικός και ο πιο δόλιος καπιταλισμός.Πώς, λοιπόν, θα πει κανείς την αλήθεια για το φασισμό, που αντιστρατεύεται, αν δεν πει τίποτα ενάντια στον καπιταλισμό, που γεννάει το φασισμό;Τι πρακτικές επιπτώσεις θα έχει η κουτσουρεμένη αλήθεια του;
      Όσοι είναι ενάντια στο φασισμό χωρίς να είναι ενάντια και στον καπιταλισμό,όσοι θρηνούν και οδύρονται για τη βαρβαρότητα,που πηγάζει από τη βαρβαρότητα,μοιάζουν με ανθρώπους,που θέλουν να φάνε τη μερίδα τους από το μοσχάρι,χωρίς όμως να σφαχτεί το μοσχάρι.Θέλουν να φάνε το μοσχάρι,αλλά να μη δουν το αίμα του.Και θα είναι ευχαριστημένοι,αν ο χασάπης πλύνει τα χέρια του πριν τους σερβίρει το κρέας.Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ενάντια στις σχέσεις ιδιοκτησίας,από τις οποίες γεννιέται η βαρβαρότητα,είναι μονάχα ενάντια στη βαρβαρότητα.Υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στη βαρβαρότητα κι αυτό το κάνουν σε χώρες, όπου επικρατούν οι ίδιες σχέσεις ιδιοκτησίας, αλλά οι χασάπηδες νίπτουν τας χείρας τους προτού σερβίρουν το κρέας.

     16. avatar Σε προηγούμενο σου σχόλιο

      Ήμασταν εγκληματίες και επικίνδυνοι.Τώρα γίναμε ακίνδυνοι για το σύστημα και βολεμένοι.Πατάς σε 2 βάρκες και θα μπατάρεις.Ότι κατάκτηση που είναι προς το συμφέρον της εργατικής τάξης έχουν καταφέρει οι αναρχικοί θα την υποστηρίξω,αλλά οι περισσότεροι δεν ασχολούνται με την εργατική τάξη γιατί η δουλειά τους είναι ο αντικομμουνισμός,από εκεί πληρώνονται.Ούτε όσοι έχουν δικαστήρια σημαίνει αυτόματα ότι είναι και αγωνιστές.Ενώ το intymedia είναι ο ορισμός του αντικειμενικού και γράφει κάθε μέρα όλους τους αγώνες των κομμουνιστών,με ψυχραιμία,χωρίς λάσπες, αντικομμουνισμό και ψέμματα. Οι αναρχικοί στην Ελλάδα είναι χρήσιμοι για το κράτος, χρησιμοποιούνται σαν μπαλάκι είτε από τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις για να φτιάξουν το \"αριστερό\" προφίλ τους είτε από τις νεοφιλελεύθερες για να αυξήσουν τα αντιδραστικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων τους.Για τους μισθούς των βουλευτών, το ακούς από μένα πρώτη φορά ότι δίνονται στο Κόμμα και ότι το ΚΚΕ έχει φέρει πρόταση νόμου χρόνια να μειωθούν δραστικά τα βουλευτικά προνόμια και οι μισθοί και όλοι οι άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα?Ποτέ δεν κάτσαμε πλάι με ναζιστές αρχιψεύτη,αντίθετα μας κάνανε δολοφονική επιθέση οι ναζί όπως πάντα 100 σε 10.Ρε στραβέ ξεστραβώσου.Να πως αντιδρούσαμε όταν τους συναντούσαμε στο δρόμο πάρε ένα δείγμα.(πλάκα πλάκα οι φασίστες του βίντεο φωνάζουν πάνω κάτω αυτά που λες εσύ όπως τσιράκια του συστήματος κ.α.προβληματίσου τώρα ποιος είναι κοντά στους φασίστες ιδεολογικά)https://www.youtube.com/watch?v=LXBzfEpo7S8

     17. avatar Έχεις πολυ γέλιο..

      Κάτσε και μέτρα εσύ πόσες φυλακίσεις, εξορίες, βασανιστήρια έχουν υποστεί οι κομμουνιστές για τη δράση τους.Το ότι έχουν υποστεί και οι αναρχικοί διώξεις είναι γεγονός.Αλλά εγώ δεν συμφωνώ με τους αναρχικούς ιδεολογικοπολιτικά. Δεν έχουμε κοινό στόχο, εγώ παλεύω για μια κοινωνία που η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία,για την κατάργηση της εκμετάλλευσης από τα αφεντικά,οι αναρχικοί παθαίνουν αλλεργία με τη λέξη εξουσία γενικά και με την εργατική ειδικά,γιατί μελετούν την ιστορία ιδεαλιστικά και όχι ταξικά.Αυτό είναι μπαρούφα.Επίσης τώρα εν έτη 2020 έχει κατακλύσει τα πάντα η προπαγάνδα των νικητών που όλο για τους ηττημένους μιλάει. Και αυτή είναι αντικομμουνιστική. Βρίσκουν ευκαιρία επειδή πέρασαν τα χρόνια και οι περισσότεροι που ζούσαν τότε έχουν πεθάνει ή είναι πολύ γέροι για να απαντήσουν.Πριν το 1990 κανείς δεν τολμούσε να εξισώσει τον φασισμό με τον κομμουνισμό γιατί θα έτρωγε γιαούρτια.Τώρα έχουν στόχο τις νεότερες γενιές που δεν έχουν βιώματα αλλά όποιος ενδιαφέρεται βρίσκει την αλήθεια.Επίσης ότι δεν ήξερε τότε την αλήθεια ο κάθε αγωνιστής είναι παπάτζα.. Ήξερε και παραήξερε πολύ περισσότερα από αυτά που εμφανίζουν ως αποκαλύψεις οι παραχαράκτες της ιστορίας.Και το κυριότερο ήξεραν να υπερασπίζονται τις θέσεις και τις κατακτήσεις τους γιατί τους χαρακτήριζε η ταξική συνείδηση και όχι η ταξική ασυνειδησία.Οι κομμουνιστές είναι κάθε μέρα στο πλάι της εργατικής τάξης σε όλους τους αγώνες της,αυτό το αναγνωρίζουν και οι εχθροί τους εκτός από τους κομπλεξικούς

     18. avatar Έχεις πολυ γέλιο..

      Τα αεροπλάνα της Αεροφλοτ θα είχαν μέσα μπαμπούσκες ή ηθοποιούς του Στάλιν που παρίσταναν τους εργάτες.Οι διακοπές ήταν δικαίωμα για όλους τους πολίτες και τους το παρείχε το κράτος.Μπορούσαν να μεταβούν σχεδόν δωρεάν ακόμα και στη Κούβα,υπήρχαν δημόσιες τουριστικές εγκαταστάσεις που ούτε στον ύπνο τους δεν έχουν οι εργάτες στον καπιταλισμό.Ενώ τώρα όσοι φεύγουν από την πατρίδα τους,από την Ασία,από την Αφρική ή από την Ελλάδα πάνε όλοι για αναψυχή..όχι για μετανάστες.Για τις διώξεις του Μακάρθι σε κάθε προοδευτικό ή κομμουνιστή,του Τσωρτσιλ επίσης και σε αναρχικούς ή εδώ στις διώξεις κατά κομμουνιστών τουμπεκί.Είσαι πολιτικά ανώριμος αφού, πετάς γενικές έννοιες όπως εξουσία,ελευθερία χωρίς να καταλαβαίνεις ότι έχουν ταξικό πρόσημο.Για να στο πω καλύτερα η αστική εξουσία γεννάει τον φασισμό,αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον χρησιμοποιεί πάντα αλλά τον φυλάει σαν άσσο στο μανίκι για την ώρα που θα τον χρειαστεί γι\'αυτό δεν έχουν όλες οι καπιταλιστικές χώρες φασισμό.Και ποιοι είχαν την πλειοψηφία οι μενσεβίκοι ή οι αναρχικοί?Ότι θέλεις λες πάλι.Λίγο πριν το ξέσπασμα της επανάστασης οι μπολσεβίκοι είχαν την πλειοψηφία στα Σοβιέτ των μεγάλων πόλεων και στα βασικά αστικά και βιομηχανικά κέντρα της χώρας.Στη συνεδρίαση του Σοβιέτ της Πετρούπολης με πλειοψηφία 279 ψήφων, έναντι 115 κατά και 50 λευκών,υπερψηφίστηκε η απόφαση που πρότειναν οι μπολσεβίκοι, η οποία κατέκρινε την πολιτική των κυβερνητικών συνασπισμών με τα αστικά κόμματα, καλούσε για το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ

     19. avatar agilotos.stravos

      Οι διακοπες ηταν υποχρεωτικες για συγκεκριμενο τοπο&χρονο&παντα εσωτερικο.Οι πολυτελειες που λες μονο η ελιτ του κομματος απολαμβανε.Αυτο απο αντικειμενικες προσωπικες μαρτυριες ανθρωπων που εζησαν τοτε.Μου ειπαν ευστοχα[τοτε δε μας αφηναν,τωρα δεν εχουμε λεφτα να παμε]Απο τη φολα που τρως θα μας πεις οτι μοιραζαν βιζες&διαβατηρια αβερτα!Αν ηταν ετσι δε θα αφηναν τα κοκκαλα τους εκατονταδες αλβανοι πυροβολημενοι στα συνορα που προσπαθησαν να φυγουν επι Χοτζα&ουτε θα σχεδιαζαν απιθανους τροπους για να δραπετευσουν οι ανατολικογερμανοι
      Ψεμματα λες.(Ιούνιος 1917):Εσέροι285Μενσεβίκοι248Μπολσεβίκοι105(Πηγη:efsyn)
      Παλευεις για μια αλλη δικτατορια που εγω σιχαινομαι.Εγω επιθυμω Δικαιοσυνη ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.Οπως στα χωρια του ΕΑΜ.Βασιλοφρονες,χωριατες συμμετειχαν στις λαικες συνελευσεις,ψηνοντουσαν&ακολουθουσαν το οραμα της ΠΕΕΑ
      Δεν απαξιωνω την ιστορια του παλιου κομμουνιστη αλλα του τωρινου.Δεν εχετε καμια σχεση με τις πρακτικες των προγονων σας
      Επικινδυνος κατ εμε που θες να μας πας100χρονια πισω.Για το κρατος αφου δεν το τρεχεις ακινδυνος εισαι
      Το επιχειρημα οτι θα κατσουν οι αναρχικοι να μην αντιδρασουν σε μια κρατικη βια,αδικια για να..μην αυξηθουν τα αντιδραστικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ&ΚΛΑΜΜΑΤΑ
      Πλαι με ναζι καθοσασταν επι7χρονια.Πες μου εσυ1φορα φυσικη παρουσιαΧΑ&αναρχια.Σε καθε φασιστικη εκδηλωση υπαρχειΠΑΝΤΑμια αντισυγκεντρωση οπου το παμε ειναιΠΑΝΤΑαπων
      Ειδες στο βιντεο σου τι ωραια δουλεια(1φορα στα3χρονια)κανουν τα κρανη&παλουκια?

     20. avatar Δε λέω ψέμματα λέω όπως εσύ

      Τα αποτελέσματα του Σεπτέμβρη λέω όχι του Ιούνη που βάζεις εσύ!1η Σεπτέμβρη ο Λένιν έλεγε «παρατηρείται ολοφάνερη πτώση της επιρροής των εσέρων και των μενσεβίκων, ολοφάνερη άνοδος της επιρροής των μπολσεβίκων».
      Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σοβιέτ της Πετρούπολης με πλειοψηφία 279 ψήφων, έναντι 115 κατά και 50 λευκών, υπερψηφίστηκε η απόφαση που πρότειναν οι μπολσεβίκοι, η οποία κατέκρινε την πολιτική των κυβερνητικών συνασπισμών με τα αστικά κόμματα, καλούσε για το πέρασμα όλης της εξουσίας στα χέρια των Σοβιέτ.Στην απόφαση αυτή το Μπολσεβίκικο Κόμμα, για πρώτη φορά μετά από το 6ο του Συνέδριο, επανήλθε στο σύνθημα «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ», το οποίο είχε προσωρινά αποσυρθεί μετά από τα γεγονότα του Ιούλη. Η αλλαγή της σύνθεσης και των συσχετισμών στη συντριπτική πλειοψηφία των Σοβιέτ της χώρας υπέρ των μπολσεβίκων είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επαναφορά του συνθήματος «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!».
      Δείκτης ανόδου της επιρροής των μπολσεβίκων στις μάζες αποτέλεσαν και οι εκλογές που έγιναν το Σεπτέμβρη για την ανάδειξη τοπικών συμβουλίων (τοπικές Δούμες) στις πόλεις και τις περιφέρειες.Η Κούβα, η Αν.γερμανία,η τσεχία δεν ήταν εσωτερικό, εγώ δεν είπα ότι πήγαιναν στις καπιταλιστικές χώρες για πλάκα,αλλά εξωτερικό πηγαίναν περισσότερο από τους εργάτες στον καπιταλισμό που πήγαιναν για μετανάστες.Και εγώ έχω προσωπικές μαρτυρίες από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες που πήγαν στις σοσιαλιστικές χώρες όπως την Τσεχία και ανθρώπους από Αλβανία

     21. avatar Τα αεροπλάνα της αεροφλοτ

      θα ταξίδευαν άδεια τότε με τη λογική σου ή τα γέμιζαν καθημερινά στελέχη του Κόμματος για καμουφλάζ.Οι σοσιαλιστικές χώρες δείξανε την αλληλεγγύη τους στα παιδιά των πολιτικών προσφύγων,των ανταρτών του ΔΣΕ.Οι Αλβανοί ή οι Βορειοηπειρώτες που έφευγαν ήταν φασισταριά και όχι αγωνιστές της ελευθερίας, από προσωπικές μαρτυρίες που έχω. Αφού δεν απαξιώνεις τους παλιούς κομμουνιστές πήγαινε σε κανένα παππού ή γιαγιά και πες για σιδηρούν παραπέτασμα και δικτατορίες, Στάλιν και άλλα τέτοια \"προοδευτικά\" που λες.Μα και να ήθελα δεν μπορώ να πάω πίσω 100 χρόνια.Τώρα είμαστε 2020 αλλιώς θα γίνει η επανάσταση και ο Σοσιαλισμός,όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα μηδενίσω την προσπάθεια εκείνων των ανθρώπων και θα πάω με την προπαγάνδα των δυτικών που τους θύτες τους εξισώνει με τα θύματα και αυτούς που πολέμησαν με ηρωισμό τον φασισμό, με τους φασίστες.Επίσης θα υπερασπιστώ τις κατακτήσεις τους και θα παλέψω για περισσότερες.Αν η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και η λαοκρατία είναι οπισθοδρομικό κατά τη γνώμη σου και πρόοδος είναι δικαιοσύνη για όλους για αφεντικά και δούλους τότε εσύ θέλεις την διαιώνιση της εκμετάλλευσης και της αδικίας.Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη,ελευθερία για όλους σε ταξικά συστήματα.Η δικτατορία του προλεταριάτου χρειάζεται μέχρι να καταργηθούν τα κράτη και οι τάξεις,έπειτα θα μπορούμε να μιλάμε για αταξικές έννοιες και κοινωνίες.Κανείς δεν γεννιέται επαναστάτης οι συνθήκες τον κάνουν,ούτε οι μπολσεβίκοι γεννήθηκαν ούτε ο Τσε ούτε κανείς

     22. avatar agilotos.stravos

      Λένιν Ιουλίος 1917:«Το σύνθημα να περάσει όλη η εξουσία στα Σοβιέτ ήταν σύνθημα ειρηνικής εξέλιξης της επανάστασης, κι αυτό μπορούσε να γίνει τον Απρίλη, τον Μάη, τον Ιούνη, ως τις 5-9 του Ιούλη, δηλαδή πριν περάσει η πραγματική εξουσία στα χέρια της στρατιωτικής δικτατορίας. Τώρα το σύνθημα αυτό δεν είναι πια σωστό, γιατί δεν παίρνει υπόψη του το συντελεσμένο αυτό πέρασμα ούτε και την πλήρη προδοσία στην πράξη της επανάστασης από τους εσέρους και τους μενσεβίκους».Αλλα μετα την πλειοψηφια”Ολη η Εξουσια στα σοβιετ”!Συριζεικες κωλοτουμπες!
      Οι χωρες που λες ειναι”εσωτερικο”.Το Κομμα αποφασιζε.Οι προσφυγες δεν ταξιδευαν απο τη μια χωρα στην αλλη για διακοπες
      Οχι οι αλβανοι συγκεκριμενα που εφευγαν δεν ηταν μονο φασιστες,ηθελαν να ζησουν αλλιως.Κ εγω διαφωνω μαζι τους πολιτικα αλλα δεν τους σκοτωνεις εν καιρω ειρηνης
      Επειδη σεβομαι την ιστορια του παππου δε σημαινει οτι θα τον αφησω να μου επιβαλει το συστημα του
      Ρε απο το\'74&μετα τελειωσατε,οτι γραφεις ειναι παπατζες,αστικο κομμα εισαι&ψηφαλακια ζητας.Η Επανασταση γινεται παντα με ενα τροπο,τον οποιο τον εχετε αποκηρυξει.Αταξικες λοιπον κοινωνιες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,με αμεσοδημοκρατικες ληψεις αποφασεων&οχι να μας διαταζει ο δικτατορας εργατης.Στην Κομμουνα(Παρισι)λουμπεν εκαναν εργα,σημερα πρεζακηδες,παρανομοι,τεμπεληδες εντασσονται στον αναρχικο χωρο προσπαθωντας να αποβαλλουν τον παλιο τροπο ζωης,οταν στις δικες σας κοινωνιες θα ηταν πιγκουινοι..

     23. avatar Στις εκλογές

      Συμμετείχαν πάντα οι κομμουνιστές, όσο ήταν νόμιμοι και τη δεκαετία του 20 και του 30.Και οι μπολσεβίκοι συμμετείχαν.Είναι μαρξιστική λενινιστική αρχή να χρησιμοποιείς όλα τα όπλα που έχεις,για προπαγάνδα.Χρησιμοποιείς την Βουλή, δεν τρέφεις αυταπάτες για την φύση της, ούτε παραμυθιάζεις τον λαό ,όπως οι συριζαίοι, ότι με τις εκλογές θα αλλάξει ο κόσμος ή ότι αν κυβερνήσεις στον καπιταλισμό μπορείς να εφαρμόσεις αριστερό πρόγραμμα. Προπαγανδίζεις τη σαπίλα του αστισμού.Δεν πιστεύω την προπαγάνδα ότι τους δολοφονούσαν,έτσι για πλάκα,ούτε ότι ήταν όλοι τόσο αθώοι, δες ποιοι κυβερνάνε σήμερα την Αλβανία (οι μαφιόζοι) που έχει γίνει η Κολομβία της Ευρώπης!Τώρα λάθη και υπερβολές θα γίνονται,δυστυχώς σε όλα τα ανθρώπινα συστήματα.Στις σοσιαλιστικές κοινωνίες υπήρχε πρόληψη να μη γίνει τοξικομανής ή αλκοολικός κανείς,αντίθετα στον καπιταλισμό η εγκληματικότητα και οι εξαρτήσεις διαφημίζονται από τις μικρές ηλικίες και είναι κανόνας και βολεύουν το σύστημα. Στις σοσιαλιστικές χώρες ήταν δικαίωμα η εργασία και οι διακοπές,για την πλειοψηφία του λαού δεν υπήρχε η ανάγκη για μετανάστευση, όπως συμβαίνει στον καπιταλισμό.Για να πάει ένας εργάτης από Ελλάδα στη Κούβα θέλει μια περιουσία τότε πήγαιναν σχεδόν δωρεάν.Για να κάνουμε επανάσταση που δεν είναι αποκηρυγμένη από τους κομμουνιστές, πρέπει να έχουμε ταξική συνείδηση και δράση,για να διατηρηθεί η επανάσταση χρειάζεται εργατικό κράτος,με εργατικό έλεγχο και αφού καταργηθούν οι ανισότητες και οι τάξεις θα υπάρχει η αταξική κοινωνία.

     24. avatar agilotos.stravos

      Δε μου λες αυτα τα λες σε μενα η τα εχει τολμησει να τα πει καποιος βουλευτης σας απο το βημα?
      [Είναι μαρξιστική λενινιστική αρχή να χρησιμοποιείς όλα τα όπλα που έχεις]αλλα κ τα κανονικα οπλα τα οποια εσεις εχετε αποκηρυξει!Η νομιζετε οτι θα γινουμε Ινδια σαν τον Γκαντι η Πορτογαλια με τα γαρυφαλλα,η θα κανουμε τη βελουδινη επανασταση?Η νομιζεις οτι τα εκ.κατοικων της Ρωσιας το 1917 ειχαν ολοι ταξικη συνειδηση?Μια χουφτα ηταν κ τοτε οι επαναστατες.Κ οταν σας φωναζουν καποιοι να ακολουθησετε(πχ στα χρονια του μνημονιου)τα χναρια των προγονων σας(ο Καστρο ξεκινησε με 63 ανδρες,ο Αρης με 40)εσεις ξυνετε την πλατη σας με το δρεπανι.Κ μετα λετε οτι οι αλλοι δε σεβονται την ιστορια σας!Οποτε αρες μαρες..
      Αυτη η κομμουνιστικη καραμελα[στον σοσιαλισμο ηταν ετσι αλλα στον καπιταλισμο χειροτερα]να την πεις αλλου&οχι σε εναν αντικαπιταλιστη.Να φερνεις παραδειγματα με ναρκωτικα στις δικες μου κοινωνιες.Στην Τσιαπας γνωριζω απο πρωτο χερι, απαγορευεται&1τσιγαριλικι.Επισης(απο μαρτυριες δικων μου που πηγαν Μοσχα 80s)μου ελεγαν οτι&ναρκωτικα υπηρχαν&αλκοολικοι&πορνες&στην Κουβα υπαρχει συγκεκριμενη συνοικια με εκδιδομενες.Κ για ισοτητα μη μου λες εμενα στις δικες σου κοινωνιες.Οταν καταρρευσε η ΕΣΣΔ φανηκε[η αταξικη κοινωνια]σας.Οι βολεμενοι,οπως οι πρακτορες&παρατρεχαμενοι του Κομματος(Πουτιν,Αμπραμοβιτς κ ολο το παρεακι κ.α.)απεκτησαν περιουσια&ισχυ μεσα σε μια νυχτα.Ολα τα ζωα ειναι ισα αλλα καποια αλλα ειναι πιο ισα λοιπον..

     25. avatar Από τα πρώτα μου σχόλια σου έχω γράψει

      Ότι από το 20ο συνέδριο και μετά σιγά σιγά άρχισε να εκφυλίζεται ο σοσιαλισμός, από τα μέσα, με όχημα τη αποσταλινοποίηση.Τις ανώτερες θέσεις του Κόμματος ανέλαβαν οπορτουνιστές όπως ο Χρουστσόφ και φτάσαμε σιγά σιγά στην περεστρόικα. Δεν ανατράπηκε ο σοσιαλισμός από τη μια μέρα στην άλλη, ήταν μια μακρά πορεία καπιταλιστικής παλινόρθωσης που κορυφώθηκε τη δεκαετία του 80. Γι\'αυτό επανεμφανίστηκαν τα καλούδια του καπιταλισμού ναρκωτικά ,αλκοολισμός, πορνεία κλπ Η ΕΣΣΔ δεν ήταν αταξική κοινωνία,αλλά σοσιαλιστικό κράτος που σκοπό είχε την αταξική κοινωνία,όμως η αντεπανάσταση και ο οπορτουνισμός κατάφεραν να επαναφέρουν τον καπιταλισμό.Αυτοί που απέκτησαν περιουσία όντως δεν ήταν κομμουνιστές είχαν ανέλθει στην ιεραρχία,χάρη στην οπορτουνιστική μετάλλαξη του Κόμματος.Ο Στάλιν π.χ. άφησε ως μόνη του περιουσία το αμπέχονο που φορούσε.Εγώ δεν οικειοποιούμαι κοινωνίες, δεν λέω δικές μου και δικές σου, στην Τσιάπας καλά κάνουν και το απαγορεύουν μαζί τους είμαι, όπως και με τη Παρισινή Κομμούνα που ήταν η πρώτη δικτατορία του προλεταριάτου, την υποστήριξε ο Μαρξ και ο Ένγκελς και πήρε παραδείγματα και ο Λένιν..Δεν έχει αποκηρύξει τα όπλα το ΚΚΕ,αλλά δεν τα προπαγανδίζει, όταν δεν υπάρχει τέτοια προοπτική στον ορίζοντα.Εκτός αν νομίζεις ότι ο λαός είναι έτοιμος για επανάσταση.Εδώ,μια απεργία τους λες να κάνουν και δεν κάνουν..Ναι μπορεί να την ξεκινάνε λίγοι μια επανάσταση αλλά έχουν το λαό με το μέρος τους ή έστω ουδέτερο, όχι εχθρικό όπως είναι τώρα δυστυχώς η πλειοψηφία

     26. avatar agilotos.stravos

      Α τοσες μερες μιλαμε για το θαυμα του Σοσιαλισμου για τις ωραιες διακοπες που τους εστελνε το καθεστως μεχρι το 1990 αλλα ξαφνικα θυμηθηκαμε τους οπορτουνιστες οποτε το πηγαινουμε μεχρι το 1953 που πεθανε ο Σταλιν?Βρε πλακα μας κανεις?Οι μονες [διακοπες] που εκαναν οι πολιτες επι Σταλιν ηταν στη Σιβηρια.
      [Δεν έχει αποκηρύξει τα όπλα το ΚΚΕ]αλλα οταν θα ερθει εκεινη η προοπτικη που θα τα βρεις ρε φιλε?Ο Λενιν που ειχε γραψει (ανεπιτυχως) οτι δε θα ζησει οταν γινει η Επανασταση ηταν ηδη οπλισμενος κ αυτος κ οι ομαδες του δεκαετιες πριν.Μια προεργασια την ειχαν κανει δλδ.Ο Σταλιν εκανε ληστειες 20χρονια πριν το 1917 ακομη κ σε προεπαναστατικες περιοδους οπως ζουμε σημερα.Εσυ δεν εχεις ουτε νεροπιστολα.Κ οταν ξεκινησει αυτο απο τον λαο(κ οχι απο τους αναρχικους που τουλαχιστον θα ειναι εκει)εσεις ως συνηθως θα επιδιωξετε καπελωμα.Ακομη δλδ κ 1εκ κοσμος να σας ακολουθησει κ να σας ρωτησει τι κανουμε θα του πειτε να μοιρασει τον Ριζοσπαστη πρωτα!Οποτε τι επαναστασεις ονειρευεσαι,δε θα τις κανεις ποτε!Στα χρονια του μνημονιου οπου πραγματικα ηταν μια κρισιμη στιγμη για την ανατροπη του συστηματος τι διαφορετικο ειχαν οι κηδειες-συγκεντρωσεις του ΚΚΕ απο τις υπολοιπες φορες?

