Στα 117 ανέρχονται τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, αφού το απόγευμα της Πέμπτης 12 Μαρτίου ανακοινώθηκαν ακόμη 18 νέα περιστατικά.

Την ανακοίνωση έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόρδας και επεσήμανε πως τα 10 κρούσματα χαρακτηρίζονται «ορφανά» ενώ άλλα 15 διερευνώνται ακόμα.

Από τα κρούσματα αυτά 82 είναι εισαγόμενα, 25 είναι επαφές τους και 10 χαρακτηρίζονται «ορφανά», που σημαίνει ότι εντοπίστηκαν από δειγματοληπτικό έλεγχο στην κοινότητα και δεν γνωρίζουμε την πηγή μετάδοσης.

«Σήμερα έλαβε εξιτήριο η μητέρα και το παιδί της που νοσηλεύονταν στη Θεσσαλονίκη» είπε και ζήτησε από τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες της κυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας αποφασίστηκε να κλείσουν τα θέατρα, τα σινεμά, τα γυμναστήρια, τα δικαστήρια και τα κέντρα διασκέδασης για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

«Η κατάσταση της εξάπλωσης ήταν αναμενόμενη αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή» τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Είναι μια νόσος. Να μένετε σπίτι και να αποφεύγετε τις συγκεντρώσεις. Αποφεύγουμε τις συναθροίσεις όταν έχουμε συμπτώματα. Θέλει προσοχή. Δεν μπορούμε να τα κλείσουμε όλα, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ατομική ευθύνη» σημείωσε.

Νωρίτερα, σημειώνεται πως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε απευθύνει έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν στο ΕΣΥ «και μετά να παραμείνουν στο σύστημα υγείας για δύο χρόνια».

Κατέληξε ο 66χρονος που νοσηλευόταν στο Ρίο

Ο πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό στην Ελλάδα ανακοινώθηκε την Πέμπτη. Πρόκειται για 66χρονο, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του νοσοκομείου Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.

Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15.

Ο 66χρονος ήταν ανάμεσα στους προσκυνητές που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους και βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο 66χρονος πριν από λίγους μήνες είχε προχωρήσει σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Τότε, ο ίδιος φέρεται να είχε δηλώσει πως, αν κατάφερνε να βγει ζωντανός, είχε κάνει τάμα να πάει να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους. Όπου τελικά προσεβλήθη από τον κορονοϊό.

Στο μεταξύ, ο λοιμωξιολόγος και θεράπων ιατρός του 66χρονου πρώτου θύματος του κορονοϊού, Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό πως επρόκειτο για μια αναμενόμενη εξέλιξη, τη στιγμή που μετά τις πρώτες μέρες νοσηλείας του, διασωληνώθηκε και στη συνέχεια παρουσίασε σημαντική επιβάρυνση της υγείας του με βαριά αναπνευστική και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Σχετικά με τον 64χρονο ασθενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ο κ. Γώγος εξήγησε πως βρίσκεται σε πολύ σοβαρή, αλλά ελεγχόμενη και σταθερή κατάσταση.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορονοϊό, πέρα από τρεις με τέσσερις από αυτούς που έχουν παρουσιάσει σημαντική νόσο του αναπνευστικού με βαριά πνευμονία, οι υπόλοιποι είναι καλά στην υγεία τους. Ανάμεσα σε αυτούς και η σύζυγος του 67χρονου.

«Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης έφυγε νωρίς και άδικα»

«Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, το πρώτο θύμα του κορωνοϊού, έφυγε από κοντά μας νωρίς και άδικα», γράφει σε μήνυμά της στο Facebook η Φώφη Γεννηματά.

«Υπηρέτησε την παράταξη με ανιδιοτέλεια και πάθος, στις καλές και στις δύσκολες στιγμές.

Στάθηκε δίπλα στον πολίτη της Ηλείας και τα προβλήματά του ως εκπαιδευτικός, υποψήφιος βουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Καλό ταξίδι Μανώλη», αναφέρει ακόμη.

Ποιο είναι το πρώτο θύμα στην Ελλάδα

Ο κρητικός στην καταγωγή, αλλά πολιτογραφημένος κάτοικος Αμαλιάδας, έδινε όλες αυτές τις μέρες τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, χτυπημένος από τον ιό, αφού ήταν ένας από τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους που είχε προσβληθεί με τον κορονοϊό, όπως αναφέρει το patrisnews.com.

Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Σπούδασε στο μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.  Μετά τη στρατιωτική του θητεία εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής της συζύγου του, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία του Πύργου –Αμαλιάδας-Χαβαρίου Κεραμιδιάς – Γαστούνης και δίδαξε στο Κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Ήλιδας. Συνταξιοδοτήθηκε μετά από 33 χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974 και από τότε κατείχε πολλές και καίριες εκλεγμένες θέσεις επί σειρά ετών. Παράλληλα, εκλεγόταν επανειλημμένως στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών.

Τον Μάιο του 2014 εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νομό Ηλείας με το ψηφοδέλτιο «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ» του Απόστολου Κατσιφάρα.

Διαχώρισε τη  θέση του για σειρά ζητημάτων και ανεξαρτητοποιήθηκε. Ήταν επίσης υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ τον Ιανουάριο του 2015 και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Σεπτέμβριο του 2015  στην Ηλεία.

Στις περιφερειακές εκλογές το περασμένο καλοκαίρι εξελέγη εκ νέου Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου «Δυτική Ελλάδα Μπροστά».

Έκανε σημαντικές παρεμβάσεις για τα θέματα που απασχολούν την Ηλεία, με κυρίαρχο την άμεση κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, για να μην χάνονται άλλες ζωές άδικα.