Κορονοϊός: Αίτημα να υπαχθούν στα μέτρα στήριξης και οι ασκούμενοι δικηγόροι

Τι αναφέρει η σχετική επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς


ΕΛΛΑΔΑ
14:45
23/03/2020
Κορονοϊός: Αίτημα να υπαχθούν στα μέτρα στήριξης και οι ασκούμενοι δικηγόροι
10
loading

Την υπαγωγή των ασκούμενων δικηγόρων, ακόμη και αν δεν έχουν κάνει έναρξη στην εφορία, στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των κλάδων που πλήττονται από τον κορονοϊό ζητεί ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βερβεσός απέστειλε σήμερα, σε υλοποίηση δια περιφοράς ΔΣ, επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ιωάννη Βρούτση, κοινοποιούμενη στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, με το αίτημα να καταβληθεί στους ασκούμενους δικηγόρους το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ και να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ κλάδου Υγείας, κατ’ αρχάς για 3 μήνες, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο, και εν τέλει για όσο χρονικό διάστημα ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Με βάση τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις περί καταβολής έκτακτου επιδόματος ποσού 800 € σε κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και το από 20/3/2020 δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, που παραθέτει τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των πληττόμενων κλάδων, στους δικαιούχους καταβολής συμπεριελήφθησαν ορθώς και οι δικηγόροι.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της από 20-3-2020 ΠΝΠ, μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η ληφθείσα σχετική πρόνοια αφορά και τους ασκούμενους δικηγόρους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει κάνει έναρξη στην εφορία, ώστε να λάβει ΚΑΔ, κάτι που άλλωστε δεν υποχρεούνται να πράξουν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Επισημαίνεται, δε, ότι ως δικαιούχοι στην ως άνω ΠΝΠ προσδιορίζονται (άρθρο όγδοο) οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν.4387/2016, στο οποίο αναφέρονται τα εξής «Αυτοτελώς απασχολούμενοι είναι τα πρόσωπα που ασκούν ανεξάρτητο επάγγελμα για το οποίο υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΕΤΑΑ. Ελεύθεροι επαγγελματίες είναι τα πρόσωπα που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα για το οποίο υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ».

Οι ασκούμενοι, δε, δικηγόροι έχουν υποχρέωση καταβολής ασφάλειας υγείας, συνεπώς υπάγονται στον ΕΦΚΑ (τ.ΟΑΕΕ). Επομένως, ερμηνευτικά θεωρούμε ότι πρέπει να υπάγονται στις προβλέψεις της ανωτέρω ΠΝΠ.
Λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και της συνακόλουθης μείωσης των εισοδημάτων των δικηγορικών γραφείων και εταιρειών, τόσο η συνέχιση της απασχόλησης μεγάλου αριθμού ασκούμενων δικηγόρων όσο και η καταβολή αμοιβής-αποζημίωσης σε αυτούς φοβούμεθα ότι δυστυχώς θα τεθούν εν αμφιβόλω για άγνωστο χρονικό διάστημα. Είναι, περιττό, δε να τονίσουμε ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους, με σημαντικές σπουδές στην πλειοψηφία τους, πέραν των προπτυχιακών, οι οποίοι έχουν πλέον εισέλθει στην αγορά εργασίας, έστω και υπό τη μορφή της μαθητείας, και οι οποίοι δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα διαβίωσης, πλην της αμοιβής-αποζημίωσης που λαμβάνουν από το γραφείο ή τη δικηγορική εταιρεία στην οποία ασκούνται.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, καθώς και την αναφορά του Υπουργού Οικονομικών ότι η λίστα των δικαιούχων είναι «δυναμική» και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις και εκτιμώντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν όλοι οι εργαζόμενοι που πραγματικά πλήττονται, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διευκρινιστεί μέσω των Υπουργικών αποφάσεων που αναμένεται να εκδοθούν, ότι τα μέτρα στήριξης αφορούν και τους ασκούμενους δικηγόρους ως ακολούθως:

 1. Καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 800 € για την ίδια χρονική περίοδο με τους υπόλοιπους δικαιούχους, ήτοι από 16.3.2020 έως 30.4.2020, και για όποιο ακόμα χρονικό διάστημα ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα. Επίσης, θα πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινιστεί ότι το έκτακτο βοήθημα το δικαιούνται και όσοι έχουν επιτύχει στις πρόσφατες εξετάσεις ασκούμενων δικηγόρων, αλλά δεν έχουν ακόμα κάνει έναρξη στην εφορία (εξαιτίας διαδικαστικών λόγων).
 2. Προκειμένου να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι καταβολής του επιδόματος θα υποβληθούν στην οικεία πλατφόρμα: α) αίτηση από τον ασκούμενο δικηγόρο και β) δήλωση από τον δικηγόρο, ο οποίος τον απασχολεί και έχει ήδη υποβάλει - κατά την έναρξη της άσκησης - σχετική δήλωση στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.
 3. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ κλάδου Υγείας, ποσού 30 € περίπου, για 3 μήνες, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, και για όσο χρονικό διάστημα εν τέλει ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα.

Είναι σημαντικό στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους πλέον αδύναμους, όπως εν προκειμένω είναι οι ασκούμενοι δικηγόροι μας.
Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΒΕΡΒΕΣΟΣ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Συντεχνειες

  Για πολλους \"τελευταιους\" εργαζομενους μας γραφεις ενω οι προτοκλασατοι δικηγορισκοι
  μαλον ανοικουν στην ελιτ των μελλοντικων εργαζομενων.
  Θα ερθει και γι αυτους η ωρα που θα εκβιαζουν και θα γδυνουν τον κοσμακη για μια απλη
  υποθεση στο δικαστηριο.

 2. avatar Η υπερβολη στο μεγαλειο της!!!

  ...να δοθει και στους φοιτητες...και στις ανεργες λουλουδοριχτες απο ρουμανια και στους παρκαδορους των μπουζουκομαγαζων μαζι με τους κουλουρτζιδες!! Σπευσατε ολοι...εδω αποζημιωνονται οι καβες λογω νυχτερινης αναδουλειας.! Μονο στην ελλαδα.

 3. avatar Kononos

  Εγώ ξέρω πολλούς δικηγόρους που έχουν βίλες σε νησιά αυτοί εξαιρούνται οι κακομοίρη !!!!!!

 4. avatar πονοψυχος

  Σιγα-σιγα ολοι θα παρετε.
  Εμφανιστηκε ΥΓΙΕΣ ΕΩΡΩ-ΔΕΝΔΡΟ ΣΕ ΚΑΠΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ....
  ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ,
  ΛΑΘΡΟ, ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ........
  .....................................................................................

  1. avatar Δήμητρα Στεργιοπούλου

   Εξισώνεις του ασκούμενους δικηγόρους που είναι νέοι πτυχιούχοι και επιστήμονες, που ενώ μάλιστα δεν προστατεύονται από την εργατική νομοθεσία με κατώτατο μισθό και ωράριο, τους χρεώνει κάθε μήνα ο ΕΦΚΑ κανονικά εισφορές, με τους ρομά και τις ιερόδουλες; Ντροπή σου για τις απόψεις που έχεις. Εδώ θα πάρει την ενίσχυση αυτή και ο τελευταίος σερβιτόρος σε ταβέρνα που και τον κατώτατο του μισθό παίρνει και τον ασφαλίζει και ο εργοδότης του. Κρίμα.

 5. avatar Yiannisg

  Καλά πλάκα μας κάνουν. Και η κουτσή Μαρία δηλαδή.....
  Να μπουν και οι φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους και αυτοί που μαζεύουν τις φράουλες στη ζαχαρω

  1. avatar Δήμητρα Στεργιοπούλου

   Τί σχέση έχουν οι ασκούμενοι δικηγόροι με τους φοιτητές και τις φράουλες που λες;
   Είσαι άσχετος και παραπληροφορείς σκόπιμα. Οι ασκούμενοι δικηγόροι είναι πτυχιούχοι νομικής σχολής εγγεγραμμένοι σε δικηγορικό σύλλογο και μάλιστα πληρώνουν κάθε μήνα κανονικά και εισφορές στον ΕΦΚΑ. Και αυτό ενώ μάλιστα ενώ δεν προστατεύονται από την εργατική νομοθεσία (κατώτατος μισθός, ωράριο κλπ) όπως προστατεύεται και ο τελευταίος υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα. Οι πιο πολλοί μάλιστα δεν αμείβονται ούτε με 200 ευρώ το μήνα. Κατάφωρη αδικία λοιπόν θα είναι να το πάρει η κάθε κουτσή Μαρία που λες και όχι αυτοί οι άνθρωποι.

  2. avatar Είσαι άσχετος απλά

   Τί σχέση έχουν οι φοιτητές και αυτοί που μαζεύουν φράουλες που λες με τους ασκούμενους δικηγόρους;;;;
   Οι ασκούμενοι δικηγόροι είναι πτυχιούχοι νομικής εγγεγραμμένοι σε δικηγορικό σύλλογο και πληρώνουν κάθε μήνα και ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Μάλιστα δεν έχουν καμία προστασία από την εργατική νομοθεσία (κατώτατος μισθός, ωράριο, άδειες, επιθεώρηση εργασίας κλπ) σε αντίθεση με τον τελευταίο ιδιωτικό υπάλληλο στην Ελλάδα. Στην πράξη δουλεύουν με εξευτελιστικές αμοιβές (τύπου 200 ευρώ/μήνα) σε δικηγορικά γραφεία και εταιρείες και με εξαντλητικά ωράρια. Πολλοί απ\' αυτούς δεν πληρώνονται καν, με \'\'αντάλλαγμα\'\' την πρακτική σε ένα \'\'καλό δικηγορικό γραφείο\'\'.
   Παρόλα αυτά το κράτος και ο ΕΦΚΑ τους υποχρεώνουν κάθε μήνα και όσο διαρκεί η άσκηση τους σε καταβολή εισφορών τις οποίες πληρώνουν από τα ψίχουλα που παίρνουν. Είναι αμφίβολο και εάν τους επόμενους μήνες θα τους δώσουν οι \'\'εργοδότες\'\' τους και αυτά τα ψίχουλα.
   Σου φαίνεται λοιπόν δίκαιο να το πάρουν το 800άρι οι εργοδότες τους -δικηγόροι και όχι και αυτοί; Με ποια λογική; Εδώ θα το πάρει και η τελευταία πωλήτρια σε μαγαζί ρούχων.
   Όταν λοιπόν δεν ξέρεις τι επικρατεί σε μία επαγγελματική κατηγορία να μη μιλάς γιατί λες ανυπόστατα πράγματα και δημιουργείς εσκεμμένα λάθος εντυπώσεις στον κόσμο που δεν ξέρει.

   1. avatar Yiannisg

    Σου απάντησε ο Φχσσσ
    Χαλαρώστε λίγο όχι μόνο εσείς οι εκκολαπτωμενοι αλλά και όλοι μας....
    Συνέλθετε

  3. avatar ΦΧσσσσ

   δηλαδή ο ντελιβεράς να μπει ,ο ασκούμενος δικηγόρος όχι... Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει