Κορονοϊός στην Ελλάδα: Ο οδηγός επιβίωσης του Σωτήρη Τσιόδρα για το σπίτι

Οι 15 κανόνες καθαριότητας και προστασίας από τον ιό - 22 νεκροί στην Ελλάδα, 53 διασωληνωμένοι, 821 συνολικά τα κρούσματα


ΕΛΛΑΔΑ
7:38
26/03/2020
Κορονοϊός στην Ελλάδα: Ο οδηγός επιβίωσης του Σωτήρη Τσιόδρα για το σπίτι
8
loading

Συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα ο κορονοϊός με τους νεκρούς στην χώρα μας να είναι πια 22 και τα κρούσματα συνολικά 821.

Χθες Τετάρτη 25.03.2020 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε διεξοδικά στις εστίες μετάδοσης του ιού και πως μπορούμε να τις εξαλείψουμε.

Ο οδηγός επιβίωσης του Σωτήρη Τσιόδρα για το σπίτι

Για τους ανθρώπους που μένουν στο σπίτι και στη συντριπτική πλειοψηφία θα περάσουν τη νόσο ελαφρά, ο  κ. Τσιόδρας έδωσε τις παρακάτω συμβουλές:

1) Να παρακολουθείτε την υγεία σας σε συνεργασία με τον γιατρό σας. Χρειάζεται καθημερινή κατά προτίμηση με επαγγελματία υγεία.

2) Να μένετε σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο, που θα χρησιμοποιείται κατά προτίμηση μόνο από εσάς.

3) Να υπάρχει περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή στο σπίτι. Ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.

4) Να μένουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο, κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να τηρείται μια απόσταση ένα με δύο μέτρα από τον άρρωστο.

5) Να περιορίζονται οι μετακινήσεις του ασθενούς στο σπίτι και να υπάρχει καλός αερισμός στους κοινόχρηστους χώρους.

6) Αν είναι δυνατόν και υπάρχει χρήση μιας μάσκας από το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο. Αν είναι στο ίδιο δωμάτιο ή σε κοινόχρηστο χώρο και οι δύο να φοράνε μάσκα προστασίας. Αν δεν υπάρχει μάσκα προστασίας ένα μαντήλι, που μετά θα πλυθεί καλά σε υψηλές θερμοκρασίες.

7) Τα χέρια μας καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με τον άρρωστο, ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, επιφάνειες, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

8) Να χρησιμοποιούμε χειροπετσέτες μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.

9) Εάν δεν είναι εφικτό, μια υφασμάτινη πετσέτα, η οποία θα αντικαθίσταται όταν χρησιμοποιηθεί.
10) Επίσης, να αποφεύγουμε οποιαδήποτε επαφή με σωματικά υγρά του ασθενούς, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα και άλλα υλικά του αρρώστου, όπως γάντια ή χαρτομάντιλα σε σακούλα που δένει μέσα στο δωμάτιο και μετά να τα απορρίψουμε μαζί με τα οικιακά απορρίμματα.

11) Προσοχή στις επαφές με μολυσμένα αντικείμενα του αρρώστου, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

12) Τα λερωμένα ρούχα, οι πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα είναι καλό να τοποθετούνται σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το δέρμα και τα ρούχα μας. Από κει και μετά θα τοποθετούνται στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία 60 έως 90 βαθμούς Κελσίου και καλό στέγνωμα.

13) Πάντα εδώ ακολουθεί μετά από κάθε διαδικασία το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών.

14) Οποιεσδήποτε επιφάνειες και αντικείμενα στο δωμάτιο του ασθενούς, μπορούμε να τα καθαρίζουμε καθημερινά, με κοινό απορρυπαντικό ή με σαπούνι. Να τα ξεπλένουμε και μπορούμε και να τα απολυμαίνουμε με ένα διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 4 κουταλάκια του τσαγιού σε ένα λίτρο νερό.

15) Επίσης την τουαλέτα μπορούμε να την καθαρίζουμε καθημερινά με το ίδιο διάλυμα

Είναι σημαντικό εδώ να καταλάβουμε ότι άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι είναι πιθανόν να μολύνουν το ένα το άλλο ή να είναι ήδη μολυσμένα.

Αν και το θέμα της διάρκειας απομόνωσης παγκοσμίως συζητείται ένας καλός κανόνας είναι η παραμονή στο σπίτι των ασθενών τουλάχιστον 10 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και πάντα μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση.

Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα και να παρακολουθούν την υγεία τους χωρίς να φεύγουν από το σπίτι για 14 μέρες από τη μέρα που το πρώτο άτομο στο σπίτι εμφάνισε συμπτώματα. Αυτή η παραμονή στο σπίτι για 14 μέρες, θα μειώσει σημαντικά μεταφορά της νόσου στην τοπική κοινότητα, τόνισε.

Προσοχή σε γηροκομεία και χώρους νοσηλείας ηλικιωμένων

Ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χώρους όπου μένουν ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι τα γηροκομεία, οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι όπου νοσηλεύονται ηλικιωμένοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

«Ιδιαίτερα εκεί δεν θέλουμε να εισχωρήσει ο ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό «να αναγνωριστούν έγκαιρα σ' αυτούς τους χώρους όσοι εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα ώστε να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν όπως προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ».

«Αν έχουμε ηλικιωμένους στην οικογένεια μας, να αποφεύγουμε κάθε επαφή ή σχεδόν κάθε επαφή μαζί τους, ενώ καλό θα ήταν να φροντίζει τους ηλικιωμένους ο ίδιος άνθρωπος» τόνισε και εξήγησε ότι ο άνθρωπος αυτός πρέπει να περιορίσει τις επαφές του στο ελάχιστο για να περιοριστεί ο κίνδυνος να μεταφέρει τον ιό στον άνθρωπο που φροντίζει.

«Στην παραμικρή υποψία νόσου θα πρέπει άμεσα να γίνεται επικοινωνία με το γιατρό και τον ΕΟΔΥ» και στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar ΤΣΙΟΡΔΑΣ ! Ο Νέος οδηγος Επιβίωσης στο Σπίτι ! Σοβαρές Συμβουλές με Επιστημονική Βαρυτητα

  Συμβουλές που θα μπορούσε να δώσει με Άνεση Οποιαδήποτε καθημερινη Καθαρίστρια ! Ξεπεσμός ΩΣ εκει που δεν ΠΑΙΡΝΕΙ !

 2. avatar Αυτός απευθύνεται σε ΘΕΟΠΛΙΚΤΟΥΣ που τον Θαυμβάζουν οταν ΨΑΛΕΙ

  Παρά την Απαγόρευση δίνει το παράδειγμα στους καλούς Χριστιανούς πως η ΙΑΤΡΙΚΗ Επιστήμη δεν μετραει μπροστα στα ΘΕΙΑ ΚΕΛΕΥΣΜΑΤΑ δεν Πανε να λένε και να Αγωνιζονται οι Γιατροι που Τηρουν με Ευλαβια τον ΟΡΚΟ του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ τον ορκο της Επιστημης για την ΖΩΗ ! δειγμα οτι δεν δεν γνωρίζει τον Ορκο ειναι οτι ΠΟΤΕ ! δεν τον Εδωσε και δεν εχει καμια σχεσει με την Ιατρικη ! Ειναι ενας αποφοιτος κολεγιων της πλακας ! ..........ΙΑΣΩΝ !

 3. avatar PANKO

  Κύριε Τσιόρδα,
  Η τηλεφιάσκεψη της Παρασκευής εκείνης πριν κλείσουν τα σχολεία, στην οποία επιχειρηματολογούσες, γιατί ΔΕΝ είναι ανάγκη να κλείσουν...τη θυμάσαι...;;;
  Γιατί εξαφανίστηκε από το \"γιου τιουμπ\"...;;;

 4. avatar Βαγγελησς101

  «Πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, καθαρισμός χώρων με διάλυμα χλωρίνης και κοινά απορρυπαντικά ...»
  Δεν αναφέρει πουθενά την χρήση αντισηπτικών με βάση την αλκοόλη ή οινόπνευμα σαν και αυτά που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.
  Γιατί δεν τα αναφέρει; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΙΟ COVID19!!!
  Γιαυτο μην αγχώνεστε αν δεν τα έχετε προμηθευτεί και αν έχετε αυτά της αλκοόλης, μην βασίζεστε πάνω τους και πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι!!!

  1. avatar Τι να πω,

   Ξέχασα να συμπληρώσω ότι τα αντισηπτικά είναι μόνο όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού. Εννοείται στο σπίτι νερό κ σαπούνι. Γι αυτό το αναφέρει! Να μη γίνεται άσκοπη χρήση του αντισηπτικού

  2. avatar Τι να πω,

   Κανονικά πρέπει να πω ουδέν σχόλιο αλλά σταμάτησε να το αναφέρει γιατί ο κόσμος έπεσε με τα μανίας στα ντετολ κ αντισηπτικά !!! Κ σου λέει την ίδια δουλειά κάνει κ η χλωρίνη αραιωμένο με νερό!!! Το είχε πει τη προηγούμενη φορα

 5. avatar Social Distortion.

  Ο Τσιόρδας πηγαίνει εκκλησία και είναι ψάλτης. Έχει σπουδάσει και σε ενα σωρό ιδιωτικά πανεπιστήμια.
  Εγώ είμαι αριστερός επαναστάτης. Δεν θα κάνω τίποτα απο αυτά. Επειδή έτσι λέει η ιδεολογία μου.

  1. avatar @sosial

   Αυτά που λέει ο ψάλτης τα ακούω βερεσε
   Να μας πει αν έγινε πρόσληψη γιατρών νοσηλευτών
   Πόσες ΜΕΘ καινούργιες εχουμε
   Που θα βρούμε τεστ για να κάνουμε εμείς οι απλοί θνητοί
   Που θα βρούμε μάσκες και αντισηπτικά
   Διαφορετικά να συνεχίσει τους ψαλμούς και να μας αφήσει ησυχους
   Αυτά που λέει μας τα λένε κι άλλοι πριν απ αυτόν και καλυτερα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει