Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υποδέχθηκε το πρωί ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στον χώρο του δήμου Αθηναίων στον Βοτανικό απ΄ όπου ξεκινούν καθημερινά χιλιάδες πακέτα τροφίμων και άλλων ειδών που παραδίδονται κατ΄οίκον σε οικογένειες και μοναχικούς ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ο δήμος Αθηναίων και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών  συνεργάζονται ακόμα πιο στενά την περίοδο αυτή προκειμένου όλοι οι συνάνθρωποι μας στην Αθήνα που έχουν ανάγκη (άποροι, άστεγοι, ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, τοξικοεξαρτημένοι κ.α.) να νιώσουν -μέσα και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας- ότι δεν είναι μόνοι, όπως αναφέρει ο δήμος σε ανακοίνωσή του.

Πάνω από 20.000 άνθρωποι έλαβαν και θα λάβουν από τον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την «Αποστολή» πακέτα με διάφορα απαραίτητα προϊόντα για την καθημερινότητα τους αλλά και γεύματα που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες τους για τις μέρες αυτές.

Η διανομή θα συνεχιστεί και μετά τις μέρες του Πάσχα προκειμένου να μην λείψει από κανέναν απολύτως τίποτα σε σχέση με τις ανάγκες διατροφής τους.

Καταλυτική στην προσπάθεια αυτή είναι η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι Plus» που έχει τεράστια ανταπόκριση μέσα από τους πολίτες, όπως τονίζει ο δήμος Αθηναίων. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα:

-16.800 ωφελούμενοι λαμβάνουν πακέτα τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (ΤΕΒΑ).

-750 οικογένειες υπερήλικων και ευπαθών ομάδων, από τις 4.000 οικογένειες που εξυπηρετούνται από τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, παραλαμβάνουν πακέτο τροφίμων κατ’ οίκον.

-520 δικαιούχοι του ημερήσιου συσσιτίου του ΚΥΑΔΑ πήραν ήδη από την «Αποστολή» και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κάθε εβδομάδα πλήρες πακέτο τροφίμων, μετά από προκαθορισμένο ραντεβού.

-500 γεύματα για όλη την ημέρα  διανέμονται σε Δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών, Ξενοδοχείο ΙΟΝΙΣ, Εστία Αθηνών), καθώς και σε άστεγους, μέσα από το καθημερινό streetwork.

-Επιπλέον 2.000 οικογένειες ωφελούμενων συσσιτίων ενοριών της Αθήνας  έλαβαν εορταστικό πακέτο τροφίμων για το Πάσχα.

-800 μερίδες με παραδοσιακό πασχαλινό φαγητό θα διανεμηθούν την ημέρα του Πάσχα στην Πολυδύναμη Δομή Αστέγων αλλά και σε ανθρώπους που εξακολουθούν να βρίσκονται στο δρόμο μέσω των ομάδων  streetwork.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων, που είχαν άμεσες ανάγκες σε τρόφιμα εξυπηρετήθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες από το «Βοήθεια στο Σπίτι Plus». Επίσης ήδη η «Αποστολή» σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων έχουν προσφέρει μέσω των ενοριών επιπλέον 8.000 δέματα που περιλαμβάνουν και το πασχαλινό αρνί.

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι εδώ σε αυτόν το χώρο σήμερα που θα μπορούσα να πω ότι είναι ένας χώρος μιας αγάπης που εκδηλώνεται με έναν άλλον τρόπο, διαφορετικό.

Και ακόμα περισσότερο και ευχαρίστηση και η συγκίνηση γίνονται περισσότερες διότι δίνεται μία ευκαιρία ακόμη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δήμαρχο μας, τον κύριο Μπακογιάννη γι’ αυτό που γίνεται σήμερα σε αυτόν τον χώρο που εγώ θα το έλεγα κάτι που μας έλεγαν οι παλιότεροι, οι αρχαίοι μας, ότι “η δύναμις εν τη ενώσει”» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Δεν το κρίνω σκόπιμο πολλές φορές αυτό που κάνουμε μεμονωμένως ο καθένας να φροντίζει τον άλλον, και αυτό είναι χρήσιμο, αλλά ομαδικές προσπάθειες πρέπει να συντονίζονται.

Εδώ, λοιπόν χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα που είμαι πλάι εδώ στον Δήμο γιατί μία συζήτησή μας έφερε καρπό. Να συνεργαστούμε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, ο καθένας μας, ο τόπος μας εδώ αλλά και γενικότερα ο κόσμος. Είναι μια περίοδος που δεν πρέπει πράγματα που υπάρχουν άλλωστε να μας χωρίζουν άλλα πράγματα που μας ενώνουν.

Και αυτό ακριβώς που μας ενώνει αυτή τη στιγμή, την Εκκλησία μας με την έννοια την εκκλησιαστική, με το δήμο την άλλη εκκλησία του λαού είναι αυτό ότι μαζί προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο, τον οποιονδήποτε άνθρωπο, πέρα από θρησκεία, πέρα από χρώμα, πέρα από οτιδήποτε είναι ο καθένας μας.

Γι’ αυτό λοιπόν θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, να συγχαρώ το δήμαρχο, τους συνεργάτες όλους αυτούς ανθρώπους που εργάζονται εδώ πέρα, τις δικές μας τις προσπάθειες το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, τον Οργανισμό μας “Αποστολή” και που αυτοί έρχονται και ενώνουν τις δυνάμεις με τις δυνάμεις του δήμου και κάνουμε αυτό το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα και που μπορούμε να προσφέρουμε.

Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς την Ελλάδα μας, από το ένα άκρο στο άλλο άκρο, τους γιατρούς, το νοσοκομειακό προσωπικό, τον κόσμο όλον, να αγωνίζεται για αυτό το θέμα της αντιμετώπισης του ιού κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς οι οποίοι διοργανώνουν, παρακολουθούν γενικότερα την κίνηση, όπως είναι οι πολιτειακές αρχές, η κυβέρνησή μας, οι υπουργοί μας, οι άνθρωποι οι οποίοι βοηθούν, συντελούν ώστε το πρόγραμμα να υλοποιείται και υλοποιείται μέσα και μέσα τις δικές μας τις μικρές προσπάθειες μία από τις οποίες είναι η σημερινή η συνεργασία του δήμου και της  Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Δήμαρχε».

«Είναι ένα δύσκολο Πάσχα αυτό. Είναι ένα ιδιαίτερο Πάσχα το φετινό και μπορεί να αισθανόμαστε μακριά αλλά στην πραγματικότητα είμαστε κοντά, είμαστε πάρα πολύ κοντά.

Και θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ, διερμηνεύοντας και όλους τους ανθρώπους του Δήμου Αθηναίων, στον Αρχιεπίσκοπο και στην Εκκλησία της Ελλάδος, όχι μόνο για την έμπνευση και την καθοδήγηση αλλά και για την έμπρακτη στήριξη» είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και καταφέρνουμε σε ελάχιστο χρόνο να προσφέρουμε τα απαραίτητα, τα αναγκαία σε περισσότερους από 20.000 συνανθρώπους μας που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται.

Δεν θέλουμε κανένας Αθηναίος, δεν θέλουμε καμία Αθηναία να μείνουν μόνοι τους. Θέλουμε όλοι μαζί να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία νικητές.

Και αυτό που θα μείνει, Μακαριότατε επιτρέψτε μου να πω, η κληρονομιά αν θέλετε αυτής της κρίσης, είναι ακριβώς το όλοι μαζί. Είναι η συνεργασία. Γιατί αποδεικνύεται ότι όταν συνεννοούμαστε, όταν συναινούμε, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Για άλλη μια φορά λοιπόν τις ευχαριστίες όλων μας Μακαριότατε, την ευγνωμοσύνη μας και θερμές ευχές για καλή Ανάσταση και ένα χαρμόσυνο Πάσχα».