     27. avatar Τώρα εσένα θέλεις να σε πάρω στα σοβαρά που ξαναρχίζεις

      για Σιβηρίες και αρχιπέλαγος γκουλαγκ?Νομίζεις πως ο σοσιαλισμός ανατράπηκε σε μια μέρα..υπήρχε ολόκληρο προτσες δεκαετιών,αυτό δεν σημαίνει ότι όλα ήταν μαύρα από το 53 και μετά.Όσοι θέλανε να βάλουν την αγορά μέσα στο σύστημα πλουτίσανε. Οι αναρχικοί θα είναι στην επανάσταση μόνο αν έχουν ξυπνήσει από το πιώμα της προηγούμενης νύχτας,για να πολεμήσουν τους κομμουνιστές.Πότε στην Ελλάδα ο λαός ακολούθησε τους αναρχικούς?Οι κομμουνιστές έχουν δώσεις μάχες και πολέμους, 2 φορές πήρανε τα όπλα,οι αναρχικοί πέρα από καμια μολοτοφ παρέα με χουλιγκάνους και καμία ληστεία δεν έχουν προσφέρει κάτι άλλο,η 17Ν και ο Ε.Α τι λαΐκό κίνημα έφερε?Κανένα!Ο λαός δεν ακολουθούσε τους αναρχικούς ποτέ, ούτε στα μνημόνια!Γιατί άραγε?Το ΚΚΕ έχει να επιδείξει ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ ΟΠΛΑ ΔΣΕ..Όταν ο λαός ήθελε την επανάσταση το ΚΚΕ πολεμούσε στα βουνά μαζί του, τότε οι αναρχικοί απλά δεν υπήρχανε.Και τώρα στα χρόνια της αντεπανάστασης είναι πιο δύσκολη, η δουλειά της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και πιο κουραστική.Αλλά δεν σας ενδιαφέρει το εργατικό κίνημα,ψάξτε να βρείτε νέα υποκείμενα αγώνα.Έχετε φετιχοποιήσει τη βία και τα όπλα,λες και ο κοινωνικός αγωνιστής πρέπει να είναι τουλάχιστον λήσταρχος,αλλιώς είναι φλώρος.Τα όπλα είναι η έσχατη λύση που θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν πρέπει όπως το 44 και το 46-49,τότε που θα υπάρξουν συνθήκες για κοινωνική επανάσταση, όχι όπως τα μνημόνια που έπαιρναν 10% οι φασίστες, 40% τα οπορτούνια με τους σοσιαλδημοκράτες, 30% όλοι οι δεξιοί και 15% ήταν απολιτικ

     28. avatar agilotos.stravos

      Να με παρεις στα σοβαρα γιατι στις απελευθερωμενες κοινωνιες [αρχιπελαγη] δεν υπηρξαν
      Μηπως θες να παρω εσενα που νομιζεις οτι κομμουνιστες δεν πινουν??!!
      Στην Ελλαδα ακολουθησε τους αναρχοσυνδικαλιστες στους εργατικους αγωνες της δεκαετιας του 30(μαζι με τους κομμουνιστες βεβαιως) κ φυσικα το 2008.Στα χρονια του μνημονιου διαφορος κοσμος που ηθελε να αγωνιστει πιο ενεργα κατα της τροικας&των προδοτικων κυβερνησεων που δεν ηξερε ουτε πως να προφυλαχτει απο τα δακρυγονα η να δεσει μια μολοτοφ ζυμωθηκε απο τους αναρχικους,συγκρουστηκε με τις δυναμεις καταστολης και συμμετειχε στις λαικες συνελευσεις που ξεφυτρωσαν σε καθε γειτονια,στους αγανακτισμενους,σε συλλογικοτητες κανοντας απο ακτιβιστικες δρασεις μεχρι συλλογικες κουζινες,αυτοδιαχειριζομενα φαρμακεια,μαθηματα ελληνικων σε μεταναστες,αντιφασιστικες περιπολιες κ.α αμετρητα οπως η ανατιναξη της κεντρικης τραπεζας Ελλαδος(Μη που πεις οτι στεναχωρηθηκες?)χωρις φετιχοποιηση της βιας.Οι τραπεζες μας παιρνουν τοσα κ καπως πρεπει να \'επιστρεφονται\' τα χρηματα εστω κ με απαλλοτριωσεις(παλι στεναχωρηθηκες?).Φυσικα επι μνημονιων το κινημα αγωνιστηκε κ εχασε επειδη η καταστολη ηταν σκληρη κ καποιοι σαν τους παμιτες διασπαστικοι!Επισης στην Ισπανια τους ακολουθησε η μιση χωρα το 1936 κ το 1918 ολοκληρη η Ουκρανια κ η Μαντζουρια.Εσενα ξαναρωταω που ησουν.Κ ξαναρωταω τοτε τα οπλα τα πηρε απο τους βρετανους&ιταλους,τωρα ποιος θα σου τα δωσει?

     29. avatar Καλά όλα αυτά αλλά

      τελικά πόσο κόσμο κράτησε το αναρχικό κίνημα απ\'όλους αυτούς τους περαστικούς?Ελάχιστους,οι περισσότεροι γύρισαν σπίτι τους απογοητευμένοι ή πήγαν στην αγκαλιά του Τσίπρα, ελπίζοντας για αλλαγή,γιατί δεν απόκτησαν ταξική συνείδηση.Αυτό νομίζω είναι το σοβαρότερο.Δεν στεναχωρήθηκα για τις τράπεζες ούτε και εσύ νομίζω για τις εκατοντάδες απεργίες που οργάνωσαν τα σωματεία την εποχή των μνημονίων,με πρώτη και καλύτερη την 9μηνη απεργία των χαλυβουργών που δέχτηκε σκληρή καταστολή.Η εμπάθεια σου για το ΠΑΜΕ είναι εμμονική,δικαίωμα σου.. τα ψέμματα ότι δεν ήταν πουθενά είναι προκλητικά και ανυπόφορα.Εμένα προσωπικά στο δρόμο με θυμάμαι αν και δεν είμαι οργανωμένος κάπου και θυμάμαι το ΠΑΜΕ να συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο και με ταξικές θέσεις.Επίσης θυμάμαι ότι κάποιες φορές από μπλοκ αναρχικών ξεπεταγόταν κάθε καρυδιάς καρύδι που δρούσε ανεξέλεγκτα και προβοκατόρικα.Έτσι είναι όταν δεν υπάρχει περιφρούρηση και οργάνωση.Πίστευε εσύ ότι δεν θα υπάρχει καταστολή στους αντιφρονούντες στις κοινωνίες σου και ότι με τα τριαντάφυλλα θα σταματήσουν την αντεπανάσταση οι αστοί που θα χάσουν τις περιουσίες τους, οι προδότες και οι φασίστες,ή θα φύγουν έτσι απλά.Δεν θα σου απαντήσω εδώ από που θα πάρει ο λαός τα όπλα, ούτε και έχει σημασία η δικιά μου άποψη περί αυτού.Το δύσκολο είναι ο λαός να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την κοινωνική επανάσταση και την ανατροπή του καπιταλισμού.Η κάθε κερδισμένη συνείδηση είναι και ένα όπλο στο πόλεμο για μια άλλη κοινωνία

     30. avatar agilotos.stravos

      Ενω στην ΚΝΕ μειναν ολοι ε?Ποσοι περασαν απο κει κ εκαναν καριερες ρε?Πολλοι περισσοτεροι απο τον αντιεξουσιαστικο χωρο!Θες να αραδιαζω ονοματα?Κ θες μετα εσυ για καθε [καριεριστα] αναρχικο που θα μου λες να σου φερνω 2 πρωην κνιτες?Δε σε παιρνει.Βλεπεις λοιπον οτι για καθε που γραφεις εχω μια πληρωμενη απαντηση.Οχι οτι εχεις αδικο.Απλα ο δρομος που εχετε διαλεξει ειναι αντιφατικος κ τριπροσωπος.Να κανουμε επανασταση με οπλα αλλα τα οπλα δε θα σου πω που θα τα βρω αλλα μεχρι τοτε ικετευω ακομη κ του νεοναζι τη ψηφο απο το αστικοδημοκρατικο κοινοβουλιο το οποιο σιχαινομαι αλλα απολαμβανω ολα τα προνομοια και ζητω ο Λενιν που εκανε ενοπλο αλλα τωρα που για τετοια και να καταργηθει ο καπιταλισμος αλλα οταν βλεπουμε καποιος να σπαει η να ισοπεδωνει τους στηλοβατες του καπιταλισμου,τις τραπεζες τοτε αυτος ειναι ο προβοκατορας κ οχι εμεις που με τις παρελασεις μας τις αφηνουμε απειραχτες(!)κ ενα απεραντο τουρλουμπουκι για να δικαιολογησετε οτι ουτε κυβερνηση θετε να γινετε,ουτε κ Επανασταση επιθυμειτε γιατι ο λαος δε θα σας ακολουθησει κ το ξερετε αυτο
      Υπαρχουν αμετρητες περιφρουρουμενες πορεις αντιεξουσιαστων.Αν ζεις σε αλλον πλανητη να μας το πεις.Σε ολες τις ουτοπιες μου φασιστες εκδιωχθηκαν αλλα υπηρχαν καποιοι αντιδραστικοι που ενσωματωθηκαν με το νεο συστημα αντιλαμβανομενοι το δικαιο των πραγματων χωρις να βιωσουν γκουλαγκ η φαλαγγες.Το θεμα ειναι να αποκτησουν οσοι περισσοτεροι ταξικη συνειδηση κ να ειναι ακομματιστοι

     31. avatar Δεν είναι καθόλου αντιφατικά.Εσύ μάλλον τα έχεις μπερδέψει

      Για συμμετοχή στα αστικά κοινοβούλια μιλούσε και ο Λένιν,για προπαγάνδιση και πως η άρνηση συμμετοχής είναι αριστερίστικος οπορτουνισμός.Από τη ΚΝΕ λάκησαν οι καριερίστες τότε με τις ανατροπές,από το 1992 και μετά ελάχιστοι.Θεωρείς λαθεμένα ασήμαντες τις διαφορές εργατικής-αστικής εξουσίας άρα και την αναγκαιότητα ύπαρξης κομμουνιστικού κόμματος,ούτε τη διαφορά του με τα αστικά κόμματα,γι\'αυτό είσαι κατά της υπάρξης\"όλων\"των κομμάτων.Αν δεν υπήρχε κομμουνιστικό κόμμα η θέση της εργατικής τάξης θα ήταν πολύ χειρότερη,αλλά δεν σε απασχολεί αυτό,γιατί σκέφτεσαι μικροαστικά όπως όλοι οι\"αναρχικοί\".Η αναρχία είναι μικροαστικός σοσιαλισμός και ο ουτοπικός της χαρακτήρας έχει ξεμπροστιαστεί από τον Μαρξ από την Α΄διεθνή και το 19ο αιώνα.Ούτε κόμματα ούτε εργατική τάξη,ισότητα και ελευθερία στα λόγια μικροαστισμός στη πράξη με υπερεπαναστατική φρασεολογία.Με το να σπάσεις μια βιτρίνα τράπεζας δεν σπας κανένα στυλοβάτη του συστήματος,γελάει ο τραπεζίτης.Αντίθετα με τις ταξικές απεργίες προετοιμάζεις οργανωμένα το λαό κατά της αστικής εξουσίας.Από κανένα ναζί δε ζητάω ψήφο,πολλοί αντιδραστικοί δέχτηκαν τον σοσιαλισμό χωρίς καταστολή.Κυβέρνηση θα γίνουμε αλλά όχι στον καπιταλισμό, μόνο στο σοσιαλισμό θα κυβερνήσουμε,γι\'αυτό παλεύουμε.Η επανάσταση θα γίνει την κατάλληλη στιγμή που θα είμαστε δυνατοί και τα όπλα τότε θα τα πάρουμε γιατί θα έχουμε το λαό και το στρατό με το μέρος μας,οπότε θα έχουμε και τη δύναμη,όπως γίνεται στις κομμουνιστικές επαναστάσεις.Εσύ από που θα τα πάρεις?

     32. avatar agilotos.stravos

      [Η αναρχία είναι μικροαστικός σοσιαλισμός]Τι γραφεις μωρε
      Κοιτα οπως εσυ λες οτι δεν μετεχεις ετσι κ εγω δε μπορω να αυτοχαρακτηριστω αναρχικος,αλλα τους υπερασπιζομαι κυριως εδω οπως πχ μπορει να υπερασπιστω εναν μπολσεβικο απο εναν ναζιστη αφου εδω μεσα βασιλευουν μονο ουγκανα κ ρατσιστακια.
      Οι Σταγιατες στο Πηλιο οπου αδειασαν τον εκλεγμενο προεδρο κ πλεον μονο η Λαικη Συνελευση λαμβανει αποφασεις αυτες τις μερες σε διαψευδει
      Οι τραπεζες χρεωθηκαν τεραστια ποσα για την αποκατασταση των ζημιων στις μεγαλες ταραχες του 2008 και κυριως στα μνημονιακα επεισοδια.Δυσκολα γελαγαν νομιζω.
      Μα τα εχουν τα οπλα βρε!Τοσες γιαφκες,τοσες δεκαετιες,οταν εσυ επι περιπου μισο αιωνα αναπαυεσαι στης βουλης τα εδρανα κ βολταρεις στο κεντρο της Αθηνας με σημαιακια
      Τι ειπες?Θα περιμενεις να ερθει ο στρατος μαζι σου,δλδ ο στρατοκρατης να σου χαρισει τα f-16 και τα απατσι?Δε μπορω να γελασω ρε..

     33. avatar Μικροαστικό σοσιαλισμό τον είχει χαρακτηρίσει

      ο Μαρξ από την Α\'διεθνή και είχε απόλυτο δίκιο.Η θεωρητική αδυναμία του αναρχισμού έγκειται ακριβώς στο ότι επαναλαμβάνει τα κατ ‘εξοχήν λάθη των ουτοπικών σοσιαλιστών και ιδιαίτερα του Προυντόν,του εκπροσώπου του μικροαστικού σοσιαλισμού π.χ.αποχή από το πολιτικό κίνημα.Ο μαρξισμός είναι μια επιστημονική θεωρία και μια επαναστατική πολιτική που εκφράζει τα ταξικά συμφέροντα του προλεταριάτου.Ο μαρξισμός βασίζεται στην εργατική τάξη, τη μόνη πραγματικά επαναστατική τάξη στην κοινωνία. Αντίθετα,ο αναρχισμός είναι μια συγχυσμένη και μη επιστημονική θεωρία, που βρίσκει την ταξική της βάση στη μικροαστική τάξη και το λούμπεν προλεταριάτο.Το ξέρω ότι γράφουν εδώ μέσα φασίστες και καλά κάνεις και υποστηρίζεις και κομμουνιστές και αναρχικούς και όποιον θες και εγώ θα υποστηρίξω αναρχικό όταν έχει δίκιο,αλλά να ακούς τα αντικομμουνιστικά που λενε οι φασίστες από έναν αντίφα,όπως γκουλαγκ,στάλιν, κόκκινος φασισμός κλπ είναι χειρότερο.Η διαφωνία σου σεβαστή,και η κριτική όχι όμως με ύβρεις που εξαπολύει συνήθως η άλλη πλευρά.Όχι δεν περιμένω να μου χαρίσει ο στρατοκράτης, αλλά αν έχω το στρατό με το μέρος μου δλδ φαντάρους και κάποιους αξιωματικούς και το λαό θα τα στρέψουμε τα όπλα εκεί που πρέπει,όπως έκαναν και οι μπολσεβίκοι που είχαν το στρατό με το μέρος τους.Επίσης το ΠΑΜΕ ήταν μπροστά στων αγώνα κατά των πλειστηριασμών και έχει συγκρουστεί πολλές φορές με την αστυνομία.Τώρα κανένας αναρχικός δεν έχει όπλα,τους έδεσε το Κράτος, ούτε ο Ρουβίκωνας έχει τέτοια φιλοδοξία.

 4. avatar Ε ρε κλάμα οι δεξιοί ένα μαντήλι δώστε τους

  Ακόμα να χωνεχουν ότι ο Στάλιν κυνήγησε τους ναζί φίλους τους. Τσάμπα και η συμφωνία του Μονάχου που είχαν σκαρωσει

 5. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Φιλελεδες και ναζί μια ιστορία πάθους

  [...]

 6. avatar Να με συγχωρείτε

  Μερικοί αλλά ερεθίζομαι όταν βλέπω τον χιτλερ , βασικά είναι οικογενειακό μας από παλιά . Δεν ήμασταν τίποτα δοσίλογοι απλά φοβόμασταν πολύ. Από τότε μένουμε σε μια συνοικία του κ[...] πολύ φθηνή μέχρι και οι ξένοι κατάφεραν να γίνουν γείτονες μας σε λίγα χρόνια μόνο . Ε και του μισώ γιατί μου θυμίζουν καθημερινά ποσό απέτυχα δεν είμαι ρατσιστής

 7. avatar panagiotis argitis

  σημερα θα επρεπε να ηταν ο Χιτλερ να!!

 8. avatar criskalts

  Ώρε μάναμ πόνο οι ζαίοι...

 9. avatar Φίλος προς το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι αλλά και θαυμαστής του αντίστοιχου ναζιστικού, του Χίτλερ, ο Μεταξάς, θα ανέμενε κανείς πως θα έπαιρνε την ακριβώς αντίθετη απόφαση από αυτή που τελικά πήρε.

  https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/4123984/giati-o-metaxas-eipe-to-istoriko-ochi-eno-anike-sto-idio-stratopedo-me-germanoys-kai-italoys
  -
  -
  Επιπλέον, αυτό κάθε αυτό το τελεσίγραφο των Ιταλών ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε κάνεις παρά να το απορρίψει, όσο φιλικά αισθήματα κι αν έτρεφε για το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι. Και αυτό γιατί ουσιαστικά ζητούσε (πέρα από την παραχώρηση αεροδρομίων, οδικών αξόνων, λιμανιών κλπ κλπ) και την τριχοτόμηση της χώρας, παραδίδοντας εδάφη. Σε «βολιδοσκοπήσεις», μάλιστα, που είχε παραδεχθεί ο ίδιος ο δικτάτορας πως είχε κάνει προς την πλευρά του Άξονα, του είχε δηλωθεί ξεκάθαρα πως για να γίνει μέλος («προσχώρησις που θα εγένετο όλως ευχαρίστως δεκτή από τον Χίτλερ ως εραστήν του Ελληνικού πνεύματος»), θα έπρεπε να… «ξεχάσει τα μίση του παρελθόντος» και να υπογράψει πως παραχωρείται η Ήπειρος έως και την Πρεβεζα στους Ιταλούς και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στους Βούλγαρους.

 10. avatar Ο δημοκράτης και κεντρώος πολιτικός Γεώργιος Καφαντάρης σχολίασε σχετικά: «Είπε το Όχι ο μόνος Έλληνας που θα μπορούσε να πει το Ναι».

  https://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/2233922/o-diktatoras-ioannis-metaxas
  -
  -
  Το αναπάντεχο της υπόθεσης είναι ότι ο Μεταξάς συνέχισε ουσιαστικά την εξωτερική πολιτική της τελευταίας τετραετίας του Βενιζέλου, τηρώντας τις ευαίσθητες ισορροπίες στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και οδηγώντας με αξιοσημείωτη επιδεξιότητα μια μικρή χώρα ανάμεσα στους σκοπέλους μιας ταραχώδους εποχής για τις διεθνείς ευρωπαϊκές σχέσεις. Του πιστώνεται επίσης ότι διείδε από νωρίς τον κίνδυνο και προετοίμασε στρατιωτικά τη χώρα με αριστοτεχνικό τρόπο για τα οικονομικά του κράτους.

