Ο πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό καταγράφηκε στη χώρα μας.

Έχασε τη μάχη τα ξημερώματα της Πέμπτης ο 66χρονος ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας στο Ρίο.

O 66χρονος ήταν το 9ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας και διαγνώστηκε πρώτος από τους 54 εκδρομείς που είχαν ταξιδέψει στους Άγιους Τόπους.

Από τις 4 Μαρτίου, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Αμαλιάδα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου.

Το χρονικό

Ο ασθενής εμφάνισε συμπτώματα πνευμονίας μόλις επέστρεψε από την εκδρομή.

Διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Ρίου από το νοσοκομείο Αμαλιάδας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Εκεί, μεταφέρθηκε σε μονόκλινο θάλαμο στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν αρχικά ως ύποπτο κρούσμα για τον κορονοϊό.

Στη συνέχεια, είχε μεταφερθεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος..

Την Τρίτη 10 Μαρτίου, μέλη της επιτροπής λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας είχαν αναφέρει ότι ο 66χρονος εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Στα 98 πλέον τα κρούσματα στην Ελλάδα

Σε 98 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορoνοϊού στη χώρα μας, αφού το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 10 νέους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, πρόκειται για 94 Έλληνες και 4 υπηκόους ξένων χωρών.

Όπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, στη ΜΕΘ εισήχθη και ένας ακόμη ασθενής στο ΑΧΕΠΑ.

Όλοι οι υπόλοιποι νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται.

Σε νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και Μυτιλήνης παραμένουν 29 ασθενείς ενώ 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.

Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο κορονοϊός είναι πανδημία

Πανδημία και επίσημα ο κορονοϊός μιας και το ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, μετά από περίπου τρεις μήνες που έκανε την εμφάνιση του ο φονικός ιός από την Κίνα, κήρυξε τον κορονοϊό πανδημία.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Εκατοντάδες παλεύουν για τη ζωή τους στα νοσοκομεία. Τις επόμενες μέρες περιμένουμε να δούμε αύξηση στους ασθενείς του Covid-19, στον αριθμό των νεκρών και στις χώρες που θα νοσήσουν. Ο κορονοϊός μπορεί να χαρακτηριστεί πανδημία».

Ο επικεφαλής της ΠΟΥ Τedros Adhanom Ghebreyesus είπε ότι κάθε τομέας και κάθε άτομο πρέπει να συμμετέχουν στην καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.

Η οργάνωση κάλεσε όλες τις χώρες να ενεργοποιήσουν και να διευρύνουν τους μηχανισμούς αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν πεθάνει, είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας πως οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.