Σύμφωνο συμβίωσης για όλους

Με τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο


ΕΛΛΑΔΑ
9:33
27/11/2013
Σύμφωνο συμβίωσης για όλους
7
loading

Με τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Η κυβερνητική στροφή και το πράσινο φως για να περιληφθούν στο σύμφωνο συμβίωσης οι ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα, έρχεται λίγες μέρες μετά από απόφαση στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, το οποίο είχε εξετάσει τις προσφυγές ζευγαριών ομοφυλοφίλων, σύμφωνα με τις οποίες ο αποκλεισμός των ατόμων ιδίου φύλου από το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής. Στις 7 Νοεμβρίου ελήφθη απόφαση, με την οποία κρίθηκε ότι η χώρα μας παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Την Δευτέρα συναντήθηκε εκ νέου αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, όπου και τέθηκαν σημεία διαφοροποίησης του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το κατατεθέν αντιραστιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση τέθηκε και συμφωνήθηκε η κατάθεση τροπολογίας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ώστε να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την ΕΣΔΑ, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούνταν από τον βουλευτή Κ. Τριαντάφυλλο, τον Γ. Ιωαννίδη, ΓΓ του ΥΠΕΣ, τον Χρ. Πρωτόπαπα, μέλος του τομέα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, και την Αφ. Αλ Σάλεχ, μέλος του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τη συζήτηση, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ έθεσε τα εξής θέματα:

1) Την ποινική προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλλου προσώπων ή ομάδων προσώπων από την εις βάρος τους υποκίνηση βίας ή μίσους.

2) Την πρόβλεψη αυξημένου πλαισίου ποινής και την επιβολή παρεπόμενης ποινής αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για όλα τα αδικήματα, όταν τελούνται με ρατσιστικό κίνητρο.

3) Τη θέσπιση γνωμοδοτικής αρμοδιότητας της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την επιβολή κυρώσεων σε νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων.

4) Την απαλλαγή των παθόντων από την καταβολή παραβόλων μήνυσης και πολιτικής αγωγής, όχι μόνο για τα αδικήματα του συγκεκριμένου νόμου αλλά και για όλα όσα τελούνται με ρατσιστικό κίνητρο

5) Βελτιώσεις επιμέρους διατυπώσεων για τη φθορά πραγμάτων και την τέλεση πράξεων μέσω διαδικτύου..

Σημειώνεται ότι πρόταση νόμου που κατοχυρώνει το δικαίωμα και των ομόφυλων ζευγαριών στη σύναψη Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης και που εξομοιώνει το θεσμικό πλαίσιο του τελευταίου με εκείνο του πολιτικού γάμου, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης υπενθυμίζει πως η σύναψη γάμου ή συμφώνου συμβίωσης στη χώρα μας, νοείται και επιτρέπεται μόνο μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών. Ως αποτέλεσμα, ένας σημαντικός αριθμός προσώπων αποκλείεται στην Ελλάδα από την άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου.

Η παντελής απουσία θεσμικής ρύθμισης και η απόλυτη αδυναμία άσκησης του δικαιώματος ομόφυλων προσώπων στην οικογενειακή ζωή, λόγω και της απουσίας αποτελεσματικών ένδικων μέσων για τη διεκδίκησή του στη χώρα μας, οδήγησε σε προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και σε πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας, για παραβιάσεις του άρθρου 8 (δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Χρήστος

  Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός που περιβάλλεται από ακροδεξιές ομάδες (κατά ΣΥΡΙΖΑ) να συμφωνεί σε μία τέτοια πρωτοβουλία!!!
  Ελπίζω να μην κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο λάθος που κάνει με την μείωση των φαρμάκων!!

 2. avatar JP Laurent

  Αυτό είναι καλό και κοροϊδέψτε όσο θέλετε!

 3. avatar Μygdonas

  ΜΟΚΟ ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ,ΠΡΙΝ ΒΡΙΖΑΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΟΥΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΕΧΤΗΚΑΤΕ ΟΥΣΤ,ΑΝΤΕ ΜΕ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΥΜΠΑΡΟ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.

  1. avatar Βασίλειος ο Β’

   Η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία.Το να βρίζεις και το να χτυπάς ομοφυλόφιλους επίσης είναι αμαρτία.

   1. avatar aragdou

    Αμαρτία είναι το να κρίνεις τον άλλο για τις επιλογές του....Αν δεν τον βάζεις στο κρεβάτι σου άφησε τον να ζήσει όπως θέλει....

   2. avatar Μygdonas

    ΕΣΥ ΑΚΟΜΑ ΝΕΟΔΗΚΡΑΤΗΣ ΕΙΣΑΙ,ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ?ΜΕ ΠΑ ΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΥΜΠΑΡΟ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ,ΑΝΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ.

 4. avatar sailor

  Ελπίζω τώρα που κατοχυρώνονται να σταματήσουν τις παρελάσεις...!!ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ τι κάνουν και τι προτιμάνε......ΑΛΛΑ με πειράζει να το προβάλουν και να το τρίβουν στα μούτρα των υπόλοιπων...!!!Να βγώ και εγώ με ένα κρεβάτι στην Ομόνοια να απαυτόνω γκόμενες άμα είναι με την ίδια λογική για να δείξω πόσο άντρακλας είμαι...!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει