Εξώδικα προς όλα τα αρμόδια υπουργεία ετοιμάζεται να αποστείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, που προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις και ταυτόχρονα καλεί τους Έλληνες ναυτικούς σε συνεχή επιφυλακή.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΝΟ τονίστηκε ότι με το νέο διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΝΑ για τα «Τουριστικά Πλοία και άλλες Διατάξεις» καταδεικνύεται η επιδίωξη για εξαφάνιση του επαγγέλματος του ναυτικού.

Όπως επισημαίνει η ΠΝΟ το σχέδιο νόμου «παραδίδει στην κυριολεξία τις ελληνικές θάλασσες στα σκάφη με οποιαδήποτε σημαία, έστω και τρίτης χώρας, περιλαμβανομένων και των σημαιών ευκαιρίας, ανεξάρτητα εάν είναι ιδιωτικά ή εμπορικά».

Καταγγέλθηκε επίσης το άρθρο 26 του νομοσχεδίου με το οποίο γίνεται μια επιπλέον προσπάθεια, για την πλήρη κατάργηση του δικαιώματος απεργίας και νόμιμης αντίδρασης των ναυτεργατών σε κάθε εις βάρος τους μέτρο.

«Με το πρόσχημα του άρθρου αυτού παρέχεται το δικαίωμα στον ΥΝΑ όπως μονομερώς αποφασίζει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας σε “έκτακτες συνθήκες” κατά παράβαση των σχετικών προστατευτικών του Συντάγματος και των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας διατάξεων περί του δικαιώματος απεργίας των ναυτεργατών», σημειώνει η Ομοσπονδία.