 11. avatar γιωργος κων

  τοτε ταγματασφαλιτες τωρα χρυσαυγιτες μια φορα προδοτες παντα προδοτες

 12. avatar Aimilios

  τοσα ψεμματα μαζεμενα, ουτε ο τσιπρας (ενταξει συγνωμη, σαν τον τσιπρα ητανε)
  \"Συγνωμη\" που δεν παραδοθηκαμε, \"συγνωμη\" που δεν χαρισαμε τα σπιτια μας, \"συγνωμη\" που δεν γινανε ισλαμικη αποικια

 13. avatar Τα ίδια $¢@¥@!

  Ιδεολογικα συγγενείς με τη χούντα της ΝΔ.

 14. avatar Το ΣΝΟΦ εξαρχής είχε σκοπούς αυτονομιστικούς, δηλαδή στόχευε στην απόσπαση της ελληνικής Μακεδονίας απ’τον εθνικό κορμό. Αυτό φυσικά ήταν εν γνώσει της ηγεσίας του ΚΚΕ/ΕΑΜ/ΕΛΑΣ που επεδείκνυε χαρακτηριστική ανοχή στην αυτονομιστική δραστηριότητα των σνοφιτών, παρά το ότι επισήμως δεν υιοθετούσε τις ανθελληνικές θέσεις τους. Λόγω αυτής της ανοχής της κομμουνιστικής ηγεσίας, τα στελέχη του ΣΝΟΦ απέκτησαν μία ελευθερία κινήσεων στην περιοχή και προπαγάνδιζαν ανοιχτά τις θέσεις τους για ανεξάρτητη Μακεδονία προσπαθώντας να προσελκύσουν σλαβόφωνους ρευστής εθνικής συνείδησης που έτειναν είτε προς την Βουλγαρία είτε προς τον Τίτο.

  http://images.newsnowgr.com/15/155028/i-istoria-pou-theloun-na-min-matheis-eamelas--snof-kai-komitatzides-1-315x236.jpg
  -
  -
  Γενικότερα πάντως, το ΣΝΟΦ απέτυχε να δημιουργήσει δικούς του οπαδούς και αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία ακόμα και απ’τους βουλγαρίζοντες σλαβόφωνους.Αυτό που κατάφερε ήταν το ότι λειτούργησε σαν καθαρτήριο για πολλούς πρώην φιλο-αξονικούς βουλγαρόφιλους σλαβόφωνους που εν μία νυκτί μετετράπησαν σε δήθεν \"αντιστασιακούς\" αυτονομιστές. Παρέμεναν όμως σταθεροί στον ανθελληνισμό. Αυτό συνέβαινε κυρίως μες στο 1944 οπότε και η τροπή του πολέμου έγερνε ολοένα σε βάρος του Άξονα και τα καιροσκοπικά βουλγαρίζοντα στοιχεία έσπευδαν να αλλάξουν αφεντικό.

 15. avatar Μστ

  Η αλήθεια για τον ελληνικό στρατό το 1940 είναι ότι οι διοικητές των ταγμάτων με μοναδική εξαίρεση τον διοικητή του Ρούπελ, ήταν φιλογερμανοί λόγω Μεταξά...όταν μπήκαν οι γερμανοί παραδόθηκαν αμέσως χωρίς μάχη, γι\' αυτό σε 2μέρες κατέκτησαν την Ελλάδα (εκτός Κρήτης)...αργότερα όλοι οι διοικητές μπήκαν στα τάγματα ασφαλείας (δοσίλογοι)...υπάρχει και άρθρο με όλα τα ονόματα των διοικητών...εξ\' ου και ο Χίτλερ συμπάθησε τον ελληνικό στρατό, γιατί δε του αντιστάθηκε.!!

  1. avatar criskalts

   Αδιάβαστος, σου παίρνω την κόλλα.
   Το Ρούπελ άντεξε μέχρι που οι Γερμανοί μπαίνοντας από την κοιλάδα του Αξιού ήλθαν στα νώτα των αγωνιστών και τους περικύκλωσαν, οπότε κάθε αντίσταση μάταια.
   Ε, αφού οι αξιωματικοί ήταν φιλοχιτλεριστές δεν έπρεπε να συμπαθούν και τον σύμμαχο του
   Χίτλερ δλδ τον Μουσολίνη;;; Λογικά ναι... Το Αλβανικό έπος του 40 σου λέει τίπτα ρε Αϊνστάιν;;;
   Για βάλε λινκ με το άρθρο με όλα τα ονόματα των διοικητών που λες για να γελάσουμε λιγάκι με το σάιτ που συχνάζεις αστραπόγγιανε...

   1. avatar agilotos.stravos

    Επος του 40 στην αρχη.Στο τελος εγινε \"πως τους πετσοκοψες ετσι βρε γερμανε πως τους απαυτωσες ετσι ρε ιταλε\".Ατακτη υποχωρηση,τρεχαλα και παραδοση των οπλων.
    Κι εσυ μετα εχεις διαστρεβλωσει ολη την ιστορια για να ταιζονται τα προβατα με ψευτικη εθνικη υπερηφανεια και καθεσαι και γιορταζεις καθε χρονο μια ηττα.

 16. avatar Κάτι τέτοια έλεγε και ο Ριζοσπάστης

  https://www.knossopolis.com/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/540-%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82-14-12-1924-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7

 17. avatar Κάτι τέτοια έλεγε και ο Ριζοσπάστης

  https://www.knossopolis.com/images/2013/01/rizospastis14-12-1924fp.jpg

 18. avatar Κάτι τέτοια έλεγε και ο Ριζοσπάστης

  http://2.bp.blogspot.com/-Snh0JWWudfw/UJUVomkSHKI/AAAAAAAAA3Y/EjvU4eDs9zY/s1600/%CE%97%CE%A0%CE%95%CE%99%CE%A1%CE%9F+%CE%9C%CE%91%CE%9A%CE%95%CE%94%CE%9F%CE%9D%CE%99%CE%91+%CE%98%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%97....png

 19. avatar 1930s

  Και στην Πολωνία οι Γερμανοί έλεγαν ότι αν συμμαχήσετε μαζί μας θα σας δώσουμε τις περιοχές που χάσατε στην ανατολική Ευρώπη πριν 200 - 300 χρόνια και θα κατακτήσουμε την Ρωσία μαζί. Αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ για πολλούς λόγους οπότε απλώς τους κατάκτησαν.

 20. avatar Κάτι τέτοια έλεγε και ο Ριζοσπάστης

  https://2.bp.blogspot.com/-P4LpjXPCJqo/WmtAbft8B8I/AAAAAAAAJLI/ht-L1YjyGDkDvlMUTLcEkz3FwagA0DuDQCLcBGAs/s1600/%25CE%25A1%25CE%25B9%25CE%25B6%25CE%25BF%25CF%2583%25CF%2580%25CE%25AC%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B7%25CF%2582%2B19%2B09%2B1932.jpg

Παρακαλούμε περιμένετε ...