Την άμεση ανάκληση της μεταγωγής του απεργού πείνας και δίψας, κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη ζητά η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) σε σχετική της ανακοίνωση.

Η ΕλΕΔΑ χαρακτηρίζει τη μεταγωγή του κρατούμενου φοιτητή από τις φυλακές Κορυδαλλού σε αυτές των Γρεβενών «αυθαίρετη και απάνθρωπη», καθώς κανένα πειθαρχικό παράπτωμα δεν καταλογίζεται στον κρατούμενο.

Η μεταγωγή του συνεπάγεται εν προκειμένω την αναγκαστική διακοπή της φοίτησής του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. «Τι είναι όμως πιο αποτελεσματικό μέσο για τον πραγματικό σωφρονισμό ενός κρατουμένου, αν όχι το δικαίωμα πρόσβασής του στην μόρφωση και η έμπρακτη άσκηση αυτού του δικαιώματος;», καταλήγει η ΕλΕΔΑ.

Σημειώνεται ότι ο κρατούμενος Β. Δημάκης προχώρησε και σε απεργία δίψας, ενώ εδώ και έξι ημέρες πραγματοποιεί απεργία πείνας με αίτημα την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

«Τυχόν απώλεια της ζωής του θα στοιχειώσει τον πολιτισμό μας αλλά και την εκπαίδευση»

Στον απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη, αναφέρεται με δήλωσή του ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης υποστηρίζοντας ότι «τυχόν απώλεια της ζωής του Βασίλη Δημάκη θα στοιχειώσει τον πολιτισμό μας αλλά και την εκπαίδευση».

Στην ανακοίνωσή του εξηγεί: «Η ζωή του απεργού πείνας κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη, ο οποίος από σήμερα εισήλθε και σε απεργία δίψας κρέμεται από μια κλωστή. Ο κρατούμενος, διεκδικεί το δικαίωμά του στη μόρφωση που εκδικητικά και απάνθρωπα στερήθηκε, όταν μεταφέρθηκε από τη φυλακή του Κορυδαλλού σε εκείνη των Γρεβενών. Αποκοπτόμενος με τον τρόπο αυτό από το Πανεπιστήμιο που φοιτά και τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα μαθήματά του. Η απόφαση αυτή έχει εξοργίσει κάθε ελεύθερη και δημοκρατική συνείδηση και δείχνει ότι η ανάρρηση της ΝΔ στην κυβέρνηση, ενθάρρυνε και έστειλε μήνυμα άγριου αυταρχισμού, βίας και καταστολής στους σκληρούς μηχανισμούς του κράτους, όπως είναι τα Συμβούλια Φυλακών».

Ο κ. Φίλης απευθύνει έκκληση στην υπουργό Παιδείας κυρία Κεραμέως να παρέμβει και να ενώσει τη φωνή της με τους καθηγητές του Βασίλη Δημάκη που απαιτούν την επιστροφή του στον Κορυδαλλό και στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς όπως υποστηρίζει «αυτό επιτάσσει το καθήκον της ως υπουργός Παιδείας που έχει αρμοδιότητα για τη σωστή εκπαίδευση των κρατουμένων μαθητών και φοιτητών. Μια εκπαίδευση που κάθε χρόνο γνωρίζει μικρά θαύματα και αποδεικνύει ότι τα σχολεία στις φυλακές είναι αναπόσπαστο τμήμα της σωφρονιστικής πολιτικής».

Κλείνοντας σημειώνει ότι «Τυχόν απώλεια της ζωής του Βασίλη Δημάκη θα είναι ένα έγκλημα που θα στοιχειώσει το κράτος, την κοινωνία, τον πολιτισμό μας, αλλά και το χώρο της εκπαίδευσης. Ας κινητοποιηθούμε όλοι για τη σωτηρία της ζωής του».